4 sjajne ideje za jačanje društvene mreže preduzeća

Kada je u pitanju posao, društvene mreže mogu pružiti bezbedne prostore gde timovi iz različitih kancelarija, gradova, država ili zemalja mogu da komuniciraju i sarađuju na projektima u realnom vremenu. One omogućavaju ljudima koji se možda nikad neće sresti da diskutuju o detaljima projekta, podele i obave zadatke, diskutuju o potrebama klijenata i da se generalno okupljaju radi postizanja zajedničkog cilja. Kao dodatna pogodnost, timovi koji redovno sarađuju mogu da koriste društvenu mrežu svog preduzeća i da bi se upoznali, naučili prednosti jedni drugih, razumeli kako razmišljaju i zbližili se kao tim – čime će zauzvrat kreirati jači tim koji na bolji način obavlja posao.

Kao i sa društvenim mrežama za opštu javnost, društveni mediji za poslovne organizacije počinju time što ljudi budu društveni. Oni omogućavaju komunikaciju u realnom vremenu i obično uključuju neke zabavne elemente, kao što su emoji emotikoni koji pomažu primaocima poruke da odrede ton. Ali društveni mediji preduzeća takođe nude mnoge funkcije prikladne za posao, koje timovima mogu pomoći da rade efikasnije i sa većim uticajem. Četiri stvari od kojih timovi mogu imati najviše koristi su:

  • Saradnja na dokumentima: Uz moć timskog deljenja dokumenata i diskutovanja o njima, kao i uz mogućnost uređivanja i koautorskog rada na dokumentima direktno u okviru društvene mreže, ova funkcija omogućava timovima da kreiraju inkluzivnije, smislenije isporuke sa boljim uvidima. Ona timovima daje i jedinstvenu mogućnost da uređuju i dele stavke u pokretu – dok se o njima diskutuje u okviru grupe.
  • Interne grupe i spoljni saradnici: Interne grupe omogućavaju timovima da kreiraju prostor koji je samo za njih – i kojem može da se pridruži samo putem poziva. To je mesto gde oni kao tim mogu da diskutuju o poslu i da se zajedno bave projektima i inicijativama. Pored internih grupa, neke društvene mreže preduzeća omogućavaju timovima da pozivaju spoljne predstavnike klijenata, prodavce, konsultante, ugovarače itd. u taj prostor kako biste svi mogli da diskutujete o projektima i sarađujete na njima tokom ograničenog vremena ili neprekidno.
  • Pretraga i otkrivanje: Neke društvene mreže preduzeća omogućavaju korisnicima da pretražuju ceo sistem u potrazi za stručnjacima, razgovorima i datotekama koje su relevantne za njihov rad. To može da pomogne timovima da smanje količinu dupliranog posla, koriste najbolje prakse i rade efikasnije. Pored pretrage, funkcije otkrivanja koje korisnicima omogućavaju da ostanu u toku sa onim što se dešava u preduzeću (i uopšte) mogu pomoći vašim timovima da pronađu ljude, informacije i grupe koje su relevantne za njih, njihove klijente i/ili njihova interesovanja. Putem procesa otkrivanja, korisnici mogu da upoznaju mentore i pronađu oblasti za uzajamnu saradnju itd., što im može pomoći ne samo da se profesionalno razvijaju, već i da poboljšaju rad.
  • Nesmetana integracija. Bez obzira na to koliko je hvaljeno rešenje za društvene mreže preduzeća, ako ono ne podržava vaše trenutne alatke, uključujući programe za obradu teksta i prezentovanje, ono verovatno nije pravo rešenje za vas. Uostalom, svrha kupovine rešenja kao što je ovo jeste unapređenje komunikacije i podsticanje saradnje, a ako vaši timovi moraju da koriste „trikove“ da bi omogućili da programi rade sa vašom platformom, to će im oduzeti vreme i usporiti proces.

Pored funkcija koje će vaš tim svakodnevno koristiti, postoji jedna funkcija koju tim neće videti, a koja zaista može odrediti da li će društveno umrežavanje za bilo koje preduzeće biti uspešno ili neuspešno – a to je bezbednost. Pomoću društvene mreže preduzeća koja šifruje podatke u bilo kom trenutku, u stanju mirovanja i tokom prenosa i obuhvata višestruku potvrdu identiteta radi poboljšanja zaštite identiteta, možete se uveriti da će biti zaštićeni ne samo vaši podaci, već i vaši zaposleni.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tips

Kako se efikasno vode virtuelni sastanci

Pročitajte više
Business Tips

Otkrijte 4 najvažnije odlike sjajne vizuelizacije podataka

Pročitajte više
Business Tips

Četiri načina da poboljšate timski rad uz intranet softver

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.