Gemeente 's-Hertogenbosch . Ambtenaren in 's-Hertogenbosch kiezen massaal (88%) voor Nokia Lumia 925

Wil je dat je medewerkers ook thuis kunnen werken, dan zul je daarvoor als organisatie de beste middelen beschikbaar moeten stellen.

Kenmerken

Bedrijf:
Gemeente 's-Hertogenbosch
Bedrijfsgrootte:
1001-5000 medewerkers
Branche:
Overheid
Product:
Windows phone
Thema's:
Het Nieuwe Werken
Mobiel werken
Pdf van referentie downloaden »

Eisen

 • goed leesbaar scherm
 • goede functionaliteit en specificaties
 • goede camera
 • soepele en intuïtieve bediening
 • duurzaam
 • gebruiksvriendelijk
 • goede aansluiting op Microsoft-omgeving

Voordelen

 • helderder en goed leesbaar scherm
 • goede functionaliteit en specificaties
 • uitstekende camera
 • soepele en intuïtiever bediening
 • duurzaam
 • gebruiksvriendelijk
 • goede aansluiting op Microsoft-omgeving

De gemeente ’s-Hertogenbosch hanteert al meer dan tien jaar de Nieuwe Werken filosofie. In die tien jaar is er veel veranderd. Zoals de draadloze DECT-telefoontoestellen. Aanvankelijk boden die de medewerkers veel bewegingsvrijheid, maar tegenwoordig zijn ze beperkend: ze werken alleen binnen de muren van het kantoor en hebben geen mail- en agendafunctie. De gemeente medewerkers besloot daarom over te stappen op smartphones.

De medewerkers mochten zelf kiezen: iPhone op iOS, Samsung Galaxy op Android of Nokia Lumia 925 op Windows Phone 8. Een grote meerderheid van de medewerkers (88%) koos de Nokia Lumia. Niet alleen omdat het toestel er goed en degelijk uitziet, maar ook vanwege de goede functionaliteit, intuïtiviteit en de soepele aansluiting bij hun zakelijke activiteiten in Windows en Office.

Situatie
De gemeente 's-Hertogenbosch is een van de eerste organisaties in ons land, die Het Nieuwe Werken adopteerde. Tien jaar geleden, toen nog niemand van de term gehoord had, betrokken de ambtenaren een nieuw kantoor zonder vaste werkplekken. Herbert van Abeelen blikt terug: “Wij hadden o.a. draadloze DECT telefoons, compleet met oplaadrekken. Dat betekent ’s morgens je toestel pakken en ’s avonds weer in het rek terugzetten. Daarmee ben je de hele dag bereikbaar, maar alleen binnen de muren van het kantoor. Ooit heel geavanceerd, maar inmiddels is de technologie rond het tijd- en plaatsonafhankelijk werken enorm veranderd.”

Raymond Alexander: “Gebruikers willen tegenwoordig een mobiel device, dat binnen én buiten de kantoormuren werkt. En waarop ze ook hun mail en agenda kunnen raadplegen, ook onderweg en thuis. We willen onze mensen de mogelijkheid bieden om ook thuis te werken. Als je dat wilt, dan zul je als organisatie de juiste voorzieningen moeten bieden. Met DECT kon dat niet. Moesten onze mensen vanuit huis met collega’s, burgers of bedrijven bellen, dan waren ze aangewezen op hun privé-telefoon met alle declaratierompslomp van dien.”

Oplossing
De gemeente nam de beslissing om over te stappen op mobiele telefonie. Raymond Alexander: “Dat was het begin van een uitvoerige discussie. Zo had menig medewerker al een Blackberry, iPhone of andere smartphone. Dat stelt je voor de keuze: ga je voor BYOD en ga je mensen aanmoedigen om hun privé-apparaat mee te nemen? Of blijf je als gemeente ‘in control’ en ga je apparatuur beschikbaar stellen? Tegenwoordig moet je mensen de keuze geven. Op basis van specificaties mogen ze zelf kiezen, met welk apparaat ze willen werken.”

