Kako CRM softver može da pomogne malim preduzećima

Muškarac i žena gledaju u računar na stolu u poslovnom okruženju

Kao vlasnik preduzeća, znate koliko brzo negativna iskustva klijenata mogu da utiču na vaše poslovanje – i koliko je ključna dobra korisnička usluga za kreiranje osnove za vraćanje klijenata. Međutim, mnoga preduzeća – od malih preduzeća do velikih korporacija –ne uspevaju da pruže pozitivna iskustva u korisničkim uslugama. Zapravo, prema NewVoiceMedia izveštaju „Serijski prekidači“ iz 2018. godine, „slaba korisnička usluga košta preduzeća više od 75 milijardi dolara godišnje”, što je iznosilo 62 milijarde dolara pre tri godine. Pored toga, Forbs izveštava da „brendovi ne uspevaju da kreiraju pozitivna, emotivna iskustva koja podstiču lojalnost klijenata „što je dovelo do toga da 67% klijenata postane „serijski prekidač“ – ili „klijenti koji su voljni da promene brend zbog lošeg korisničkog iskustva“.

Srećom, kada date prioritet korisničkoj usluzi, možete da stvorite jaku korisničku osnovu koja će vam pomoći da prebrodite svaku prepreku. Međutim, kako ćete to raditi zavisi od vas.

Vi naravno možete da pružate korisničku uslugu na staromodan način – prateći kupovine i pitanja klijenata, kao i probleme i zahteve na unakrsnoj tabeli ili u kalendaru – ili ćete samo improvizovati i nadati se da ste obezbedili informacije svima koji su vas danas zvali ili vam poslali poruku e-pošte. Ali uz softver za upravljanje odnosima klijenata (CRM), znate da imate pristup klijentima (trenutnim, bivšim i potencijalnim) kada ste im potrebni – da odgovorite na sva njihova pitanja, da pratite njihova iskustva sa vašim preduzećem i da pružate izuzetnu korisničku uslugu usput. I na taj način, možete ne samo da uštedite vreme, već i da stvarate i održavate veze, poboljšate zadržavanje klijenata i steknete obožavaoce koji mogu da preporuče vaše preduzeće drugima – što će vaše preduzeće učiniti još jačim.

To znači da CRM softver može da bude skupa investicija za koju možda nećete biti spremni. Srećom, postoje CRM rešenja za mala preduzeća koja su jeftinija od mnogih rešenja za velika preduzeća koje ste imali prilike da vidite. I mada mogu da budu kudikamo poboljšana u poređenju sa menadžerom za odnose u velikom preduzeću, sigurno nisu jednostavna – pružaju sve što vam je potrebno da biste se pobrinuli za svoje klijente. Potrebno je samo da znate šta da tražite.

Praćenje klijenata

CRM softver bi trebalo bi da vam pruži jednostavan, efikasan način za upravljanje svim odnosima klijenta. Da biste to uradili, biće vam potrebno rešenje koje vam omogućava da vodite ažurne zapise podataka za istoriju klijenta, već vam i pomaže da razumete gde želite da usmerite svoje napore i kada. Pružajući vam informacije o praćenju klijenata tokom njihovog napretka na nivou prodaje, CRM može da vam pomogne da steknete uvide i kreirate ciljane ponude na kritičnim dodirnim tačkama.

Kontrolna tabla za upravljanje klijentima

Uz CRM koji vam pruža dobro organizovanu kontrolnu tablu za upravljanje klijentima koja vam odmah pokazuje sve što treba da znate, vi (i vaš tim) možete da uštedite vreme, ostanete organizovani i upravljate zadacima u vezi sa klijentima.

Naravno, ako zaista možete efikasno da upravljate klijentima, biće vam potreban CRM koji nudi kontrolne table za pojedinačne klijente, tako da možete da ih pratite u nivou prodaje i vidite sve prethodne komunikacije. Na ovaj način, bez obzira na to koji menadžer za odnose sa klijentima sarađuje sa klijentom,. razumeće situaciju i moći će da pruži odgovarajući, konzistentan nivo zaštite.

Integrisane alatke za komunikaciju

Nijedna alatka za upravljanje klijentima ne bi trebalo da vas primorava da napustite sistem u cilju komunikacije sa klijentima ili internim timom. Tako što ćete odabrati rešenje koje vam omogućava da šaljete poruke, organizujete sastanke i delite kontakte direktno sa kontrolne table, možete efikasnije da radite.

Ako planirate da koristite kontrolnu tablu za slanje poziva za sastanak, obavezno potražite onu koja vam omogućava da obuhvatite prošlu komunikaciju o temi razgovora. Mnogi od nas dobijaju desetine zahteva za sastanak svake sedmice i uključujući poruke sa nitima o temama koje želite da obuhvatite, učesnici mogu biti pripremljeni da vrše doprinose, rešavaju probleme i odgovaraju na sva potrebna pitanja. Bilo da je sastanak interni ili sa klijentom, pruža vam priliku da pružite bolju uslugu klijentima.

Više razloga za CRM

CRM softveri vam daju snagu da pružate detaljniju, pažljiviju i efikasniju uslugu za klijente. I dok može da izgleda malo apstraktno ili previše osetljivo, dobra usluga za klijente – ona koja omogućava da se povežete sa klijentima kada im je najpotrebnije – može da poboljša prihode na pravi način. Zapravo, prema Entrepreneur, CRM softver može da „poboljša zadržavanje klijenata za 27%”, a članak koji je objavio IBM ukazuje na to „potencijalni klijente koji su bili u sistemu CRM postaju stvarni klijenti u 47% slučajeva“. Članak dalje napominje da je 50% timova koji koriste CRM softvere produktivnije – što znači da vaš tim može efikasnije da radi, a i dalje da pruža izuzetnu brigu o klijentima.

Ubacivanje softvera CRM u svakodnevne operacije može izgledati ekstravagantno, ali činjenice pokazuju – posebno za mala preduzeća – da CRM softver pomaže da se uhvatite u koštac sa većim preduzećima i osvojite srca (i poslovanje) klijenata širom sveta.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tips

Četiri saveta: Korišćenje analize podataka za sticanje poverenja klijenta

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.