Šest načina za borbu protiv hakovanja i jaču zaštitu uređaja

Tržište mobilnih telefona globalno je dostiglo zasićenje fantastičnih razmera. Zapravo, prema izveštaju preduzeća International Data Corporation (IDC) iz marta 2017. pod imenom „Predviđanje u vezi sa pametnim telefonima širom sveta 2017–2021“, „2017. isporučeno je 1,53 milijarde uređaja, što je za 4,2% više u odnosu na 1,47 milijardi koje su isporučene 2016. Isporuke će, na osnovu toga, 2021. dostići 1,77 milijardi“. To, iskreno govoreći, znači da se širom sveta koristi veoma mnogo mobilnih telefona i da će se taj trend nastaviti.

I dok su to sjajne vesti za svakoga ko treba da ostane u kontaktu sa prijateljima, porodicom, klijentima i kolegama, to znači i da su podaci ranjiviji nego ikada ranije usled paralelnog porasta hakovanja mobilnih uređaja. Srećom, postoje razne jednostavne stvari koje možete da uradite kako biste poboljšali bezbednost mobilnih uređaja, zaštitili podatke i održali privatnost ličnih informacija. Hajde da pogledamo:

  • Redovno ažurirajte softver (i aplikacije). To možda zvuči jednostavno, ali mnogi od nas jednostavno ne ažuriraju redovno softver telefona i preuzete aplikacije (ili zaborave da to urade). Naravno, to može da potraje neko vreme i da uvede neke iritantne promene interfejsa koji poznajete i volite, ali obezbeđuje i da bezbednosni softver telefona i aplikacije budu uvek ažurni, što može da vas zaštiti od hakera i spreči iskorišćavanje vaših ličnih informacija.
  • Koristite alatke zasnovane na tehnologiji oblaka koje pružaju pristup datotekama na svim uređajima i koje su uvek zaštićene najnovijim bezbednosnim softverom i zakrpama. To ne samo što uklanja potrebu za redovnim proveravanjem da li postoje softverske ispravke za aplikacije od presudnog značaja već i pruža mogućnost da radite sa gotovo bilo kog mesta – na telefonu, laptopu, stonom računaru ili tabletu.
  • Vodite računa o tome šta instalirate. Svi volimo nove aplikacije – stvari koje nam pojednostavljuju život, povećavaju produktivnost ili pružaju mogućnost da se dodatno zabavimo. Međutim, neke aplikacije traže da im dodelite dozvole za čitanje datoteka, pristup kameri ili slušanje mikrofona. Te dozvole su ponekad neophodne, ali vas i čine podložnim hakovanju. Na kraju, na vama je da odlučite da li je dodela takvih dozvola aplikaciji vredna rizika po bezbednost mobilnog uređaja koji može da izazove. Stoga razmotrite da li ti rizici nadilaze pogodnosti i postupajte u skladu sa tim.
  • Nemojte se pouzdati u besplatan javni Wi-Fi. Svi volimo besplatan Wi-Fi, ali kada je u pitanju bezbednost telefona, najjednostavniji način da zaštitite telefon od hakovanja jeste da izbegavate besplatan javni Wi-Fi. Na kraju krajeva, na Wi-Fi mrežama lažno mogu da se predstave hakeri koji jedva čekaju da zloupotrebe vaše poverenje i da iskoriste informacije koje čuvate na telefonu. To se dogodilo pre nekoliko godina tokom olimpijade u Sočiju kada su se hiljade ljudi prijavile na javni Wi-Fi i tako nesvesno pružile hakerima pristup svojim telefonima i svim podacima na njima.
  • Telefon punite samo kod kuće, u automobilu ili na bezbednom, pouzdanom mestu jer punjenje u javnosti putem USB kabla nije bezbedno. Na kraju krajeva, pored sprovođenja električne energije, USB kabl za punjenje može da šalje i prima podatke. A kad se taj kabl poveže s nepoznatim izvorom napajanja, on potencijalno može da omogući hakerima da se povežu s telefonom i da kopiraju lozinke, informacije o bankarskim uslugama, lične kontakte, fotografije, e-poruke, govorne i tekstualne poruke i sve ostale podatke uskladištene na uređaju.
  • Podesite lozinku uređaja. Uprkos tome što zvuči jednostavno, ako otežate otvaranje uređaja, možete da sprečite hakovanje mobilnog telefona u samom začetku. Pomoću biometrijskog prijavljivanja ili zaista jake lozinke, u velikoj meri možete otežati otvaranje telefona, što može da doprinese održavanju bezbednosti svih podataka uskladištenih na njemu. Naravno, ako je haker odlučan u nameri da vam provali u telefon, postoje načini za zaobilaženje sistema, ali ako automatski zaključate telefon (odmah nakon upotrebe), možete da dobijete dodatni sloj zaštite mobilnog uređaja koji potencijalne hakere možda može dovoljno osujetiti da odustanu.

Iako je bezbednost mobilnih uređaja nezaobilazna stvar današnjice, njena primena ne mora da bude teška. Pomoću nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti, kao što su redovno ažuriranje aplikacija i operativnog sistema, punjenje telefona na bezbednom, privatnom mestu i odgovarajuće podešavanje zaključanog ekrana, možete da poboljšate bezbednost telefona i da zaštitite podatke na koje se oslanjate.

Podaci o autoru

Tim centra za razvoj fokusiran je da vam pomogne u započinjanju i pokretanju poslovanja, kao i u njegovom upravljanju.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

Šta se dešava kada preduzeća ne zaštite intelektualnu svojinu na odgovarajući način

Pročitajte više
Business Tech

Klijentski podaci – balansiranje između korisne inovacije i napada na privatnost

Pročitajte više
Business Tech

6 zadataka idealnih za oblak – skladište u oblaku i još toga

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.