De gemeente ging voor de laatste optie, maar stelde als voorwaarde dat de keuzetoestellen centraal beheerd moesten kunnen worden door middel van een Mobile Device Management oplossing (MDM). Herbert van Abeelen: “Voor ons is dat essentieel. Als iemand bijvoorbeeld zijn toestel verliest, willen we het apparaat op afstand kunnen wissen. Dat kan met Windows Intune, maar wij hadden al Mobile Iron in gebruik. Dit MDM-pakket sluit goed aan op Active Directory en biedt de mogelijkheid om allerlei mobiele platforms centraal te beheren: vooral Android, iOS, Blackberry en ook Windows Phone 8.”

Tot 2010 had de Gemeente Den Bosch te maken met een groot aantal leveranciers. Raymond Alexander: “We hebben in 2010 de koers omgegooid en zijn gaan standaardiseren. Voor onze IT hebben we toen gekozen voor de best of breed en tevens de marktstandaard: Microsoft.” Herbert van Abeelen: “Dus toen we drie jaar later voor een mobiele communicatiestandaard moesten kiezen, zou dat logischerwijze ook een Microsoft-oplossing moeten zijn. Toch hebben we eerst een marktverkenning gedaan en aan de organisatie gevraagd wat zij het liefst wilden. Zo hebben we Apple iPhones en Samsung Galaxy’s getest. Beide toestellen zijn niet in aanmerking gekomen voor het predicaat 'standaardtoestel'. Vergeleken met de iPhone en Galaxy is het scherm van de Lumia 925 veel helderder en beter leesbaar. Ook de aanraakfunctie werkt soepeler en intuïtiever. Het swipen gaat heel vloeiend, iets wat dat bij de Android-toestellen vrij haperend gaat. De Nokia Lumia 925 steekt met kop en schouders boven de andere testellen uit. Hij ziet er goed uit, voelt goed en duurzaam aan, heeft uitstekende specificaties, een zeer goede camera, een hoog geluidsniveau, is gebruiksvriendelijk en sluit goed aan op onze Microsoft-omgeving.”

Voordelen
De Nokia Lumia 925 met Windows Phone 8 werd daarmee de ‘standaard’-telefoon voor de gemeente ’s-Hertogenbosch. Toch kregen de medewerkers, omdat het centrale beheer voor alle platforms goed geregeld was, de vrijheid om voor een ander toestel kiezen. Raymond Alexander: “Amper 10% koos voor Apple’s iOS en Samsung’s Android. Dat is echt marginaal en veel minder dan we hadden verwacht. De meeste medewerkers – circa 1200 van de 1300 - gingen voor de ‘standaard’: de Nokia Lumia 925. Belangrijke argumenten voor hen waren dat het standaard is, goed aansluit bij wat ze al gewend zijn en dat ze voor hulp bij hun buurman terecht kunnen. Ook het feit dat de Nokia Lumia 925 zo gebruiksvriendelijk werkt speelde een belangrijke rol bij hun keuze."

- Gebruiksvriendelijker
Raymond Alexander legt uit: “Ik had privé al een iPhone. Een Windows Phone is dan even wennen. Je merkt al heel snel dat iOS - net als Android - heel sterk app-georiënteerd is, terwijl Windows Phone 8 veel meer vanuit de gebruiker is ontwikkeld. Dat is een hele prettige ervaring en ik denk voor onze gebruikers ook een hele belangrijke reden om te kiezen voor de Lumia 925. Neem bijvoorbeeld de personen-hub in Windows Phone 8: in één oogopslag zie ik mijn contacten en wat zij bijvoorbeeld op sociale media doen. Ik vind het heel handig dat je via online 'Presence' zicht hebt op iemands digitale activiteiten.”

- Intuïtiever
Herbert van Abeelen over Windows Phone 8: “Ik zie op mijn Lumia precies de dingen die voor mij relevant zijn. Neem bijvoorbeeld berichten. Bij de concurrenten moet je eerst naar een app toe, bijvoorbeeld twitter of facebook, voordat je de laatste berichten kunt zien. Bij die smartphones gaat het om de apps en het apparaat, bij Windows Phone gaat het om mij en zie ik de berichten al meteen op het eerste scherm. Je merkt het ook aan de bediening: moet je op een Android toestel allerlei menu’s doorworstelen om een instelling te veranderen, bij Lumia werkt dat veel intuïtiever en gemakkelijker. Dankzij die intuïtiviteit en de 'standaard' heeft een van mijn collega's zijn privé-iPhone in de kast gelegd en doet hij nu alles op de Lumia.”

