Ostanite fokusirani na zadatke pomoću jednostavnog softvera za upravljanje zadacima

Organizovanost je način života nekih ljudi. Oni imaju planirane obroke i sastavljene spiskove za kupovinu nedeljama unapred, prate sve poslovne projekte i izgleda da uvek znaju kad čemu ističe rok, šta sledi i na šta treba obratiti pažnju i BAŠ nikada ne prekorače krajnji rok. Ali onima među nama kojima ne ide upravljanje vremenom, koji upravljaju velikim projektima sa mnogo saradnika ili svima koji jednostavno žele bolji način da ostanu u toku sa listom zaduženja, upravljač zadacima može da pruži malo dodatne pomoći.

Softver za upravljanje zadacima ne pomaže samo da radite efikasnije i određujete prioritet projektima (za sebe i druge), već može da pomogne i da postignete bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života (jer više nećete biti stalno napeti zbog nečega što ste zaboravili da obavite na poslu).

Naravno, koristićete onaj upravljač zadacima koji je najbolji, ali ako ste početnik u svetu upravljanja zadacima, može vam predstavljati izazov da shvatite tačno koje ćete funkcionalnosti i funkcije koristiti. Zato hajde da pogledamo neke važne kvalitete koje treba da tražite i kako oni mogu da poboljšaju način na koji radite sa drugima i sami.

  • Čvorište projekata: Kada se svi projekti nalaze na jednom mestu, možete da pratite zadatke jednog ili više projekata, kao i zadatke tima koji radi sa vama. Trebalo bi da možete jasno da vidite svačiji napredak u čvorištu, što znači da nikoga ko učestvuje u projektu nikad ne treba da iznenadi čemu sad ističe rok, šta sledi i kada se planira završetak celog projekta.
  • Prihvatanje zadataka: Ako ste menadžer projekta ili vođa tima, rešenje za upravljanje zadacima trebalo bi svima koji učestvuju u projektu da pruži mogućnost da prihvate zadatke i da tako omogući drugim učesnicima projekta da vide ko je zadužen za taj posao. Na taj način neće biti zabune u vezi sa tim ko je odgovoran za šta i neće biti slučajeva da dve osobe odrade isti deo posla.
  • Zavisni okidači zadataka: Završetak jednog zadatka u čvorištu trebalo bi u idealnom slučaju da obavesti sledeću osobu koja je odgovorna za zadatak da su joj datoteke spremne i da je vreme da počne sa radom. Na primer, ako radite u oblasti arhitekture ili građevine, označavanje završetka građevinskih nacrta u upravljaču zadacima moglo bi automatski da obavesti saradnika da je vreme da izvrši zadatak prosleđivanja nacrta za dobijanje građevinske dozvole, kako bi tok posla nastavio da napreduje.
  • Aplikacija upravljača zadacima: Radna snaga je danas većim delom mobilna, tako da je jedini razuman izbor upravljač zadacima koji funkcioniše podjednako dobro na laptopu ili stonom računaru, kao i na telefonu ili tabletu. Pomoću aplikacije za zadatke koja pruža pristup istim informacijama koje imate u kancelariji možete da pratite projekte bez obzira na to gde se nalazite.
  • Skladište datoteka: Softver za upravljanje zadacima koji omogućava i skladištenje i organizovanje datoteka resursa, kao što su dokumenti, unakrsne tabele i slike, može da bude od velike pomoći pri obezbeđivanju da uvek radite sa pravim informacijama. Još bolje je ako možete da priložite određene datoteke određenim zadacima, jer ćete tako dodatno smanjiti zabunu u vezi sa tim koje informacije odgovaraju kom zadatku.

Pomoću odgovarajućeg upravljača zadacima lako možete da ostanete na pravom putu. Lako možete sve da obavestite o tome šta tačno treba da urade i kada tako što ćete dobiti alatke koje omogućavaju da dodeljujete zadatke sebi i drugima u grupi. A uz mogućnost prilaganja datoteka zadacima, vaš tim nikada neće morati da traži potrebne datoteke, podatke ili informacije pre nego što počne sa radom. Onima čiji timovi često putuju ili rade daljinski, pristup aplikaciji za upravljanje zadacima omogućiće da svi ostanu u toku sa zadacima na poslovnim putovanjima ili dok rade daljinski, što im olakšava da budu produktivni tokom radnog vremena i da istinski uživaju u slobodnom vremenu.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Manage my business

5 obaveznih dodataka koji su potrebni za grupno ćaskanje na poslu

Pročitajte više
Manage my business

Pet funkcija softvera za upravljanje projektima koje vaš tim ne koristi

Pročitajte više
Manage my business

Budućnost planiranja – planiranje projekta na mreži u oblaku

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.