6 zadataka idealnih za oblak – skladište u oblaku i još toga

Nije nikakvo čudo da je oblak postao ne-tako-tajno oružje za mnoge organizacije, uz potencijal za veću fleksibilnost i produktivnost i manje investicije i troškove unapred. Mnoga preduzeća su se mnogo godina ustručavala da koriste oblak iz bezbednosnih razloga i zbog drugih stvari koje su ih brinule. Međutim, nedavni podaci pokazuju da se oblak sve više koristi. Prema petoj godišnjoj State of the Cloud anketi preduzeća RightScale, korišćenje hibridnog oblaka se povećalo sa 58 procenata u 2015. na 71 procenat u 2016. I ne samo to, 17 procenata preduzeća ima više od hiljadu VM-ova u javnom oblaku u poređenju sa 13 procenata u 2015.

Za mnoge ljude, fraza „računarstvo u oblaku“ ima isto značenje kao „skladište u oblaku“ i razumljivo je zašto je to tako. Izveštaj o korišćenju oblaka kompanije Cloud Security Alliance utvrdio je da skladište u oblaku predstavlja kategoriju aplikacija za oblak sa najvećim brojem aplikacija. Ova kategorija se takođe smatrala najrizičnijom. Ali oblak ne služi samo za skladištenje u oblaku preduzeća.

Evo šest drugih načina na koje preduzeća mogu da koriste oblak:

  1. Mobilni radni prostor – Oblak svakom preduzeću pruža neophodne alatke za omogućavanje zaposlenima da rade sa bilo kog mesta. To je zbog toga što e-pošta i svi važni dokumenti mogu da se otpreme i sačuvaju u oblaku – tako da posao može zaista da se završi u oblaku. Deljenje datoteka je još jedan važan razlog zbog kog oblak omogućava mobilni radni prostor. Kada vaša organizacija koristi hostovano okruženje u oblaku, ona ima mesto za otpremanje velikih ili osetljivih datoteka koje ne želite da šaljete putem e-pošte. Neki dobavljači skladišta u oblaku takođe olakšavaju grupno uređivanje dokumenata (čak i istovremeno!) pomoću poznatih alatki.
  2. E-pošta – Sjajna stvar oko korišćenja oblaka za hostovanje e-pošte jeste to što možete da joj pristupite sa bilo kog mesta. To je naročito važno ako zaposleni putuju ili rade od kuće. Pošto se e-pošta u današnjem poslovnom svetu smatra aplikacijom kritičnom za misiju, ona mora da bude pouzdana. Kada koristite oblak (umesto hostovanja sopstvenog servera), više nemate brige oko vremena rada servera i kapaciteta e-pošte.
  1. Pravljenje rezervne kopije datoteka – Od vitalnog je značaja da organizacije čuvaju kopije svojih datoteka – posebno što nikada ne znate koji dokumenti, e-poruke itd. će se pokazati kao vredni. Stari sistemi za pravljenje rezervne kopije obuhvatali su korišćenje fizičkih diskova ili kaseta koje su morale da se isporučuju u objekat za skladištenje kada se napune. Korišćenje skladišta u oblaku na mreži omogućava pouzdano pravljenje rezervne kopije datoteka koje je takođe nesmetano i prikladno. Ovo je naročito korisno kada selite firmu ili menjate opremu i svakako pomaže u zaštiti informacija od prirodnih ili ljudski-izazvanih katastrofa kao što su poplava ili požar.
  2. Hosting veb sajtova i e-trgovina – U današnjem užurbanom društvu, niko ne želi da čeka na učitavanje sporog veb sajta. Kada veb sajt i prodavnicu na mreži hostujete u oblaku, prekid rada se drastično smanjuje – a često i ne postoji. Pored toga, oblak je prilagodljiv, posebno ako imate pouzdanog dobavljača skladišta u oblaku preduzeća koji upravlja vašim uslugama. To znači da možete lako da primenite dodatne resurse u očekivanim vremenima povećanog saobraćaja, na primer, tokom praznika ili velikih rasprodaja.
  3. Testiranje i razvoj – Kada je vašem IT timu potrebno okruženje za pitanja i odgovore u vezi sa novom linijom proizvoda ili aplikacijom, uštedite vreme i napor tako što ćete koristiti oblak. Vaš tim tamo može da testira vreme učitavanja i pokreće simulacije da bi video kako će aplikacija raditi u realnom vremenu – ali bez odlaska uživo ili bez potrebe za održavanjem odvojenog okruženja za pitanja i odgovore.
  4. Poslovne aplikacije – Oblak ima mogućnost da hostuje vaše omiljene poslovne aplikacije, što vašim zaposlenima daje mogućnost da rade bilo kada, bilo gde. Kada razmatrate dobavljače skladišta u oblaku, obavezno izaberite neki koji može da hostuje gomilu poslovnih aplikacija, bilo da su one za upravljanje odnosima sa klijentima, logistiku i planiranje, analitiku i još mnogo toga.

Možda vaša organizacija koristi oblak, ali ne koristi njegove mogućnosti na najbolji način. Fokusirajte se na to da vam se ulaganje u oblak što više isplati – a to znači da uradite više toga od jednostavnog skladištenja u oblaku.

Podaci o autoru

Tim centra za razvoj fokusiran je da vam pomogne u započinjanju i pokretanju poslovanja, kao i u njegovom upravljanju.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

Kako mapiranje procesa pomaže uspeh vašeg poslovanja

Pročitajte više
Business Tech

Kako da napravite najbolji organizacioni grafikon za preduzeće

Pročitajte više
Business Tech

Kako da efikasno isplanirate prostor pomoću softvera za plan sprata

Pročitajte više
Business Tech

3 načina za korišćenje rešenja za video konferencije radi poboljšanja poslovanja

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.