Kako se šalju velike datoteke putem skladišta u oblaku

Da li vas je tokom rada ikada zaustavila e-poruka poput ove: „Datoteka koju pokušavate da pošaljete premašuje ograničenje veličine za e-poštu.“ Srećom, postoje druge opcije za slanje velikih datoteka.  

Hajde da istražimo druge načine za slanje velikih datoteka – i pomognemo vam da odlučite šta je najbolje.  

Zašto ne možete da šaljete velike datoteke putem e-pošte kao priloge 

Može biti frustrirajuće kada vidite vraćenu ili blokiranu e-poruku zbog velikog priloga. Zašto se to dešava?  

Većina dobavljača internet usluga (ISP-ova) i dobavljača e-pošte ograničavaju veličine datoteka koje možete da otpremate ili šaljete putem e-pošte. Ta ograničenja sprečavaju ogromne količine podataka da uspore njihove usluge. Ograničenja veličine se razlikuju od dobavljača do dobavljača.  

Ponekad možete da kupite mogućnost prenosa većih datoteka. Na primer, neki dobavljači poslovne e-pošte vam omogućavaju da šaljete datoteke veličine do 150 MB, što znatno premašuje uobičajeno ograničenje. Međutim, ne morate da vršite nadogradnju naloga e-pošte da biste slali velike datoteke. Postoje drugi metodi za slanje velikih priloga koji ne zahtevaju da promenite nivo usluge.   

Najbolji metodi za slanje velikih datoteka 

Ako je datoteka prevelika za slanje putem e-pošte, imate još tri opcije za njeno slanje. 

Skladište u oblaku 

Iako se skladište u oblaku često smatra alatkom za skladištenje i zaštitu datoteka, ono je odlično i za slanje ili deljenje velikih dokumenata i medija. Nakon otpremanja u skladište u oblaku, možete da delite datoteku pomoću jednostavne veze, bez obzira na veličinu.  

Ako radite u dokumentu ili unakrsnoj tabeli, verovatno ćete u gornjem uglu videti dugme „Deli“. Klikom na to dugme generisaće se veza koju možete da pošaljete putem e-pošte, ćaskanja ili tekstualne poruke. 

Ako prikazujete datoteke u oblaku u okviru fascikle, možete da kliknete desnim tasterom miša na datoteku da biste otvorili opciju deljenja. Možete čak i da delite celu fasciklu. 

Softver za ćaskanje i sastanke  

Platforme za komunikaciju i saradnju kombinuju ćaskanje na radnom mestu, video sastanke i skladište datoteka. Ti sistemi su često integrisani sa skladištem u oblaku i olakšaju slanje datoteka putem ćaskanja. 

Sajtovi za prenos datoteka 

Sajtovi za prenos datoteka vam omogućavaju da otpremite veliku datoteku, a zatim pošaljete vezu nekome ko će zatim moći da ode na sajt i preuzme datoteku. Neki sajtovi nude ovu uslugu besplatno, a drugi zahtevaju pretplatu. 

Pre korišćenja ovakvih sajtova, razmotrite bezbednosne protokole koje oni koriste. Ti sajtovi verovatno nemaju snažne protokole za bezbednost ili privatnost. Zbog toga je najbolje koristiti dobavljač skladišta u oblaku za deljenje datoteka.  

Pogodnosti slanja velikih datoteka putem skladišta u oblaku 

Kad se sve uzme u obzir, slanje velikih datoteka putem skladišta u oblaku predstavlja najbezbedniji i najefikasniji način.  

Skladište u oblaku ima mnogo više pogodnosti od drugih metoda, uključujući sledeće: 

Jednostavna upotreba

Možete da pošaljete velike datoteke putem poziva e-poštom ili direktne veze. Primaoci jednostavno kliknu na vezu da bi pristupili datoteci. Neće im biti potreban nalog kod dobavljača skladišta u oblaku da bi koristili vezu.  

Bezbednost

Usluge skladišta u oblaku su veoma bezbedne. One obuhvataju funkcije kao što su šifrovanje datoteka, nadgledanje sumnjivih aktivnosti prijavljivanja, otkrivanje ransomvera, skeniranje virusa, dvostruka potvrda identiteta i veze za deljenje zaštićene lozinkom. Ako su vaše datoteke osetljive, skladište u oblaku nudi najbolje mere zaštite. Pored toga, da biste se uverili da će samo odgovarajuće osobe moći da pristupe deljenim datotekama, možete da im pošaljete veze zaštićene lozinkom koje imaju rok važenja. 

Dozvole

Kada šaljete datoteke pomoću skladišta u oblaku, možete da postavite dozvole za pristup kako biste ograničili ko može da prikazuje, komentariše, uređuje ili ponovo deli datoteke. Na primer, ograničite pristup na jednu osobu, grupu, sve zaposlene u preduzeću ili bilo koga.   

Oporavak

Možete da se zaštitite i od ljudskih grešaka. Ako primalac izbriše datoteku, možete da je vratite iz korpe za otpatke. Ako slučajno izmeni datoteku, možete da vratite prethodnu radnu verziju pomoću ugrađene istorije verzija. 

Rezervna kopija

Za sve datoteke koje čuvate u skladištu u oblaku pravi se rezervna kopija. Ako izgubite računar, ako vam ga ukradu ili se pokvari, i dalje ćete imati svoje podatke.  

Saradnja

Verovatno postoji razlog zbog kojeg delite veliku datoteku. U većini slučajeva želite da radite na njoj sa nekim. Saradnja predstavlja glavnu pogodnost skladišta u oblaku. Možete da delite velike datoteke sa saradnicima. Oni zatim mogu da predlažu ili unose izmene u realnom vremenu. Možete čak i da pratite promene kako biste videli koje stavke drugi dodaju i brišu. 

Manje prostora za skladištenje

Korišćenje skladišta u oblaku zauzima manje lokalnog prostora za skladištenje na uređaju i manje prostora za skladištenje dodeljene kvote za e-poštu. 

Cena

Većina usluga skladišta u oblaku nudi besplatan plan i plaćeni plan. Ako koristite plan pretplate, zašto da plaćate dodatno da biste nadogradili uslugu e-pošte ili kupili uslugu sa sajta za prenos datoteka?   

Slanje velikih datoteka e-poštom može biti frustrirajuće iskustvo. Srećom, skladište u oblaku je brz i bezbedan metod sa mnogo funkcija za slanje velikih datoteka. 

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah
Srodan sadržaj
Poslovna tehnologija

Skladište u oblaku naspram lokalnih servera: 9 stvari koje treba imati na umu

Pročitajte više
Poslovna tehnologija

Maksimalno iskorišćavanje prednosti besplatnih video konferencija

Pročitajte više
Poslovna tehnologija

Besplatno deljenje ekrana je lako, ali da li to radite kako treba?

Pročitajte više
Poslovna tehnologija

Telezdravstvena terapija kao opcija za pacijente u teškim vremenima

Pročitajte više

Poslovni uvidi i ideje ne obuhvataju profesionalne poreze ili finansijske savete. Trebalo bi da se obratite vlastitom poreskom ili finansijskom stručnjaku da biste porazgovarali o ovoj situaciji.