„Matematičarka za sladoled“ preduzeća Molly Moon’s deli pet načina na koje malo preduzeće može da iskoristi pogodnosti alatki za analizu podataka

Kada je Deniz Braun prvi put došla na poziciju kontrolora za veoma popularni sladoled preduzećaMolly Moon’s u Sijetlu – ili, prema njenim rečima, „matematičarke za sladoled“ – sve se radilo olovkom na papiru, od platnog spiska i upravljanja zaposlenima, do inventarisanja. Kako je znala koliku moć podaci mogu imati kada se prikupe, organizuju, analiziraju i prikažu na smislene načine, Braun je odlučila da počne da radi upravo to pomoću dostupne tehnologije.

Braun je želela da prikupi i analizira podatke ne samo da bi mogla bolje da shvati poslovanje, već i kako bi mogla da ih podeli sa drugim osobama u preduzeću da vidi kakve uvide one mogu da dobiju na osnovu njih. Od tada je napravila alatku za upravljanje zaposlenima koja sastavlja rasporede – sve to na osnovu podataka o prethodnoj prodaji i prisustvu. Prodavnice prate i koji ukusi se najbolje prodaju, kao i to koliko su zaposleni zadovoljni. A kako se upravo otvorila nova prodavnica u Kolumbija Sitiju u Sijetlu, jasno je da je praćenje podataka dobro za poslovanje. Evo samo pet načina na koje, prema uverenju Deniz, malo preduzeće može da iskoristi pogodnosti alatki za analizu podataka:

  1. „Operativni procesi biće efikasniji. Napravila sam sistem unakrsnih tabela koji nam je omogućio da pregledamo istorijske podatke o prodaji, uz podatke o prethodnim platnim spiskovima, kao i alatku pomoću koje smo utvrdili željene rasporede za prodavnice za predstojeću godinu. To je proces koji je trajao nedeljama, a sada radnu verziju možete da napravite za 20 minuta.“

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.