5 razloga za konsolidujte aplikacije u oblaku

Imenuj poslovni izazov, a to je verovatno aplikacija u oblaku – ili nekoliko – koja obeća da će rešiti problem. Aplikacije u oblaku su prava pogodnost za mala preduzeća. Ne morate da ulažete u skupu infrastrukturu za upravljanje poslovnim procesima, kao što su ljudski resursi, upravljanje projektima, računovodstvo i upravljanje odnosima sa klijentima. Pomoću modela zasnovanog na pretplati lako je započeti rad, a vi plaćate samo za ono što koristite. Ali ako ne pazite, previše aplikacija koje se preklapaju dovode do neefikasnosti i rastućih troškova.

Za mnoge poslovne procese imate izbor između rešenja koja su specijalizovana za određeni zadatak i rešenja koja se odnose na proces od kraja ili nekoliko poslovnih potreba u preduzeću. Ima trenutaka kada je fokusirana aplikacija pravi pristup, ali je važno proceniti te pogodnosti u odnosu na prednosti jednog konsolidovanog rešenja.

1. Smanjivanje IT troškova

Najočiglednija prednost konsolidaciju aplikacija jeste efikasnost. Iako važi i da su pretplate veće od hostinga aplikacija na sajtu, postoje i naknade povezane sa aplikacijama u oblaku. Većina poslovnih aplikacija naplaćuje mesečnu naknadu na osnovu broja korisnika ili količine korišćenog prostora za skladištenje. Ti troškovi se dodaju, naročito ako plaćate za više od jedne aplikacije sa sličnom funkcionalnošću.

Može biti i zatek pri upravljanju većim brojem pretplata. Ne koristi svako preduzeće istu metriku za određivanje troškova. Praćenje onoga što plaćate postaje komplikovano kada različiti timovi koriste različite aplikacije. Konsolidovanjem naplate ćete bolje videti šta preduzeće koristi i koliko vrednosti dobijate iz aplikacija u oblaku.

2. Obavite više posla

Pored napornih troškova povezanih sa pretplatama, previše aplikacija smanjuje produktivnost. Poput generalnog prebacivanja zadataka, premeštanje između različitih aplikacija oduzima vreme zaposlenima i frustrira zaposlene. Ti izgubljeni minuti i časovi naslagani tokom vremena – vreme koje zaposleni mogu da koriste za zadatke sa većom vrednošću. Evo nekoliko primera kako konsolidacija može da unapriliči rad:

  • Jedna za ćaskanja, pozive i sastanke omogućava zaposlenima da brzo prebace režim komunikacije. Na primer, ako članovi tima uoče da ćaskanje ne reše problem, mogu da započnu sastanak sa svima u ćaskanju klikom na dugme.
  • Kada radite na jednom projektu, zaposleni će možda morati da komuniciraju sa kolegom, a zatim da sarađuju na dokumentu, a zatim da revizuju plan projekta – sve u toku nekoliko časova. Dovršavanje ovih zadataka mnogo je jednostavnije ako su sve aplikacije dostupne na jednoj platformi, kao što je Microsoft Teams.
  • Ako se informacije smeštaju na jednoj platformi, zaposleni neće imati vremena da otvore nekoliko različitih aplikacija da bi pronašli ono što traže.

3. Pojednostavi tehnologiju

Aplikacije u oblaku jednostavnije su za podešavanje zatim za postavljanje mešovitih rešenja, ali to ne znači da su bez problema. Neko – obično IT – mora da ih održava. To može da obuhvata dodavanje i uklanjanje korisnika iz aplikacija kao njihove uloge u promeni u preduzeću, integriranje aplikacija sa drugim sistemima kao što je rešenje za upravljanje pristupom identitetu i rešavanje problema koje zaposleni imaju sa softverom.

Uz manje aplikacija za podršku, oslobodićete IT kako biste posvetili više vremena većim inicijativama koje će podstaći vaše preduzeće napred.

Konsolidovanje aplikacija radi smanjenja troškova

Saznajte više o dva ključa za smanjenje troškova i samostalno procenite da li je vaša organizacija spremna da pojednostavi i optimizuje rad.

