Pet strategija mobilnosti koje stilista koristi za komunikaciju u pokretu

Meliša Marks, vlasnica preduzeća za lično stilizovanje Poplin Style Direction, stalno je u pokretu. Njen normalan dan podrazumeva da mora da bude u poslovnom prostoru, zatim na konsultacijama sa klijentom, pa u butiku zbog biranja odeće, i tako dalje. I sve to do ručka.

Kako je mobilna produktivnost važan deo Melišinog uspeha, želeli smo da saznamo kako uspeva da se posveti klijentima kad je uvek u pokretu. Evo pet načina na koje ona upravlja mobilnošću sa stilom:

1. Ona maksimalno koristi vreme „između“. Bilo da se radi o samo par minuta kad klijent kasni ili dužem vremenu koje ima između sastanaka, Meliša obavezno koristi te slobodne minute za povezivanje sa klijentima.

„Imam dvadesetominutne sesije sa klijentima (putem mobilnog telefona) koje se obično odvijaju u mom automobilu između sastanaka. Baš ovog jutra mi je klijent poslao fotografije za dve opcije za intervju za posao – mogla sam brzo da odgovorim jer sam stigla deset minuta ranije na sastanak.“

2. Tačno je odredila kad se koristi koji oblik komunikacije. Uz toliko načina za komunikaciju između ljudi, Meliša objašnjava kad i zašto ciljano koristi određene metode.

„Kad za nešto postoji kratak rok, koristim tekstualne poruke i zamolim klijente da urade isto to. U ostalim slučajevima koristimo e-poštu. Time se postavljaju jasne granice, ali i osigurava da smo uvek povezani na vreme kad je to potrebno.“

3. Ona je posvećena kalendaru. Kalendar uvek odražava osobu koja ga koristi, pa Meliša napominje da se za dobar kalendar mora marljivo raditi kako bi uvek bio precizan i tačan. Posebno ako je deljen, kao što je slučaj sa njenim kalendarom koji deli sa svojim mužem. „Koristi ga, poštuj i odmah ažuriraj“, kaže ona. Reči po kojima treba živeti.

4. Ona koristi kombinaciju staromodnih metoda i modernih alatki za komunikaciju. Kao što ste mogli da pretpostavite, Meliša kaže da ne bi mogla da živi bez telefona. „Moj kalendar, mogućnost otpremanja fotografija klijenta, slanje poruka i slanje e-pošte predstavljaju osnovnu komponentu moje komunikacije sa klijentima.“ Ali to nije sve. Staromodan tip komunikacije koji preporučuje? „Kartice. Verujte mi na reč. Dok sarađujem sa klijentima, e-poštom im šaljem personalizovane kartice kao čestitke za rođendan ili zahvalnice za preporuke.“

Ona takođe hostuje događaje za klijente kako bi ih upoznala sa prodavcima koje voli. To njoj daje mogućnost kontakta uživo sa klijentima, a klijentima pruža neke dodatne pogodnosti, bilo da se radi o popustu u radnji ili dodatnoj pomoći sa stilizovanjem. Meliša kaže da „preduzeće ne bi moglo da se razvija“ kad bi ona bila ograničena na samo jedan ili dva načina ostajanja u kontaktu.

5. Ona koristi mogućnosti za rad na više uređaja. Mogućnost da na računaru nastavi sa poslovnom e-poštom tamo gde je stala na telefonu dozvoljava joj da bude što efikasnija, u ma kom okruženju bila.

„Većinu dana sam u pokretu, a veliki broj klijenata i poslovnih kontakata komunicira putem e-pošte. Mogućnost odgovaranja putem telefona, laptop ili tableta znači da mogu da se odazivam bez obzira na to gde sam – čak i ako imam samo malo vremena.“

O autoru

Tim centra za razvoj fokusiran je da vam pomogne u započinjanju i pokretanju poslovanja, kao i u njegovom upravljanju.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Productivity

Pet insajderskih tajni za mobilnu produktivnost

Pročitajte više
Productivity

Pet saveta Džodi Hol iz poslastičarnice Cupcake Royale o ovladavanju veštinom rada od kuće

Pročitajte više
Productivity

Kako mobilnost omogućava vlasnici restorana u Sijetlu da zadrži inspiraciju i ostane povezana

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.