Na koji način zaštita mobilnih podataka može da vam pomogne da izbacite uljeze

U svetu u kom podaci redovno putuju sa korporativnih servera do nezaštićenih ličnih uređaja, do aplikacija i u oblak – ostavljajući digitalni trag kopija na gotovo svakoj tački tog puta – bezbednost mobilnih podataka je važnija nego ikada. Iako prvi instinkt može da bude da zaključate podatke i instalirate restriktivni softver IT krajnje tačke na svim ličnim uređajima svog tima, velike su šanse da vaše osoblje to neće prihvatiti. Oni se ipak oslanjaju na svoje uređaje za ličnu, kao i za poslovnu upotrebu – što znači da morate da pronađete način da zaštitite podatke bez ometanja korišćenja mobilnih podataka tima.

Nekome čiji je posao da zaštiti podatke ovo može zvučati gotovo neverovatno kao pronalaženje mitskog jednoroga koji mirno pase u vašoj bašti – ali zapravo je moguće. Hajde da pogledamo nekoliko načina na koje možete da poboljšate bezbednost mobilnih podataka organizacije bez otežavanja ili komplikovanja korišćenja omiljenih uređaja tima.

  • Upravljanje aplikacijama za mobilne uređaje (MAM-ovi): Korišćenjem MAM rešenja, organizacije mogu korisnicima dati pristup katalogu aplikacija razvijenih za korporacije i proverenim i odobrenim poslovnim aplikacijama nezavisnih proizvođača koje se mogu koristiti za posao. Pored toga što korisnicima pružaju listu prihvatljivih aplikacija, administratori mogu i da postave na crnu listu aplikacije koje ne ispunjavaju njihove kriterijume. Kao dodatna pogodnost, MAM rešenja takođe obično omogućavaju administratorima da ažuriraju i čak i uklone aplikacije bez fizičkog pristupa uređaju – čime predstavljaju odlično rešenje za globalne organizacije ili organizacije sa velikim brojem daljinskih članova osoblja.
  • Virtual Desktop Infrastructure (VDI): Ako organizacijama daju moć da hostuju virtuelni računar na deljenom serveru kojem korisnik zatim pristupi putem mobilnog uređaja, preduzeća mogu da koriste postojeća rešenja za zaštitu podataka i kritičnih informacija. Važno je da zapamtite da ovaj tip rešenja pokriva samo upotrebu aplikacija za računare – a ne one koje su izvorno dizajnirane za mobilne uređaje, tako da su neophodni dodatni nivoi zaštite mobilnih podataka da biste bili sigurni da su pokriveni svi aspekti mobilnog radnog iskustva.
  • Upravljanje mobilnim uređajima (MDM): Kao sveobuhvatno bezbednosno rešenje, MDM pruža zaštitu za aplikacije za mobilne uređaje, mrežu i podatke koje koristi mobilni uređaj, kao i za sam uređaj. Svim ovim stavkama upravlja jedan softverski proizvod, koji obično nadgleda IT sektor organizacije. MDM bezbednosna rešenja obično se mogu primeniti na BYOD, kao i na uređaje u vlasništvu preduzeća. Uređaji jednostavno treba da se upišu i konfigurišu za komunikaciju sa serverom za upravljanje preduzeća. Nakon toga, uređaj će se povremeno sinhronizovati sa serverom za upravljanje da bi proverio da li postoje ispravke i primenio najnovije smernice koje je postavio IT – čime se isporučuje nesmetano i zaštićeno iskustvo od početka do kraja.

Pošto mobilni uređaji nastavljaju da se koriste u sve većoj meri, zaštita podataka na svakoj tački tokom korišćenja od kritične je važnosti. Korišćenjem različitih mera bezbednosti, zaposlenima možete pružiti fleksibilnost da rade kada i gde god im je potrebno – na gotovo svakom uređaju. Da bi se povećala vaša zaštita, rešenja za bezbednost mobilnih podataka obično mogu da se kombinuju. Na primer, ako odaberu rešenja za upravljanje aplikacijama za mobilne uređaje i rešenja za upravljanje mobilnim uređajima, organizacije mogu da koriste mere bezbednosti lokalno i u oblaku – kao i da zaštite podatke dok se oni koriste u kancelariji i gde god se članovi tima nalazili.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

Šta se dešava kada preduzeća ne zaštite intelektualnu svojinu na odgovarajući način

Pročitajte više
Business Tech

Klijentski podaci – balansiranje između korisne inovacije i napada na privatnost

Pročitajte više
Business Tech

6 zadataka idealnih za oblak – skladište u oblaku i još toga

Pročitajte više
Business Tech

Šest načina za borbu protiv hakovanja i jaču zaštitu uređaja

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.