Saznajte više

4. Pristup boljim uvidima

Podaci su jedan od najvećih resursa vašeg preduzeća. Razumevanje toga ko su vaši najbolji klijenti, otkrijte trendove prodaje i ostanete u toku sa izazovima proizvodnje, svi zahtevaju analizu podataka. Ali ako su klijentski podaci, finansijske informacije i planiranje projekata podeljeni između nekoliko aplikacija, možda ćete propustiti važne uvide.

Konsolidovajući aplikacije u jedno rešenje ili programski skup dobro integrisanih alatki za poslovno inteligenciju, ljudima je lakše da analiziraju podatke u celom preduzeću i otkriju ključne uvide koji vam pomažu da donosite pametnije odluke. Na primer, ako tim ima lak pristup podacima klijenata u svim tačkama životnog veka klijenta, on može da predviđa potrebe i pruža bolju uslugu. Povezivanje podataka o prodaji sa podacima o tome kako da ukucate zaposlene može da vam pomogne da razumete kako da budete efikasniji sa resursima. Pored toga, mnoge platforme nailaže na važne metrike koje možete pregledati na prvi pogled.

5. Pooštrite bezbednost

U današnjem svetu, svaki uređaj, korisnički nalog i aplikacija su potencijalni unos za loše aktere koji žele da ukradu podatke ili na drugi način ometaju vaše poslovanje. Korišćenje aplikacija nekoliko različitih dobavljača stavlja vas na veći rizik od ugroženja bezbednosti zato što veliki broj ljudi ponovo koristi istu lozinku na nekoliko naloga. Ako je jedan nalog ugrožen, napadači mogu da koriste te informacije za pristup drugim nalozima, uključujući korporativnu mrežu.

Smanjivanje broja aplikacija koje koristi tim, pojednostavljujete bezbednost. Kada zaposleni koriste jedan nalog za pristup većem broju aplikacija, možete da primenite iste bezbednosne kontrole u svim njihovim aplikacijama. Sa manje aplikacija za nadgledanje, verovatnije je da ćete uhvatiti bezbednosne incidente pre nego što učine stvarnu štetu preduzeću.

Kako da znate da li imate previše aplikacija

Mnoge aplikacije u oblaku se lako pronađu i koriste. Zapravo, možda nećete biti svesni svih aplikacija koje vaše preduzeće koristi. Međutim, čak i ako ste bili veoma odlučni u vezi sa izborom aplikacija za preduzeće, možda će i dalje biti mogućnosti za konsolidiranje. Nekoliko indikatora da vaše preduzeće koristi previše aplikacija su:

  • Sektori ili timovi projekta koriste različite aplikacije koje obavljaju slične funkcije. Na primer, ako marketinški tim deli datoteke pomoću Microsoft OneDrive, dok razvojni tim proizvoda koristi Box.
  • Članovi tima su potrebni da preuzmu podatke iz jednog sistema i otpreme ih u drugi da bi obavili posao. Na primer, prodaja će možda morati da uveze informacije o klijentima iz alatke za praćenje prodaje u alatku za upravljanje projektima kada zatvorite prodaju.
  • Važne informacije se pretražuju na nekoliko različitih alatki, što od zaposlenih traži da pretraže nekoliko aplikacija kako bi pronašli ono što im je potrebno.
  • Nepostojanje vidljivosti u preduzeću otežava povezivanje tačica između onoga što se dešava na projektima, resursima i prihodima.

Aplikacije u oblaku pomažu vama i vašem timu da radite sa bilo kog mesta. Međutim, previše aplikacija takođe može da smanji efikasnost. Da biste poboljšali bezbednost, produktivnost i upravljanje troškovima, pogledajte sveobuhvatna rešenja da biste videli da li postoje mogućnosti za smanjenje broja aplikacija koje tim svakodnevno vodi. Ili detaljniju analizu potencijalnog uštede troškova konsolidacije aplikacija i samostalno procenite da biste utvrdili da li je pojednostavljenje ekositema aplikacija pravo za vaše preduzeće.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Poslovni saveti

Kako zamućenje pozadine i virtuelne pozadine održavaju fokus na vama

Pročitajte više
Poslovni saveti

Preuzimanje kontrole nad e-poštom pomoću 4 trika

Pročitajte više
Poslovni saveti

Kako da uspešno radite od kuće

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne obuhvataju profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.