- Apps
Op het gebied van apps is volgens Raymond Alexander nog wel wat winst te behalen: “Voor tal van toepassingen kun je wel een app vinden. Maar graag zouden we ook enkele specifieke apps zien, zoals een app voor Burgernet. Immers, als er 1200 medewerkers met een Lumia door de stad lopen, dan zijn dat heel veel ogen en oren die registreren wat er in de omgeving gebeurt. Het zou mooi zijn als zij dat direct kunnen vastleggen op hun Lumia. Voor iPhone en Android is er al zo'n Burgernet app; we zien het marktaandeel van de Lumia sterk groeien, dus we hebben goede hoop dat die app ook snel voor Windows Phone beschikbaar zal komen."
Alexander stimuleert de ontwikkeling van apps proactief: "we hebben het Windows Phone platform opgenomen in onze referentie-architectuur. Dat betekent, dat leveranciers die dit platform ondersteunen een streepje voor hebben op anderen."

- Betere specificaties
Raymond Alexander herinnert zich de eerste foto’s die hij met zijn Lumia 925 maakte: “Ik wist niet wat me overkwam! Ik maakte op mijn iPhone ook al foto’s, maar de foto’s van de Lumia waren veel scherper en gedetailleerder. Ook onder slechte lichtomstandigheden kun je goede foto’s maken en dat is voor het groeiende aantal ambtenaren dat beroepsmatig foto’s moet maken echt een uitkomst. Dankzij de goede kwaliteit hoeven geen aparte digitale camera meer mee te nemen. En door de integratie met OneDrive zijn de foto's direct op hun desktop beschikbaar.”

De gebruikers werden zorgvuldig geïnstrueerd over de functionaliteiten van de Lumia 925. Herbert van Abeelen: “Op YAMMER hebben we een ‘Lumia Tips & Trucs’ groep aangemaakt. Dat is een actieve groep mensen die uitzoeken wat het apparaat allemaal kan en hoe de Gemeente daar profijt van heeft."

De kleine minderheid van medewerkers met afwijkende toestellen beperkt echter de uitrol van sommige functionaliteiten. Raymond Alexander: “Ik vind het nog steeds goed dat we onze mensen vrij hebben gelaten in hun keuze. Consequentie is wel dat we unieke functionaliteiten van de Lumia, zoals 'Sharing', niet kunnen uitrollen, omdat die op andere toestellen niet zichtbaar zijn. Dat is wel een gemis. Mede daarom zijn er nu managers, die vinden dat het beter was geweest, als we iedereen de Lumia 925 hadden gegeven.”

- Integratie
Raymond Alexander: “Op management-niveau merkt men dat de Windows Phone standaardisatie goed werkt. De Lumia 925 sluit goed aan bij wat onze medewerkers al kennen en dat vertaalt zich in een hogere productiviteit en efficiency. Bijvoorbeeld omdat ze overal en altijd hun e-mail kunnen raadplegen: in Outlook op hun desktop en in Outlook op hun Lumia. Hetzelfde geldt voor hun agenda." Raymond geeft een voorbeeld: "Ik was gisteren met een wijkmanager op pad en je ziet dan hoe gemakkelijk hij via zijn Lumia contact houdt met het kantoor en het netwerk, zonder onze meeting te verstoren. De totaalbeleving zal zelfs nog groter worden, als we deze zomer Lync gaan uitrollen. De bereikbaarheid van onze medewerkers wordt daarmee verder verbeterd, zowel voor mensen die van buitenaf een medewerker willen bereiken, als intern. Er is al veel vraag naar: ambtenaren willen via Lync met elkaar chatten, anderen kijken uit naar de teleconferencing-functies.”

Herbert van Abeelen vat de voordelen samen: "De Lumia 925 wordt steeds meer onderdeel van ons werk.” Raymond Alexander: “Klopt, we hadden niet beter kunnen kiezen."

Gerelateerde referenties

 • VolkerWessels Nokia Lumia met Windows Phone 8 voorziet VolkerWessels-medewerkers van professionele mobiele werkplek
  Lees verder »

 • Gasunie verhoogt veiligheid monteurs met ManDown-app
  Lees verder »

 • Gemeente Den Haag: één intranet, één platform, één gemeente
  Lees verder »