6 manje očiglednih razloga zbog kojih plan projekta ne uspe

Loši projekti su skupi. Prema studiji organizacije Project Management Institute (PMI), organizacije zapravo gube neverovatnih 109 miliona dolara za svaku 1 milijardu dolara uloženu u projekte i programe. Što su veći projekti, teži im je pad. Prema drugom industrijskom izveštaju, u poređenju sa manjim projektima, za velike projekte postoji 10 puta veća šansa da dožive potpuni neuspeh, a dva puta veća šansa da zakasne, u pogledu budžeta i suštinskih funkcija koje nedostaju. Iako mali i srednji projekti nisu toliko skloni neuspehu, svi koji su radili na njima znaju da nisu ni oni toliko bezazleni.

Dakle, koji su krivci iza ovih epskih i manje epskih neuspeha? Prema organizaciji PMI, uobičajeni uzroci neuspešnih projekata pokrivaju čitav opseg, od menjanja prioriteta u organizaciji (40 procenata) do ograničenih resursa (20 procenata). Iako ima onih koji su van naše kontrole kao menadžera projekta, mnogi nisu.

Evo šest manje očiglednih razloga zbog kojih plan projekta može brzo da krene naopako:

  1. Statička metoda– projekti danas imaju mnogo pokretnih delova. Bilo da radite u marketingu, ljudskim resursima, informacionim tehnologijama, proizvodnji ili bilo kojoj drugoj industriji, manjak prilagodljivosti i fleksibilnosti može biti smrtna kazna za svaki projekat. Agile PM, koji se razvio uporedo sa usvajanjem softverskih rešenja i aplikacija za upravljanje projektima, trend je već nekoliko godina i, kako tvrdi PM Times, „postaće još važniji danas i u budućnosti“. Prema preduzeću PricewaterhouseCoopers, Scrum je najpopularniji (43 procenta) Agile okvir za dovršavanje složenih zadataka, a iza njega su Lean & Test Driven Development (11 procenata) i eXtreme Programming (10 procenata). Iako Agile organizacije 37 procenata brže povećavaju prihode i daju 30 procenata veći profit od preduzeća koje nisu Agile, manje od jedne trećine preduzeća prijavljuje često korišćenje principa Agile.
  2. Jeftina softverska rešenja– Kupovina jeftine alatke kojoj nedostaju funkcije umesto investiranja u dobro softversko rešenje još je jedna greška koju pravi dosta preduzeća. Čudno je da neka preduzeća (23 procenta) uopšte ne koriste softver za upravljanje projektima. Međutim, preduzeća sa visokim performansama (87 procenata) razumeju značaj poboljšane efikasnosti i povećane funkcionalnosti koje nudi softver za upravljanje projektima (PM). Ipak, ne pravi se sav softver na isti način. Uspešna preduzeća upućuju na pouzdanost, jednostavnost integracije i jednostavnost upotrebe kao na najvažnije kvalitete prilikom odabira novog softvera za upravljanje projektima. Dobar softver bi trebalo savršeno da funkcioniše u univerzalno popularnim alatkama kao što su Office, Office 365, Skype, PowerPoint i SharePoint i da nudi vodeće usluge za upravljanje projektima zasnovane na tehnologiji oblaka za dodavanje fleksibilnosti i bezbednosti i pojednostavljivanje tehničkih složenosti.
  1. Neuspešno žongliranje virtuelnim timovima– Zbog daljinskog rada timova, koji je najčešće globalan, u različitim vremenskim zonama, kulturama i jezicima – veštine komunikacije i upravljanje vremenom postali su važniji nego ikada. Pristup alatkama koje omogućavaju zainteresovanim stranama da upravljaju u pokretu i brzo dele najnovije statuse, razgovore i vremenske ose projekta na namenskom sajtu projekta (kao što su oni koje nudi dobar softver za upravljanje projektima) održava celokupnu povezanost i organizovanost.
  2. Slaba izvršna podrška– Izvršni sponzor sa velikim interesom, neko ko će se boriti za projekat od početka do kraja, veliki je faktor za uspeh projekta. Ipak, manje od dva od tri projekta imali su aktivno angažovane sponzore projekta za davanje jasnih smernica ili rešavanje problema. Čest problem je nedostatak vremena. Dakle, pre početka projekta, sponzori i menadžeri projekta treba da se sastanu i diskutuju o stvarima kao što su vremenske obaveze, izveštavanje, sastanci, eskalacije problema, itd. Pored toga, važno je imati softver koji kancelariji za upravljanje projektima (PMO) ili sponzoru omogućava da upravljaju postavkama upravljanja projektima bez dodatne pomoći.
  3. Neusaglašavanje sa ciljevima i strategijama organizacije– Nedefinisani ciljevi projekta jedan su od najvećih faktora za neuspeh projekata. Ipak, organizacije izveštavaju da se prosečno tri od pet projekata ne usaglašava sa strategijom preduzeća. Od suštinskog je značaja razumeti ključne strateške prioritete preduzeća, a zatim ispitati projekte da bi se videlo da li su i na koji način usaglašeni sa korporativnim strateškim ciljevima ili strateškim ciljevima sektora. To će pomoći u određivanju prioriteta projekata i obustavljanju onih koji su niskog prioriteta, kao i onih koji nikako nisu povezani sa globalnom strategijom. Time se ne samo čuvaju dragoceno vreme, trud, novac i resursi, već i obezbeđuju dobri projekti koji će vam nabaviti potrebnu izvršnu podršku.
  4. Analiza komunikacije– PMI je na osnovu izveštaja preduzeća otkrio da je jedan od glavnih uzroka za neuspešne projekte loša komunikacija. Srećom, najnovija istraživanja pokazuju da kupovina pravog softvera za upravljanje projektima značajno poboljšava internu timsku komunikaciju, kao i komunikaciju sa klijentima. Sposobnost komunikacije u realnom vremenu sa članovima tima na drugoj strani hodnika ili na drugoj strani sveta koristeći alatke dizajnirane za brz i bezbedan prenos važnih razgovora ključna je za uspeh projekta.

Od jednostavnih do složenih problema, kao i onih negde u sredini, postoji mnogo zamki koje mogu da naškode projektu. Međutim, za svaku zamku postoji i rešenje. Zbog organizacija sa niskim performansama koje na neuspešne projekte troše skoro 12 puta više resursa od organizacija sa visokim performansama, sada je najbolje vreme za primenu preko potrebnih promena.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.