Marketinške ideje za mala preduzeća koja prave razliku

Muškarac i žena sede i gledaju u laptop

Svaki vlasnik preduzeća zna da je posedovanje poslovnog plana – onog koji navodi vašu ponudu, prikazuje konkurenciju i finansijsku situaciju – ključno za ostvarivanje uspeha. Ali ono što većina ljudi ne shvata jeste da je razvijanje plana za reklamiranje preduzeća podjednako važno. Ne samo da će vam to pomoći da se fokusirate na publiku, već će vam omogućiti da suzite skoro beskrajan niz alatka koje su vam dostupne – i uveriti vas da koristite prava rešenja za svoje preduzeće i korisnike.

Naravno, za kreiranje marketinškog plana za malo preduzeće potrebno je truda – i uvida od onih koji razumeju vaše poslovanje, vašu konkurenciju i način pravilnog reklamiranja preduzeća. Dakle, čak i ako ste prodavnica za jednu osobu, važno je da zatražite savet od konsultanata, mentora, prijatelja sa iskustvom u marketingu i oglašavanju i pouzdanih resursa na mreži – zato što nećete raditi u vakuumu niti ćete u vakuumu postići uspeh.

Ovo vam možda zvuči pomalo opterećujuće, ali nije tako komplikovano kao što izgleda. Uz malo pomoć onih koje poznajete i neke jednostavne, pristupačne alatke možete da razvijete najbolje marketinške ideje za svoje malo preduzeće, da kreirate plan za njihovu primenu i da napravite sebi plan za uspeh. Naravno, biće promena na tom putu, ali kreiranjem plana i postavljanjem određenih ciljeva znaćete tačno kako da se prilagodite na tom putu.

Pre nego što krenete

Iako je kreiranje marketinškog plana veoma individualizovan proces, skoro svaki predložak marketinškog plana će obuhvatiti isti tip informacija, tako da počnite da radite u okviru standardnog okvira. To će vam pomoći da se fokusirate i ostanete organizovani.

 • Analiza situacije: Definišite preduzeće, proizvode i usluge za sebe – i kadar stručnjaka. Obavezno prikažite prednosti preduzeća, slabosti, mogućnosti i prepreke.
 • Ciljna grupa: Definišite primarnu publiku, kao i sekundarnu i tercijarnu publiku. Opišite ih u smislu demografije i psihografije (ko su, kako žive, kakvi su kao ljudi).
 • Plan prodaje: Prikažite kako ćete prodavati proizvode i usluge (na mreži, u prodavnici u okviru preduzeća, putem sajmova itd.) i objasnite na koji način će klijenti obavljati kupovinu.
 • Marketinški ciljevi i plan aktivnosti: Zapišite skicu marketinških ciljeva – kao i neke alatke i taktike koje možete da koristite da biste ih postigli.
 • Finansijska analiza: Steknite jasno razumevanje finansijske situacije i pružite informacije o tome koliko od budžeta možete i/ili ćete moći da dodelite marketinškim aktivnostima preduzeća. (Bilo bi dobro da uključite ceo finansijski izveštaj kao dodatak – tako da vaš unutrašnji krug može da vidi gde se nalazite i da pruži predloge ako je potrebno.)

Razmena ideja

Kada završite osnovni predložak marketinškog plana, možete (i trebalo bi) da okupite svoje savetnike radi analize i razmene ideja. Dajte svakome kopiju okvirnog marketinškog plana, zatim se svi okupite u kancelariji ili u konferencijskom pozivu i doradite plan. U ovom trenutku nepostojanje ideja je loša ideja – sve što ste uključili u predložak predstavlja početnu tačku. Podstaknite svakoga da govori, izloži svoje mišljenje i pratite gde će vas razgovor odvesti. Posle završetka sastanka, dajte svima pristup deljenom digitalnom prostoru u kojem svi možete nastaviti da sarađujete.

Poboljšavanje plana

Uz sve svoje ideje koje ste prikupili, sastanite se ponovo kao grupa (lično ili putem deljenog digitalnog prostora) da biste dodatno suzili i definisali plan, a zatim koristite predložak na kojem ste radili da biste kreirali formalniji dokument koji će voditi aktivnosti oglašavanja i marketinga vašeg malog preduzeća.

