Pet saveta direktora IT sektora o mobilnoj produktivnosti, daljinskim timovima i bezbednosti

Nik Demarko je direktor IT sektora preduzeća Sydell Group, vlasnika izuzetno modernog hotela LINE u središtu Korejske četvrti u Los Anđelesu. LINE se suočava sa mnogo istih izazova u IT sektoru kao i druga hotelska okruženja: Mora non-stop da bude spreman za sve hitne slučajeve koji bi se mogli desiti na recepciji i da štiti podatke klijenta, koje smatra „izvorom snage“ poslovanja i mora da sve to radi uz veoma mobilnu radnu snagu koja se kreće po objektu, kao i onu koja je rasejana po udaljenim kancelarijama.

Ono što Niku dodatno otežava posao jeste činjenica da je LINE visoko priznati butik hotel i mnogi potencijalni konkurenti bi se rado dočepali njegovih vlastitih dokumenata, bilo čega od tehničkih crteža do budžeta. LINE tim često radi sa spoljnim dobavljačima i sa mnogih lokacija, tako da Nik mora da osmisli bezbednosni sistem koji pruža zaštitu, ali i dalje omogućava mobilnu produktivnost i timski rad.

Mobilni uređaji, naravno, dodatno komplikuju pitanja bezbednosti. Zapravo, nedavna studija sajta LinkedIn otkrila je da 35% stručnjaka za bezbednost uopšte ne zna da li je malver za mobilne uređaje prisutan u njihovoj mreži. Pitali smo Nika o nekima od najboljih praksa za podržavanje bezbednosti mobilnih podataka daljinskih timova i timova u pokretu.

Pet najboljih Nikovih saveta u vezi sa IT sektorom za daljinske i mobilne timove:

1. „Neka ime vašeg domena bude bezbedno. Kupite domen i hostujte uslugu kod pouzdanog dobavljača usluge domena. Preduzeće za veb-hosting može da ponudi uputstva za način na koji ćete koristiti domen – kao informativni ili transakcioni“.

2. „Odaberite pravi paket aplikacija. To je izbor od presudnog značaja za pokretanje poslovanja, naročito u budućnosti kada prelazite na viši nivo, a zatim na nivo iznad njega“.

3. „Neka vam bezbednost bude prioritet. Mala preduzeća su obično veoma mobilna i dinamična, posebno u početnoj fazi. Zbog toga je zaštita mobilnih podataka toliko važna. Bezbednost e-pošte i podataka je veoma važna da biste ideje i komunikaciju sačuvali izvan domašaja konkurenta na tržištu ili hakera koji želi da zaustavi poslovanje“.

4. „Napravite plan tehničkih potreba. Da li vaše preduzeće vrši izračunavanja, retušira fotografije ili dizajnira stvari? Model poslovanja određuje većinu softverskih potreba, ali pri izboru poslovnih aplikacija tri glavna faktora jesu bezbednost, fleksibilnost i vreme rada“.

5. „Osmislite strategiju skladištenja. Poslednja, ali sasvim sigurno nimalo manje važna stvar jeste skladište podataka. Gde će se skladištiti datoteke, slike, tehnički crteži itd? Da li želite skladište zasnovano na tehnologiji oblaka ili lokalno skladište? Da li se rezervna kopija svih datoteka pravi svakodnevno na lokalnim uređajima za skladištenje i na daljinskom serveru?“

Skoro polovina zaposlenih u SAD obavlja bar nešto posla daljinski, a mala preduzeća su među najmobilnijim i najdinamičnijim preduzećima – naročito mlada preduzeća. Koristite ove savete kako biste daljinskim radnicima pomogli da budu što uspešniji i bezbedniji.

O autoru

Tim centra za razvoj fokusiran je da vam pomogne u započinjanju i pokretanju poslovanja, kao i u njegovom upravljanju.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tips

Šest načina da virtuelne sastanke učinite efikasnijim

Pročitajte više
Business Tips

Kako da uspešno radite od kuće

Pročitajte više
Business Tips

Neuobičajena saradnja: Novi načini za zajednički rad udaljenih timova

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.