Kako zamućenje pozadine i virtuelne pozadine održavaju fokus na vama

Zamućenje pozadine je tehnika koju fotografi već godinama koriste kako bi održali fokus na najvažnijem subjektu na slici. Zamisao je da se fokus premesti na element u prvom planu tako što se uklanjaju pune linije i ometajući detalji iz pozadine i tako istakne željeni element. Možete da koristite isti efekat da biste održali fokus na sebi tokom važnih sastanaka na mreži.  

S obzirom na to da sve više nas radi daljinski, bilo to u popularnom kafiću ili od kuće gde vam društvo prave kućni ljubimci ili deca, danas je više nego ikada važnije da se koncentrišete na određeni bitan zadatak tokom konferencijskih poziva i sastanaka. Čak i ako ne radite od kuće, smetnje u kancelariji mogu da predstavljaju problem.  

Nedavnom studijom je utvrđeno da se tokom prosečnog konferencijskog poziva od 38 minuta čak trinaest minuta utroši na obračunavanje sa smetnjama i prekidima. Isto može da važi za sve, počev od razgovora za posao na mreži, prezentacija i sesija obuke zaposlenih, preko razmene ideja, prodajnih sastanaka, IT pomoći, korisničke podrške, pa do vebinara. Dakle, mogućnost zamućenja pozadine ili neka opcija virtuelne pozadine, bila ona prilagođena ili unapred kreirana, može u velikoj meri da umanji smetnje kada pokušavamo da budemo što je moguće više fokusirani prilikom rada od kuće.  

Međutim, da li vaš softver za sastanke ima ove opcije? Ako ih poseduje, trebalo bi da možete da aktivirate zamućenje pozadine ili sliku u samo nekoliko koraka: 

  • Obično bi trebalo da pronađete opciju u okviru postavki za zvuk i video prilikom pokretanja sastanka ili pridruživanja sastanku 
  • Kliknite na postavke 
  • Proverite u okviru opcije 
  • Potražite opciju za zamućenje pozadine ili odaberite sliku i kliknite na nju  
Postavke pozadine u usluzi Microsoft Teams

Pored zamućenja pozadine i izbora unapred kreirane slike, možda ćete imati mogućnost da otpremite prilagođenu virtuelnu pozadinu. Počev od svetle i uredne kancelarije, pa do gradskog horizonta, mirnog parka, svetski poznatih turističkih atrakcija ili jednostavnog logotipa kompanije, brojne alatke za sastanke već omogućavaju kreiranje prilagođene pozadine. 

Ako vaša alatka nema tu opciju, određeni softver za sastanke vam omogućava da integrišete aplikacije poput Snap Camera da biste generisali statične slike pomoću filtera. Kada je reč o dinamičnim slikama, potražite alatke poput XSplit Virtual Cam.  

Primer stok slike učionice u usluzi Microsoft Teams

Pored ličnog dodira i svođenja smetnji na minimum tokom sastanaka, korišćenje pozadine može da privuče nove učesnike. Imajte u vidu da je 23% zaposlenih u SAD u nedavnoj anketi izjavilo da im video sastanci izazivaju neprijatnost, 75% njih je izjavilo da više voli glasovne pozive u odnosu na video sastanke. Mada se mnogi plaše javnog govora, oko 40% učesnika ankete izjavilo je da im pozadina prilikom sastanka izaziva nelagodu. 

Kada ste u ulozi domaćina, ako podstaknete učesnike da koriste zamućenje pozadine ili kreiraju sopstvene prilagođene opcije za pozadinu, oni će se osećati prijatnije i imati aktivnije učešće pri sledećem sastanku. 

Primer prilagođene slike pozadine sa noćnim gradskim horizontom u usluzi Microsoft Teams

Video konferencija nikada nije bila toliko važna i moćna alatka kao danas. Ona vam omogućava da približite ljude, učinite sastanke ličnijim i poboljšate komunikaciju dok osmišljavate bolja rešenja u aktuelnom poslovnom okruženju. Prilagođene pozadine, zamućenje pozadine i sve raspoložive softverske alatke omogućiće vam da iskoristite sve mogućnosti prilikom sledeće video konferencije.  

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Poslovni saveti

5 razloga za konsolidujte aplikacije u oblaku

Pročitajte više
Poslovni saveti

Preuzimanje kontrole nad e-poštom pomoću 4 trika

Pročitajte više
Poslovni saveti

Kako da uspešno radite od kuće

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne obuhvataju profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.