Upravljanje udaljenim timovima je lako uz alatke za saradnju

Ako se vodite pretpostavkom da je daljinski rad dostigao rekordni vrhunac, u pravu ste. Zapravo, prema preduzeću Bloomberg, „60 procenata preduzeća nudi rad na daljinu, u odnosu na samo 20 procenata 1996. u SAD“, a to je popularan trend i u Indiji, Indoneziji i Meksiku. To znači da verovatno već radite sa udaljenim timom ili ste nadomak toga da zaposlite prvog udaljenog člana osoblja. Upravljanje virtuelnim timom (i članstvo u njemu) ima svojstvene osobenosti i zahteva mnogo uzajamnog poverenja.

Naravno, poverenje je verovatno najteži deo vođenja virtuelnih timova i predstavlja nešto za šta jednostavno morate da imate „osećaj“. Međutim, postoje alatke za rukovođenje, kao i široki niz tehnologija koje mogu da pomognu da negujete odnose sa saradnicima i onima koji su vam direktno podređeni, što na kraju može da doprinese razvijanju jasnih i doslednih poslovnih odnosa, dubokog poštovanja i uzajamnog poverenja. Četiri efikasne alatke za upravljanje udaljenim timovima obuhvataju:

  • Video pozivanje: E-pošta je sjajna za deljenje informacija o projektima kojima grupa kasnije treba da se vraća, slanje kratke beleške o predstojećem sastanku ili ličnom odsustvu itd., ali za sesije razmene ideja, preglede učinka zaposlenih ili sve slučajeve kada treba da budete malo ubedljiviji, ništa nije bolje od sastanka licem u lice, a tu na scenu stupa video pozivanje. Uostalom, video pozivanje omogućava ljudima da vide jedni druge, da steknu osećaj za ličnost i raspoloženje i opaze finese i intonacije, što olakšava deljenje ideja, vođenje ozbiljnih razgovora i iznošenje argumenata.
  • Ćaskanje/trenutna poruka: Kada vodite virtuelne timove, nije moguće postići isti nivo spontanosti koji postoji u tradicionalnom kancelarijskom okruženju. Međutim, pomoću klijenta za ćaskanje i dalje možete da vodite brze i konkretne razgovore; razlika je samo u tome što se oni ne odvijaju u zajedničkoj kuhinji. Najbolje od svega jeste to što vam većina klijenata za ćaskanje pruža opciju da ideju predstavite većem broju osoba istovremeno ako to želite, što olakšava rad sa idejama i problemima u hodu.
  • Deljeni radni prostori: Bez obzira na to da li upravljate globalnim timovima ili jednostavno radite sa nekoliko ljudi širom grada, dobri su izgledi da će u nekom trenutku biti neophodno da sarađujete na prezentaciji, isporuci za klijenta ili sopstvenim internim dokumentima i procesima. Naravno, sve možete da obavite putem e-pošte, ali kontrola verzija brzo može da postane noćna mora, a tu na scenu stupaju deljeni radni prostori. Obezbeđivanjem jedne centralne lokacije gde sve osobe iz grupe mogu da rade na istim datotekama u realnom vremenu i vide šta su drugi uradili možete da upravljate kontrolom verzija i pojednostavite proces stvaranja.
  • Deljene virtuelne liste zadataka: Kada radite sa virtuelnim timovima iz više vremenskih zona, održavanje svih članova u toku sa deljenim projektima predstavlja veliki izazov. Ali, uz pomoć virtuelnih lista zadataka, tim (ili grupa izabranih članova iz njega) može da vidi liste svih zadataka i njihove statuse, što pojednostavljuje deljenje posla i/ili „blagovremeno informisanje“ svih osoba. A kako bi još više unapredile stvari, neke od aplikacija koje sadrže virtuelne liste zadataka pružaju i opciju da prilažete datoteke zadacima, radite zajedno na tim datotekama, a čak i da delite beleške i vodite razgovore o njima bez potrebe da koristite posebnu aplikaciju, što olakšava saradnju čak i kada vam rasporedi nisu usklađeni.

Svako ko nadgleda globalne timove i/ili virtuelnu radnu snagu ima iskustva iz prve ruke sa izazovima koji prate daljinsko upravljanje. Ali, popularnost daljinskog rada samo raste – zato ima smisla ulagati u tehnologiju koja je neophodna za stvaranje okruženja za saradnju, razvoj ličnih odnosa i pružanje izvanrednih projekata. Srećom, ta tehnologija već postoji, treba samo da pronađete pravo rešenje za svoje ljude i organizaciju.

Podaci o autoru

Tim centra za razvoj fokusiran je da vam pomogne u započinjanju i pokretanju poslovanja, kao i u njegovom upravljanju.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Manage my business

Osam načina za uspešno vođenje mobilne radne snage

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.