Otkrijte da li bezbednost vaših mobilnih podataka ispunjava sve zahteve

Bilo da ste vlasnik malog preduzeća ili radite za veliku multinacionalnu korporaciju, bezbednost mobilnih podataka treba da bude u samom temelju vaše organizacije i među primarnim zadacima IT sektora. Uz ekspanzivno usvajanje oblaka i mogućnost korišćenja tehnologije „ponesi sopstveni uređaj“ (BYOD), gotovo svako u preduzeću može da pristupi vašim podacima u bilo kom trenutku. A usled toga možete da postanete ranjivi na hakerske napade, viruse i druge napade.

Naravno, verovatno sve ovo znate – i verovatno već imate aktivan plan za zaštitu mobilnih podataka. Ali da li vam to što plaćate pruža nivo zaštite koji vam je potreban od današnjih sve ozbiljnijih pretnji po bezbednost mobilnih podataka? Hajde da pogledamo neke od funkcija koje su stvarno važne pri izboru rešenja za bezbednost mobilnih podataka.

  • Kontejneri ili personalnosti na nivou uređaja. U BYOD scenariju korišćenje kontejnera ili personalnosti na nivou uređaja omogućava IT timu da stvori prostor, to jest kontejner, na uređaju korisnika u kom aplikacije preduzeća mogu da se nalaze – i da podležu određenim protokolima. Na taj način bezbednosne mere ne moraju da se primenjuju na ceo telefon, podaci su zaštićeni, a uređaj i dalje može da se koristi u privatne svrhe i da pritom ostane praktičan za rad.
  • Upravljanje aplikacijama za mobilne uređaje. Uz MAM pristup bezbednosti mobilnih podataka IT tim može osoblju da pruži pristup određenim aplikacijama koje mogu da koriste za posao. Pošto IT tim nadgleda aplikacije, može da zadrži mogućnost da ih daljinski ukloni – što može da bude od koristi u slučaju da neko od zaposlenih izgubi uređaj ili napusti preduzeće pod ne sasvim povoljnim okolnostima.
  • Protokoli šifrovanja: Kada su u pitanju rešenja za mobilne uređaje, protokoli šifrovanja i tehnologija mogu da se kombinuju da bi se podaci zaštitili gotovo na svakom mestu. Potražite rešenje koje koristi kombinaciju protokola i tehnologije, kao što su Transport Layer Security/Secure Sockets Layer (TLS/SSL), bezbednost internet protokola (IPsec), napredni standard za šifrovanje (AES)-256 i, između ostalog, BitLocker šifrovanje. To će vam omogućiti da proširite mrežu i temeljnije zaštitite podatke nego što biste mogli da ste se odlučili za rešenje koje koristi samo jedan od ovih protokola.
  • Višestruka potvrda identiteta. Kada koristite rešenje koje sadrži višestruku potvrdu identiteta i jedinstveno prijavljivanje, na taj način štitite pristup podacima i aplikacijama i pružate svom timu jednostavan način za korišćenje datoteka na koje se oslanjaju. Opcije potvrde identiteta mogu da obuhvataju telefonski poziv, tekstualnu poruku ili obaveštenje o aplikaciji za mobilne uređaje – a na sve njih se odgovara brzo i lako. Osim toga, neka rešenja za višestruku potvrdu identiteta koriste bezbednosno nadgledanje u realnom vremenu i izveštaje zasnovane na mašinskom učenju kojima se identifikuju nedosledni obrasci prijavljivanja, što pomaže IT timovima da budu upoznati sa sumnjivim aktivnostima kako bi brzo mogli da reaguju na njih.

Uz BYOD prakse koje se rapidno razvijaju za mala i velika preduzeća, više nije dovoljno fokusirati se samo na bezbednost mobilnih uređaja. Umesto toga, veoma je važno primeniti plan za zaštitu mobilnih podataka koji pokriva sve načine na koje vaš tim pristupa podacima. I mada ne postoji jedna bezbednosna mera koja može da zaštiti organizaciju od pretnji, ako potražite rešenje koje kombinuje mere, redovno se ažurira i pridržava se državnih i međunarodnih standarda, možete da podignete sistem koji pruža vrhunsku zaštitu podataka – bez obzira na način na koji im se pristupa.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

6 zadataka idealnih za oblak – skladište u oblaku i još toga

Pročitajte više
Business Tech

Planiranje bezbedne budućnosti za vaše preduzeće

Pročitajte više
Business Tech

6 znakova da je firma prerasla besplatno rešenje za e-poštu

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.