Sastanci na mreži: Uverite se da ste bezbedni

Prema nedavnom izveštaju, očekuje se da će godišnji globalni troškovi nastali usled kibernetičkog kriminala porasti na 6 triliona USD do 2021. Da bi se odbranile od ovih kriminalnih dela, organizacije će potrošiti 1 trilion USD na tehnologije za kibernetičku bezbednost. Po svim standardima, to je mnogo novca.

Ako želite da izbegnete da budete žrtva kibernetičkog kriminala bez trošenja mnogo novca, obratite posebnu pažnju na to da li se softver i usluge koje vaše preduzeće već koristi standardno dobijaju sa robusnim bezbednosnim funkcijama. Veoma je važno da to uzmete u obzir prilikom procene softvera za sastanke na mreži. Samo razmislite o količini intelektualne svojine koja se digitalno prenosi između zaposlenih i ljudi van preduzeća koji koriste softver – glasovnim porukama, trenutnim porukama, slikama i dokumentima. U zavisnosti od delatnosti, ovi prenosi mogu da obuhvataju znatnu količinu osetljivih podataka.

Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir dok tražite pravo rešenje za sastanke na mreži.

Osnovno šifrovanje

Veći deo kibernetičke odbrane počinje šifrovanjem, što je proces u kojem se podaci kodiraju ili menjaju u prolazu između dva sistema. Prisluškivači i hakeri ne mogu da dekodiraju ove šifrovane poruke – to može samo server na strani primaoca. Obavezno odaberite softver za sastanke na mreži koji šifruje sve prenose datoteka, trenutne poruke i glasovne i video razgovore. Ovo je naročito važno ako članovi vašeg tima često koristite javne Wi-Fi mreže.

Takođe vodite računa o onome što se ne može šifrovati. Ako vi ili neki zaposleni koristite softver za sastanke na mreži za pozivanje mobilnog ili fiksnog telefona, deo razgovora koji se odvija preko normalne telefonske mreže neće biti šifrovan. Razvijajte svoje navike u komunikaciji – uvek izdvojite malo vremena da razmislite s kim i kako razgovarate.

Upravljanje korisničkim pristupom

Idealan softver za sastanke na mreži daće vam kontrolu nad korisnicima, pristupom i istorijom prijavljivanja. Kada je u pitanju vredna intelektualna svojina kompanije, ne možete da dozvolite da nemate efikasan nadzor visokog nivoa.

Uverite se da možete da odaberete koji zaposleni imaju pristup nekom nalogu i koje funkcije mogu da koristite. Ograničavanjem pristupa na osnovu zahteva različitih uloga, neminovno ćete smanjiti verovatnoću da dođe do bezbednosnih proboja izazvanih nepromišljenim ili laičkim korišćenjem softvera. A ako ikada primetite sumnjive aktivnosti, moći ćete bolje da otkrijete njihovo poreklo.

Softver za sastanke na mreži možda ne izgleda kao nešto o čemu treba previše razmišljati. Ali tehnologije koje vaše poslovanje čine efikasnijim često predstavljaju potencijalne rizike – to je loša strana praktičnosti. Podrobno istražite funkcije rešenja koja razmišljate da kupite za preduzeće i nemojte gledati samo njihove opšte karakteristike. Uverite se da kupujete proizvod napravljen na bezbednoj osnovi, onaj koji moć stavlja u vaše ruke.

Podaci o autoru

Tim centra za razvoj fokusiran je da vam pomogne u započinjanju i pokretanju poslovanja, kao i u njegovom upravljanju.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

Tri najvažnija detalja o skladištenju datoteka na mreži

Pročitajte više
Business Tech

Bezbedne uplate mobilnim uređajem, zaštićeni od hakera

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.