Rad na nove načine: nekonvencionalne upotrebe softvera za dijagram toka

Svaki iole pristojan softver za dijagram toka standardno se dobija uz nekoliko osnovnih funkcija: rasporedi i oblici predložaka, automatizovano oblikovanje, kompatibilnost sa oblakom. Međutim, naprednije opcije idu mnogo koraka unapred i omogućavaju povezivanje dijagrama sa spoljnim izvorima podataka. Povezivanje podataka daje korisnicima mogućnost da jednostavno ažuriraju dijagrame toka promenom informacija uskladištenih u unakrsnoj tabeli ili SQL bazi podataka. Ovo je naročito korisno kada ceo tim deli dijagram toka pošto se važne promene statusa mogu lako i trenutno saopštiti na svim uređajima i lokacijama. Najčešće upotrebe povezivanja podataka obuhvataju upravljanje budžetima i praćenje godišnjih odmora.

Kao što možete da zamislite, povezivanja podataka čini visokokvalitetni softver za dijagram toka veoma svestranim. To je jedna od onih situacija u kojima vaša mašta može da vas ograničava više nego išta drugo. Ako je to slučaj, evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da pokrenete svoju kreativnost.

Dodeljivanje resursa

Ljudi zaduženi za upravljanje vremenom i resursima tima i njihovo dodeljivanje često imaju probleme pri radu. Njima su stalno potrebne ažurirane informacije o dostupnosti zainteresovanih lica, što nije uvek dostupno. Čak i kada jeste, verovatno se prikazuje u delovima, u različitim formatima i porukama. Preporučuje se postojanje centralnog čvorišta pouzdanih informacija, prenetih putem jednostavnih vizuelnih elemenata. Srećom, povezivanje podataka može ovo da ostvari.

Radnja koju treba izvršiti:

 1. Kreirajte osnovni dijagram sa ikonom ili slikom koje predstavljaju svakog člana projektnog tima
 2. Povežite ovaj dijagram sa deljenom unakrsnom tabelom u kojoj zainteresovana lica mogu da označe svoje procenjene časove dostupnosti
 3. Odaberite način na koji će dostupnost svakog zainteresovanog lica vizuelno biti predstavljena na dijagramu – promenom boja, oblika itd.
 4. Dodelite zadatke pouzdano i brzo na osnovu znanja koje stičete na osnovu vizuelnog statusa svakog zainteresovanog lica

Rezervisanje pravog mesta

Radno mesto kakvo znamo se menja. Otvorene i klasične kancelarije ustupaju mesto fleksibilnim prostorima za saradnju; pojedinačni stolovi ustupaju mesto laptopovima i mobilnosti unutar kancelarije. S obzirom na ove promene, mnoga preduzeća – posebno veća, koja su na više spratova ili u više zgrada – verovatno će želeti da pruže zaposlenima uvek ažuriran zapis radnih oblasti koje su dostupne i koje su rezervisane. Povezivanje podataka može da pruži jednostavno rešenje.

Radnja koju treba izvršiti:

 1. Kreirajte dijagram (ili nekoliko njih) koji mapira plan sprata preduzeća
 2. Povežite ovaj dijagram sa deljenom unakrsnom tabelom u kojoj zaposleni mogu da rezervišu sobu ili oblast u određeno vreme
 3. Odaberite način za vizuelno predstavljanje sobe ili oblasti koje su rezervisane
 4. Podelite dijagram u preduzeću kako bi ceo tim znao koji prostori su dostupni

Označavanje napretka

Softver za dijagram toka je očigledno sjajan za vizuelizaciju glavnih poslovnih procesa – ali on je odličan i za mapiranje faza pojedinačnih projekata. I ne samo to, koristan je i za praćenje napretka u tim projektima. Kada sva uključena zainteresovana lica mogu da vide šta je tačno urađeno i šta treba da se desi sledeće, verovatnoća odugovlačenja se u velikoj meri smanjuje. Povezivanja podataka može to da omogući.

Radnja koju treba izvršiti:

 1. Kreirajte dijagram sa ikonom ili slikom koje predstavljaju svaku fazu projekta i uključenost svakog zainteresovanog lica
 2. Povežite ovaj dijagram sa deljenom unakrsnom tabelom u kojoj zainteresovana lica mogu da označe koji zadaci su dovršeni
 3. Odaberite način za vizuelno predstavljanje zadatka koji je dovršen
 4. Podelite dijagram sa celim projektnim timom kako bi svako znao šta još treba da se uradi i kada Vizuelna komunikacija omogućava ljudima iz svih oblasti rada da brzo raščlane složene informacije. Uz odgovarajući softver za dijagram toka, možete sprečiti pojavu grešaka u komunikaciji i nesporazuma. Kako ćete ga koristiti?

O autoru

The Microsoft 365 team is focused on sharing resources to help you start, run, and grow your business.

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Business Tips

Zaštitite životnu sredinu i radite od kuće umesto toga

Pročitajte više
Business Tips

Šest načina da istaknete dnevni red sastanaka na mreži

Pročitajte više
Business Tips

7 jednostavnih trikova kalendara koji će povećati produktivnost vašeg tima

Pročitajte više
Business Tips

6 saveta kako da zadivite ljude uz softver za prezentovanje slajdova

Pročitajte više

Centar za razvoj ne obuhvata profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.