Planiranje bezbedne budućnosti za vaše preduzeće

Kada je u pitanju tehnologija na radnom mestu, svaka pogodnost nosi sa sobom i potencijalnu opasnost. Mada su uneli revoluciju u naše poslovanje, e-pošta i oblak omogućavaju i nove načine za krađu i prevare i zato zahtevaju nove propise. To znači da planiranje bezbedne budućnosti preduzeća nije lak zadatak. Srećom, na put ka zaštiti ne krećete bez ikakvih uputstava. Nekoliko ključnih stvari koje treba da imate u vidu može vam pomoći u radu i zaštiti poslovanja.

Održavajte usaglašenost

Očekuje se da će količina podatka na svetu dostići 44 zetabajta do 2020. Koliko iznosi zetabajt? 44 triliona gigabajta.

To je stvarno mnogo podataka.

I mada je skladištenje tolikih podataka dovoljno veliki izazov, njihovo preuzimanje može biti još veći. Bez odgovarajuće tehnologije, pronalaženje određenog dela informacija može trajati besmisleno dugo. Naravno, ako u okviru pravnog postupka dobijete zadatak da iskopate određenu e-poruku, nijednom sudiji neće biti smešno ako mu kažete da „ne možete da je nađete“. Prema aktuelnim zakonima, sva preduzeća imaju obavezu da čuvaju elektronske zapise svih poslovnih podataka tako da mogu lako da ih preuzmu.

Da biste ostali usaglašeni i izbegli pravne neprilike, uverite se da možete ispravno da skladištite, preuzimate i nadgledate svoje podatke. Izaberite rešenje sa najboljim mogućnostima arhiviranja, nadzora i e-otkrivanja.

Odaberite privatnost

Skladištenje informacija u oblaku je pogodan način da se smanje troškovi. Međutim, hostovanje poslovnih ili korisničkih podataka i dalje predstavlja rizik. Pri određivanju strategije za oblak koju bi trebalo da odaberete, postavite sebi sledeća pitanja:

  • Da li dobavljač usluga u oblaku nudi informacije o praksama za privatnost i bezbednost na jednoj centralnoj lokaciji?
  • Ako je tako, da li te informacije odgovaraju na sledeća pitanja: 1) gde se skladište moji podaci, 2) ko može da im pristupi, 3) pod kojim okolnostima mojim podacima može da se pristupi i 4) koji podizvođači, ako ih ima, obrađuju moje podatke?
  • Da li dobavljač koristi korisnički sadržaj za svrhe osim optimizovanja platforme usluge?
  • Da li dobavljač primenjuje snažne zaštitne mere na prenose podataka u oblaku?

Ako odgovor na većinu ovih pitanja nije ubedljivo „da”, možda vam se smeši curenje podataka. A to može da košta. IBM je nedavno otkrio da konsolidovani ukupni trošak curenja podataka u proseku iznosi oko 4 miliona USD.

Ne preskačite šifrovanje

Bez obzira na potrebe vaše organizacije za zaštitom, ako ispunite tri tačke šifrovanja e-pošte – bezbednost, kontrolu i upotrebljivost – bićete korak ispred konkurencije.

Usluga šifrovanja e-pošte bi trebalo da vam omogućava da svima šaljete šifrovane e-poruke, eliminišete potrebu za certifikatima i poboljšate bezbednost razmene e-poruka šifrovanjem celih niti. Platforma za šifrovanu e-poštu treba da sprečava da osetljive informacije i podaci napuštaju vaš mrežni prolaz, šifruje poruke na mrežnom prolazu na osnovu pravila smernica i integriše se sa postojećom infrastrukturom e-pošte.

U potrazi za bezbednom i pouzdanom platformom za poslovnu komunikaciju, odlučite se za proizvod uz koji ćete moći da zaboravite na probleme sa šifrovanjem e-pošte. Smanjićete kapitalna ulaganja, osloboditi IT resurse i izbeći rizike.

Zaštita od virusa je prioritet

Dok se ne sretnete sa virusom, možda će vam izgledati kao da ste imuni na napade na prijemno poštansko sanduče. Međutim, samo tokom prošle godine Kaspersky je otkrio 4.000.000 jedinstvenih pretnji od malvera. Ako zaista želite da isplanirate bezbednu budućnost preduzeća, praćenje e-pošte je vaša prva linija odbrane. Zaštitite poštanske sandučiće od naprednih pretnji saradnjom sa dobavljačem usluge e-pošte koji pruža zaštitu od virusa, analizu priloga u pogledu malvera i skeniranje u potrazi za zlonamernim vezama.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

6 zadataka idealnih za oblak – skladište u oblaku i još toga

Pročitajte više
Business Tech

6 znakova da je firma prerasla besplatno rešenje za e-poštu

Pročitajte više
Business Tech

Otkrijte da li bezbednost vaših mobilnih podataka ispunjava sve zahteve

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.