Zašto su milijarde hakovanih naloga e-pošte samo početak

U poslednjih 12 meseci, vesti su obelodanile nekoliko istaknutih i katastrofalnih bezbednosnih propusta koji su znatno uticali na organizacije i pojedince širom sveta. Zapravo, u septembru 2016. poznato tehnološko preduzeće je otkrilo da je bezbednosni upad uticao na najmanje 1 milijardu korisnika što, prema sajtu Wired.com, predstavlja jednu trećinu korisnika interneta širom sveta. Pored toga, kontakt informacije više od 1,5 miliona klijenata najvećeg dobavljača bežičnih usluga ukrao je „istaknuti član dobro čuvanog foruma za sajber kriminal“, prema izveštaju Fortune. Kontakt informacije su date na prodaju, a sajber kriminalci su „za novac ponudili informacije o ranjivostima koje utiču na veb sajt preduzeća“. Posle takvih propusta u bezbednosti javnih podataka i pokretanja tužbi, javnog nepoverenja i ugrožavanjem reputacije, opšta pretpostavka je da će korporacije i državne agencije brzo preduzeti sve neophodne mere za poboljšanje bezbednosti. Nažalost, potrebno je dosta vremena da bi se ovakve stvari razvile i primenile. U međuvremenu, prema izveštaju NBCNews.com, očekuje se da će napadi na korporacije, državne agencije i pojedince stalno rasti.

Zašto sajber kriminalci ciljaju e-poštu

Sajber kriminalci hakuju naloge e-pošte zato što oni često predstavljaju slabu kariku u bezbednosti neke organizacije. Pored toga, prilikom hakovanja oni otkrivaju virtuelno bogatstvo informacija, uključujući lične podatke, kontakte, osetljive poslovne dokumente itd. Razmislite o tome – svaki put kada se neko upiše za bilo koju uslugu na mreži, korisnik mora da unese adresu e-pošte i ko god da kontroliše tu adresu e-pošte može da poništi lozinku i preuzme nalog – sve to bez (barem trenutnog) znanja pravog vlasnika naloga.

Da biste to stavili u perspektivu, ako imate 300 zaposlenih, a ti zaposleni imaju samo 10 naloga povezanih s njihovim adresama poslovne e-pošte, to je 3000 naloga povezanih sa organizacijom, pored komunikacije putem e-pošte i spiskova kontakata koje hakeri mogu da prate i/ili kontrolišu. Sada, razmislite o ovom slučaju kada je reč o vašim zaposlenima, nalozima, komunikaciji i kontaktima – i količini podataka koju vaša organizacija može potencijalno predati sajber kriminalcima jer hakovana e-pošta može brzo da izmakne kontroli.

Zaštita organizacije i klijenata

U svetu gde sajber kriminal raste, a kriminalci svakim danom postaju sve veštiji, usluga bezbedne e-pošte mora da ispuni svoje obećanje zaštite. Koje funkcije za bezbednost podataka bi trebalo tražiti u hostu e-pošte? Pogledajte tri najvažnije:

  • Dvostruka potvrda identiteta: Kada odaberete uslugu e-pošte koja prikazuje proces verifikacije u dva koraka, korisnici će morati da koriste dva različita oblika identiteta: lozinku i način kontaktiranja (poznat i kao bezbednosne informacije), da bi se prijavili na svoje naloge. To znači da čak i ako je lozinka hakovana, potencijalni kriminalci neće moći da pristupi nalogu ako nemaju pristup bezbednosnim informacijama.
  • Ažurirana zaštita od malvera i bezvredne pošte: Da biste sprečili hakovanje naloga e-pošte, potražite uslugu koja redovno i pouzdano pruža ažuriranu zaštitu od malvera i bezvredne e-pošte. Razgovarajte sa predstavnicima prodaje o izdanjima u borbi protiv-malvera/bezvredne pošte i vremenu odziva preduzeća za hosting na nove pretnje.
  • Ugrađene smernice za sprečavanje gubitka podataka: Usluga za hostovanje bezbedne e-pošte će zaštiti vaše podatke pomoću ugrađenih DLP smernica koje su zasnovane na regulatornim standardima koje će vam omogućiti da postignete usaglašenost sa privredom i da identifikujete, nadgledate i štitite najosetljivije i najranjivije podatke organizacije.

Pored toga, od ključnog je značaja naći uslugu koja može da raste u skladu sa načinom na koji se menja vaša organizacija i vaše potrebe. Razmislite o izboru usluga uz višestruke potvrde identiteta, uvek ažuriranu zaštitu od virusa i malvera, ugrađene DLP smernice i non-stop podršku. Ovakvi tipovi vrhunskih usluga pružaju ključni sloj bezbednosti koji neće ometati vaše operacije.

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tech

Šta se dešava kada preduzeća ne zaštite intelektualnu svojinu na odgovarajući način

Pročitajte više
Business Tech

Klijentski podaci – balansiranje između korisne inovacije i napada na privatnost

Pročitajte više
Business Tech

6 zadataka idealnih za oblak – skladište u oblaku i još toga

Pročitajte više
Business Tech

Šest načina za borbu protiv hakovanja i jaču zaštitu uređaja

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.