Nekada i sada: Kako je skladište u oblaku promenilo način na koji radimo

Nekada: pisaće mašine, indigo papir i ormarići sa dokumentacijom. A sada? Obilje uređaja i skladište u oblaku.

Pojava ličnih računara otvorila je dubok jaz između starog i novog, a internet nastavlja da ga produbljuje. Ali nije se promenila samo tehnologija, već i način na koji radimo. Razmislite o ovome: u kojoj meri pristup skladištu u oblaku utiče na vaše svakodnevne navike i izbore? U zavisnosti od specifičnih ograničenja organizacije i vaše uloge, verovatno više od tek nekoliko. Hajde da razmotrimo nekoliko značajnijih promena u kulturi radnog mesta do kojih je došlo poslednjih godina usled novih načina skladištenja podataka i pristupa aplikacijama.

Mobilna radna snaga

Ne tako davno, prosečni kancelarijski radnik je bio vezan za jedan radni sto i računar. Softver i datoteke su se čuvali lokalno, zbog čega je prelazak na drugi računar bio nezgodan (a potencijalno i skup). U najmanju ruku, morali ste da planirate unapred ako ste imali želju ili potrebu da radite negde van kancelarije. Poslednjih godina, međutim, stvari su počele da se menjaju. Uobičajene alatke za posao, uključujući programe za obradu teksta, unakrsne tabele i prezentacije projekcija slajdova, premestile su se u oblak. U kombinaciji sa povećanjem broja laptop računara, tablet računara i pametnih telefona, ovaj razvoj je omogućio pristup i rad na dokumentima sa gotovo bilo kog mesta.

Ovo je u ogromnoj meri promenilo pojam radnog dana. Prema nedavnim podacima, približno 20–25% radne snage u Americi radi daljinski barem jedan deo radnog vremena. Ne računajući samozaposlene, redovan daljinski rad je porastao za 103% od 2005. Shodno tome, preduzeća su morala da prilagode svoj prostor. Beskrajne redove boksova zamenjuju višenamenski prostori organizovani tako da u njima mogu da se smeste timovi različitih veličina koji rade na različitim uređajima. Zaposleni dolaze i odlaze, raspoređujući svoje vreme na kancelariju, kuću, kafiće i parkove.

Prava saradnja u realnom vremenu

Današnja tehnologija omogućava gotovo neograničen broj oblika saradnje, ali nije uvek bilo tako. Datoteke koje se čuvaju lokalno prirodno pozivaju na rad koji se zasniva na proizvodnim linijama, što znači da jedna osoba obavlja svoj deo posla, a zatim prosleđuje rad na sledeću tačku u liniji. Saradnja u realnom vremenu je podrazumevala da svi članovi tima moraju da budu na istom mestu u isto vreme, pri čemu jedna osoba vodi glavnu reč, da tako kažemo. Ovakva ograničenja, naravno, ne moraju da budu loša po sebi, ali malo ko bi se složio da su bila idealna.

Oblak je promenio način na koji sarađujemo. Sada više korisnika može da doprinosi istom projektu u isto vreme – čak i iz drugih krajeva zemlje. Mogu da ostavljaju komentare, postavljaju pitanja, daju predloge i vrše promene. Ovim se eliminiše potreba da proveravate da li radite na najnovijoj verziji dokumenta – najnovija verzija je ujedno i jedina.

Bezbedno skladište, jednostavna organizacija

„Obavezno napravite rezervnu kopiju datoteka“. Ovo smo slušali svakodnevno. Jer ako ne napravite rezervne kopije, samo jedan kvar na računaru vas deli od gubitka svih važnih informacija – a to zvuči zastrašujuće. Skladište u oblaku je donelo mir milionima kancelarijskih radnika. Kreiranje dokumenata u aplikacijama zasnovanim na internetu znači da se rad stalno čuva. Štaviše, može da mu pristupi svako (u zavisnosti od postavki) i sa svakog mesta. Sve to doprinosi poslovnom okruženju u kom trošite manje vremena na brigu i organizovanje, a više na stvaranje.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

Da li ste spremni za hostovanje virtuelnih prezentacija velikog obima?

Pročitajte više
Business Tech

Zaštita podataka u mobilnom okruženju: Pogledajte kako ovaj IT sektor podstiče daljinske radnike

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.