Kako da uspešno radite od kuće

Tokom poslednje decenije, mobilna radna snaga se povećala za više od 100 procenata – što ne treba da iznenađuje kada razmotrimo ogromno poboljšanje tehnologije u tom vremenskom periodu. Daljinski rad nudi sjajne pogodnosti preduzećima i radnicima uz poboljšanu ravnotežu između poslovnog i privatnog života na vrhu liste. Ne samo to, Gallup anketa iz 2015. pokazuje da daljinski radnici imaju veće šanse da budu angažovaniji na poslovima, a angažovanost može dovesti do veće profitabilnosti, mobilne produktivnosti, angažovanja klijenata i drugih pozitivnih poslovnih rezultata.

Ali mobilni timovi se suočavaju sa sopstvenim problemima. Na prvom mestu je prekid veze do kog prirodno dolazi kada članovi tima rade odvojeno od ostatka tima. Ne samo da daljinski radnici ponekad propuštaju stvaranje dubljih odnosa sa saradnicima, oni nemaju priliku da iskuse kulturu rada u kancelariji i lako mogu da propuste važna obaveštenja. Studija slučaja koja je sprovedena među osobama koje puno radno vreme rade daljinski u jednoj kineskoj putničkoj agenciji pokazala je da mobilni radnici imaju čak 50 procenata manje šanse da budu unapređeni. Ako ste deo mobilne radne snage, evo nekih stvari koje možete da uradite da vaše iskustvo bilo što je moguće uspešnije:

  • Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte – Iako daljinski radnici često prave sopstvene rasporede – dva sata za ručak (i nadoknađivanje tog vremena kasnije) ili pravljenje pauze da bi se deca pokupila iz škole, na primer – važno je da svoj tim obavestite kada ćete biti odsutni u nekom dužem periodu. Na taj način, oni će znati kada ćete se vratiti u slučaju da im bude potrebno nešto hitno. Timovi bolje funkcionišu kada članovi znaju šta mogu da očekuju jedni od drugih.
  • Uvek ispunjavajte rokove – Ovo bi trebalo da se podrazumeva, ali važno je da se uverite da ne odugovlačite. Prema prethodno pomenutoj Gallup anketi, produktivnost pri radu od kuće je podjednako dobra kao i produktivnost u kancelariji, ako ne i bolja. Ne budite osoba koja će navesti šefa ili saradnike da izgube veru u sistem.
  • Koristite svu dostupnu tehnologiju – Iako e-pošta ima svoje mesto, druge tehnologije – na primer, razmena trenutnih poruka, konferencije itd. – pomažu vam da se u datom trenutku povežete sa članovima tima. Pošto nemate mogućnost da dođete do saradnikovog stola ili da se nađete sa članovima tima kod aparata za vodu, trebalo bi da iskoristite svaku moguću priliku da kreirate razgovore i saradnju kada je to prikladno.
  • Redovno posećujte kancelariju ili radite u njoj – Mnogi daljinski radnici ne žive dovoljno blizu da bi svake sedmice posećivali kancelariju, ali – u zavisnosti od vaše uloge – redovno vreme koje provodite u kancelariji od vitalnog je značaja za sklad tima. Vi i vaš menadžer ćete morati da diskutujete o tome koliko često je „dovoljno“, ali začudilo bi vas koliko je korisno pojaviti se u kancelariji s vremena na vreme. Kada saradnici provedu vreme sa vama uživo, to im olakšava da vam se obrate na mreži ili putem telefona kada treba da ćaskaju o nekom problemu ili projektu.
  • Gradite odnose sa saradnicima koji vas mogu redovno obaveštavati – Čak i ako povremeno posećujete kancelariju, verovatno ćete propustiti neke vesti ili informacije kada niste tamo. Redovno se obraćajte prijateljima u kancelariji koji će vas rado obavestiti o svemu važnom – čak i o promeni kulture ili raspoloženja u kancelariji.

Ali uspeh ne zavisi samo od mobilne radne snage. Preduzeća mogu da pomognu svojim daljinskim radnicima da ostanu angažovaniji sa celim timom tako što će organizovati odgovarajuću obuku, koristiti softver za saradnju koju omogućava deljenje datoteka i pružiti odgovarajuću bezbednost na mobilnim uređajima kako bi mobilni timovi imali isti pristup kao i svi drugi, bez obzira na to gde rade. Pored toga, planiranje redovnih video konferencija obezbeđuje vreme za susrete licem-u-lice, što može znatno unaprediti situaciju sa daljinskim radom. Kada se daljinski radnici osećaju kao deo tima, veća je šansa da će ostati zadovoljni i angažovani na svom poslu – to je nešto od čega sva uključena lica mogu imati koristi.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tips

Šest načina da virtuelne sastanke učinite efikasnijim

Pročitajte više
Business Tips

Pet saveta direktora IT sektora o mobilnoj produktivnosti, daljinskim timovima i bezbednosti

Pročitajte više
Business Tips

Neuobičajena saradnja: Novi načini za zajednički rad udaljenih timova

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.