Da li ste spremni na poslovni razvoj uz daljinski rad?

Poslovni svet je doživeo više promena nego ikad ranije. Ono što je nekad bila ovlašna ideja, rad na daljinu, postao je standard u mnogim granama i, iako neki aspekti poslovanja mogu da se vrate na ono što su bili, mnoge druge promene će nastaviti da žive. Međutim, to ne znači da treba da ignorišete profesionalni razvoj, napredak zaposlenih i samounapređivanje vašeg tima.

Uz pravi plan profesionalnog razvoja i odlučnost, možete svim zaposlenima da omogućite uspeh, bez obzira na to da li su u kancelariji, rade na daljinu ili nešto između.

Nove mogućnosti za razvoj zaposlenih u virtuelnom prostoru

Sa tačke gledišta poslodavca, jedan od najpozitivnijih uticaja prelaska na mahom daljinski poslovni razvoj bilo je potencijalno smanjenje troškova povezanih sa prebacivanjem celog tima na jednu centralnu lokaciju za obuke i sastanke. Sada možete da hostujete virtuelne obuke koje podstiču razvoj zaposlenih bez potrebe da plaćate dodatne troškove proistekle iz njihovog održavanja na fizičkoj lokaciji.
Iako su neka manja preduzeća bila suočena sa povećanim početnim troškovima prilikom prebacivanja na daljinski rad, uglavnom je došlo do velike dugoročne uštede troškova usled prelaska. Na osnovu nedavne studije Kristofera Hubera iz kompanije ReadyTech, preduzeća mogu uštedeti između 9.550 i 15.870 USD tako što će samo jedan kurs prebaciti iz tradicionalne učionice na virtuelnu platformu.

A uz veću jednostavnost virtuelnih obuka, osoblje može da iskoristi dodatne mogućnosti za samounapređenje.

Neka komunikacija bude otvorena

Direktan i jednostavan pristup pouzdanim alatkama za komunikaciju ključan je za uspeh sa timom, bilo lično ili virtuelno. A to teško da je tačno pri hostovanju događaja vezanih za profesionalni razvoj.

Ako ste već prešli na potpuno udaljenu ili hibridnu radnu snagu, mnoge vaše svakodnevno alatke mogu da rade odlično i u postavkama profesionalnog razvoja. Omogućeni sporedni razgovori putem platformi za razmenu trenutnih poruka ne samo što omogućavaju zaposlenima da dobiju odgovore na pitanja već i pomažu da unaprede moral i budu bliskiji kao tim. Mnoge platforme za video konferencije omogućavaju da se objave i beleške grupe, što može biti veoma efikasan način za prikupljanje trenutnih povratnih informacija. Pored toga, tu je i pouzdani klijent za e-poštu za sve informacije koje treba da se čuvaju duže od drugih.

Međutim, ta veza ne bi trebalo da se prekine na kraju događaja. Prateće e-poruke i trenutne poruke u kojima se traže mišljenje, recenzije i ideje za buduće sesije sjajan su način da utvrdite ono što ste naučili iz događaja i da navedete ljude da se raduju sledećem.

Važnost datoteka koje mogu da se dele

Jedan od najvećih problema s daljinskim profesionalnim razvojem jeste nepostojanje lične saradnje. To što nisu svi u istom prostoru može da oteža članovima tima da dele ideje, daju jedni drugima povratne informacije i uče jedni od drugih dok sarađuju na projektu. Međutim, uz mali dodatni napor možete da sprečite da fizička udaljenost omete uspešnu saradnju i razvoj zaposlenih.

Pre početka bilo kog događaja, projekta ili dodele zadatka, uverite se da su svi neophodni materijali na jednom mestu kom svi mogu da pristupe. Postavljanje dokumenata i datoteka na server u oblaku sjajan je način da omogućite članovima tima preuzimanje, deljenje ili zajednički rad direktno na jednom mestu. Hosting deljenog dokumenta predstavlja sjajan način da prikupite mišljenja grupe o projektu.

Kad se projekat završi, te datoteke mogu da se kombinuju, upakuju ili jednostavno podele sa učesnicima ili vašim timom. Kako god da ih koristite, hostovanje svega na platformi u oblaku znači da stvari možete da delite u bilo kojoj fazi pomoću samo nekoliko klikova.

Sve vam je pri ruci

Ako radite obuku za neki softver ili proces, prednosti virtuelnog hostovanja događaja još su umnogostručene.

Zahvaljujući softveru za deljenje ekrana, možete da provedete učesnike kroz proces iz prve ruke dok ga oni testiraju na računaru ili uređaju. Sada ne morate da brinete da će oni kasnije imati problema. Mogu lično da preduzmu korake koje im navedete i da odmah postave pitanja ili iznesu nedoumice.

Takođe, kad su u virtuelnom prostoru, sve obuke za profesionalni razvoj traju i duže od samog događaja. Snimanje sesija olakšava zaposlenima koji nisu mogli da se pridruže da ih pogledaju nakon same obuke.

Virtuelni profesionalni razvoj kao prelomna kulturna tačka

Iako nećete iznajmljivati sale i kačiti trake s natpisima, i dalje imate priliku da na virtuelne događaje unesete brend preduzeća i kulturu.

Pre nego što izlagači naprave slajdove, uverite se da imate listu boja, fontova i stilova koje bi trebalo da koriste. Na taj način kompletan događaj može imati doteran i ujednačen izgled. Započinjanje dana uz virtuelne aktivnosti za inspiraciju ili probijanje leda može da poveća uzbuđenje učesnika i da ih pripremi za početak dana. A zatim, održavanje otvorenih linija komunikacije može da pomogne da se održi taj tempo.

Započnite s planom profesionalnog razvoja

Kad budete spremni da napravite sledeći plan profesionalnog razvoja, zapamtite da uz prave alatke zaposleni mogu da budu još efikasniji nego ranije! Virtuelni događaji vam pružaju pristup, lakoću deljenja i uštedu troškova koje inače ne biste ostvarili. Zato počnite da planirate!

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Poslovni saveti

5 načina da grupna ćaskanja učinite najboljim mestom na poslu

Pročitajte više
COVID-19

Neuobičajena saradnja: Novi načini za zajednički rad udaljenih timova

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne obuhvataju profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.