Kako jedan od butik hotela iz Los Anđelesa upravlja bezbednošću mobilnih podataka osoblja i gostiju

LINE je živopisan, moderan butik-hotel smešten u središtu Korejske četvrti u Los Anđelesu. On odiše detaljima modernog dizajna, počev od arhitekture iz sredine dvadesetog veka, preko osunčanog bazena na drugom spratu, do bujne urbane staklene bašte u kojoj je restoran Commissary, koji vodi šef kuhinje (i kralj ulične hrane) Roj Čoj iz Los Anđelesa. Svetao, gostoljubiv hol je pozornica koja danonoćno vrvi od gostiju kojima je tu previše zabavno da bi se vratili u sobe.

Usred sveg tog stila i sjaja može se lako zaboraviti vezivo koje većinu toga drži na okupu: IT tim hotela LINE koji neprestano povezuje i štiti goste, omogućava neometanu komunikaciju i deljenje datoteka između dizajnera, trgovaca i ugovarača koji stoje iza uspeha hotela, i doprinosi zaštiti originalnih ideja hotela LINE, što je naročito važno u delatnosti koja se takmiči u kreativnosti.

„Hotel LINE je stecište ideja i saradnje koje mora da bude bezbedno“, kaže Nik Demarko, direktor IT sektora. „To je zbog toga što te ideje šire granice našeg brenda. Zato tu kreativnu mešavinu, da je tako nazovemo, zaista treba štiti“.

Bezbedna saradnja u oblaku

LINE tim čuva različite tipove dokumenata u oblaku, od analitike prihoda i tehničkih crteža do budžeta i prezentacija, i često ih deli spolja tokom saradnje sa dobavljačima. „Očuvanje bezbednosti podataka je od suštinskog značaja“, kaže Demarko. „To je zbog toga što su oni originalni i što predstavljaju specijalan deo našeg brenda. Da nemamo ovaj nivo zaštite, bili bismo izloženiji društvenom inženjeringu i drugim vrstama hakovanja i mnogo naših ideja moglo bi da se pojavi kao ideje konkurenata“. Intelektualna svojina je danas podjednako dragocena kao fizička svojina, ako ne i više.

Demarko kaže da je bezbednost mobilnih podataka takođe od suštinskog značaja jer je hakovanje postalo neminovno. Zbog toga njegov tim mora biti sposoban da brzo reaguje. „Neophodna mi je mogućnost lakog upravljanja e-poštom, čak i kada sam van kancelarije, da bukvalno čim primim poziv, a nisam ni blizu kancelarije, mogu da izbrišem ili zaustavim korisnika u pokretu, u realnom vremenu“.

Usluga i bezbednost, non-stop

Kada rukovodite preduzećem koje suštinski radi non-stop, interni podaci preduzeća nisu jedino što treba zaštititi. „Usluživanje gosta je najvažnija stvar za LINE tim“, kaže Demarko, „a to iziskuje neprestanu komunikaciju. Nikad ne znate šta će se desiti na recepciji, sa kakvim hitnim slučajem ćete imati posla, zato je neprekidna i mobilna komunikacija veoma važna“.

Ali nije dovoljno da te veze budu uvek aktivne, moraju da budu i bezbedne, bez obzira na to da li se radi o gostu koji prima e-poštu putem Wi-Fi mreže hotela ili recepciji koja deli osetljive finansijske podatke sa menadžerom prihoda. Tim u hotelu LINE na prvo mesto stavlja poverenje klijenata i zaštitu podataka. „Podaci klijenta su srž hotela LINE“, kaže Demarko. „Ako ne zaštitimo te podatke i ne držimo se tog nepisanog ugovora, možemo da izgubimo klijenta“.

Budući da se osoblje kreće po hotelu i da neki radnici rade iz udaljenih kancelarija, taj zahtev za bezbednošću mobilnih podataka postaje složeniji. „Pošto smo veoma mobilan tim, najvažniji su bezbednost i pristup podacima“, kaže Demarko. „Bezbednost e-pošte i vreme rada su nam prve i najvažnije stvari jer timovi moraju da komuniciraju u pokretu. Sledeća bitna stvar jeste mogućnost deljenja podataka unutar preduzeća i izvan njega“.

Zaštita budućnosti

Poput mnogih IT timova, LINE tim postiže mnogo uz malo resursa. Samo Demarko i još jedna osoba koordinišu kompletan IT sektor brenda hotela. A uspeh, prema njegovom mišljenju, jeste mogućnost pružanja te bezbednosti i pouzdanosti čak i uz malobrojno osoblje. „Nikada nema izgovora kao što su ’Nema e-pošte. Nema ovoga. Nema onoga’“, kaže Demarko.

Bezbednost je važnija nego ikada, naročito u poslu u kom je reputacija od presudnog značaja. „U svim delatnostima treba brinuti o zaštiti podataka, ali svako preduzeće koje se oslanja na interakciju licem u lice, kao što je to slučaj u ugostiteljstvu, korisnicima i gostima duguje da funkcioniše što je bezbednije moguće“, kaže Demarko.

„Mislim da nas je iskustvo do sada naučilo da nikad niste isuviše beznačajni da biste brinuli o bezbednosti datoteka ili zaštiti podataka“.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Manage my business

Pet izazova i mogućnosti u vezi sa upravljanjem pretnjama

Pročitajte više
Manage my business

Izbegnite bezbednosne propuste: Kako da zaštitite podatke

Pročitajte više
Manage my business

Značaj zaštite mobilnih podataka u celodnevnoj delatnosti: Pitanja i odgovori sa direktorom IT sektora

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.