Kupovina na mreži može da bude brza, prikladna i pristupačna, međutim, ona ne daje uvek istu mogućnost da vidite tačno šta dobijate kao kad uđete u standardnu prodavnicu. Opšte pravilo koje treba da zapamtite jeste da ako cena izgleda previše dobro da bi bila istinita, to je verovatno tačno. Međutim, osobe koje prodaju falsifikovani softver često ga reklamiraju po ceni tek malo nižoj od normalne maloprodajne cene tako da pomislite da ste jednostavno dobro prošli. Dakle, cena jeste važna, ali nije jedina stvar o kojoj treba da razmišljate.
Saveti za bezbedniju kupovinu – lično ili na mreži
Kliknite da biste prikazali ove korisne savete za kupovinu softvera, bez obzira na to da li kupujete lično ili na mreži:
Kao prvo, uverite se da kupujete od prodavca kome verujete. Postavite toj osobi ili preduzeću specifična pitanja o osnovnim funkcijama proizvoda za čiju ste kupovinu zainteresovani:
Lokacije za poređenje kupovine takođe su odličan način da saznate koliko bi nešto trebalo da košta kod standardnih prodavaca.
Obavezno utvrdite da li je softver koji kupujete predviđen za kućnu ili poslovnu upotrebu. Neki poslovni softver dolazi sa šifrom za količinsko licenciranje, koja je licencirana za određeno preduzeće za upotrebu njihovih zaposlenih na radnom mestu. Ako tu šifru neko ukrade i proda drugima, Microsoft kasnije može da blokira njenu upotrebu. Saznajte više o licenciranju.
Kada kupujete na mreži, koristite bezbedan način plaćanja. Nemojte plaćati gotovinom ili trenutnim prenosom novca. Čuvajte štampane zapise stranice sa porudžbinom, e-poruke, račune i fakture za kupovine softvera. Kasnije će vam možda biti potrebni da biste vratili softver ako sumnjate da je falsifikovan ili da biste podneli izveštaj o falsifikovanom softveru korporaciji Microsoft. Posetite veb stranicu prodavca „Obratite nam se“ ili „O nama“. Ako nema detalja za kontakt, ovo je često znak da falsifikatori možda kriju svoju lokaciju i ne otkrivaju korporativni identitet.
Napomena: Kada kupujete Microsoft softver kao digitalno preuzimanje, preporučujemo da izbegavate aukcijske lokacije i lokacije za peer-to-peer (P2P) deljenje datoteka. Trenutno postoji ograničen broj lokacija na kojima možete legalno da kupite digitalna preuzimanja Microsoft softvera. Jedan primer je lokacija Microsoft Store na kojoj možete da kupite različit originalni softver i hardver direktno od korporacije Microsoft (na pojedinim tržištima). Pored toga, možete da kupite digitalno preuzimanje operativnog sistema Windows na adresi www.microsoft.com/sr-latn-rs/windows/get-windows-10.
Uz izuzetak kartica sa šifrom proizvoda (PKC) koje se distribuiraju sa certifikatima o autentičnosti (COA), Microsoft ne distribuira šifre proizvoda kao samostalne proizvode. Ako vidite stavku na aukcijskoj lokaciji, klasifikovan oglas na mreži ili drugu stranicu na mreži koja reklamira šifre proizvoda za prodaju, to je dobar znak da su šifre verovatno ukradene ili falsifikovane. Ako kupite i upotrebite ukradenu ili lažnu šifru proizvoda da biste aktivirali Windows instaliran na vašem računaru, šifra možda neće funkcionisati za aktivaciju, možda će već biti u upotrebi na nekom drugom računaru ili je Microsoft kasnije može blokirati kada se prijavi njena krađa. Najbolji način da dobijete sve što ste očekivali jeste da kupite originalni Microsoft softver unapred instaliran na novom računaru ili originalni Microsoft softver od ovlašćenog prodavca.

Podeli ovu stranicu