Definisanje alatki i taktika

Zato što su detalji veoma važni, razmislite nasamo i u društvu svojih savetnika o tome kako da odaberete alatke i taktike koje su ključne za vaš plan. Ako koristite tradicionalni medije (koje ne koristi svako preduzeće), odvojte štampanje, TV i radio od digitalnog marketinškog plana i fokusirajte se na svaku oblast pojedinačno.

Za tradicionalne medije, radite sa onima koji prodaju da biste razumeli kako se svaki format uklapa u vaš budžet i pomaže u ostvarivanju poslovnih ciljeva.

Za razliku od tradicionalnih medija, digitalni marketing za malo preduzeće često obavlja vlasnik preduzeća ili veoma mali tim ljudi, pa je kreiranje detaljnijeg plana, uključujući predloške i uputstva veoma važan korak. Ovo ne može da vam obezbedi da je sadržaj optimizovan za platformu na kojoj želite da objavljujete, ali će vam pomoći da ostanete fokusirani, kreirate jedinstvenu razmenu poruka i da donosite pažljive, informisane odluke. Stoga, radite sa stručnjakom za društvene medije ili savetnikom (ili jednostavno uradite sve što možete da biste naučili najbolje prakse) i kreirajte predložak resursa društvenih mreža za svoje preduzeće. Na ovaj predložak bi trebalo da utiče platforma i da obuhvata sledeće:

 • Ciljeve (za svaku platformu)
 • Snimak pratilaca (kratki demografski i psihografski detalji o pratiocima tako da možete da prilagodite svoje poruke upućene njima)
 • Uputstva za objavljivanje (dužina objave, ton, pravna razmatranja itd.)
 • Uputstva za povezivanje (koja određuje platforma ili vi)
 • Uputstva za slike (veličina i odnos širina/visina kako biste izbegli greške prilikom zumiranja i opsecanja slike na nekim uređajima, broj na reklamnom panou, pravna pitanja itd.)
 • Uputstva za video (pravna pitanja, minimalna/maksimalna dužina itd.)
 • Uputstva za deljenje (definisanje tipova informacija koje želite/NE želite da delite iz sopstvenog preduzeća ili drugih izvora)

Napomena: Ova uputstva mogu da budu distribuirana i trebalo bi ih distribuirati svima koji dolaze u dodir sa nalozima društvenih medija, a trebalo bi ih ažurirati kako platforma raste i menja se.

Kreiranje uredničkog kalendara društvenih medija

Da biste i dalje bili organizovani, vaš digitalni marketinški plan trebalo bi da obuhvati urednički kalendar društvenih medija. To vam može pomoći da pratite poruke na osnovu prodaje, praznika, nacionalnih ili međunarodnih događaja, sajmova itd.

Ako ste vi majstor za sve i sami upravljate svojim društvenim medijima, možete da koristite standardni kalendar da biste pratili potrebe društvenih medija. Međutim, ako imate dve ili više osoba koje upravljaju vašim društvenim medijima, najbolje je da koristite radni prostor za saradnju ili aplikaciju da bi svi bili informisani o tome šta je objavljivano i šta je dalje planirano. Pored toga, mnoge od ovih alatki vam pružaju oblasti za razmenu ideja u budućim objavama i mogu vam pomoći da prikupite najbolje ideje od celog tima.

Pregled performansi i optimizacija

Da biste se uverili da objave doprinose vašim ciljevima, obavezno koristite predložak za izveštavanje za sastavljanje podataka koji prikazuju dnevni, sedmični i mesečni učinak svake objave. Na taj način možete da izmenite pristup razmene poruka (a možda i predložak resursa društvenih medija) da biste efikasnije došli do publike.

Marketing preduzeća je tekući proces. Kako se menja konkurencija, ekonomski uslovi i vaše sopstveno preduzeće, menjaće se i vaš plan takođe. Međutim, ništa od ovoga ne bi trebalo da radite sami. Uz moćne alatke i podršku savetodavnog veća, kao i besplatne resurse iz organizacija u okviru zajednice, kao što su Small Business Administration i SCORE, možete da dobijete pomoć za razvoj marketinškog plana koji postavlja temelje za uspeh.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Grow my business

Bolja komunikacija na radnom mestu radi razvoja poslovanja

Pročitajte više
Grow my business

Kako malo preduzeće postiže marketinški uspeh pomoću skladišta datoteka na mreži: Pitanja i odgovori sa Megan Mari

Pročitajte više
Grow my business

Nemojte da izgubite kontakte: Četiri saveta za lako upravljanje kontaktima

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.