Start, finn og lukk apper på Surface

Uansett om du er på startmenyen eller på skrivebordet, er appene dine enkle å finne og åpne.

Behandle apper, kontakter, nettsider, fotoalbum, spillelister, mapper og mer fra Start eller skrivebordet. Du kan feste og løsne apper fra startmenyen og oppgavelinjen på skrivebordet. Du kan også gruppere, ordne på nytt og endre størrelsen på appflisene på startmenyen. For mer informasjon, se Se hva som er på menyen.

Finne og åpne apper fra Start

Windows 10 Startmeny

Gå til startskjermen

Det er flere måter du kan åpne startmenyen hvis du bruker en app eller gjør andre ting på Surface:

• Trykk Windows-knappen Windows-logotast på Surface.
  • Trykk Windows-logotasten Windows-logotast på tastaturet.
  • Velg Start-knappen Windows-logotast i nedre venstre hjørne av skjermen.

Finne en app fra Start

Gjør ett av følgende for å finne en app som er installert på Surface:

• Søke etter en app. Velg søkefeltet og skriv inn et appnavn. Søkeresultatene oppdateres etter hvert som du skriver. Velg appen fra søkeresultatene for å åpne den.
  • Bruke startmenyen. Gå til Start Windows-logotast, og skriv inn et appnavn i søkefeltet. Bare skriv inn navnet på appen hvis du bruker et tastatur. Søkeresultatene oppdateres etter hvert som du skriver. Velg appen fra søkeresultatene for å åpne den.
  • Alle apper. Gå til Start Windows-logotast, velg Alle apper, og velg appen som du vil åpne.

Åpne apper fra Start

Slik starter du en app fra startmenyen:

• Bruke berøring. Velg en flis. Hvis du har mange fliser, drar du fingeren over skjermen eller skyver to fingre vannrett over styrefeltet for å rulle og vise flere apper.
  • Bruke mus. Velg en flis.
  • Bruke tastatur. Skriv inn navnet på en app, og trykk på Enter.

Finne og åpne apper fra skrivebordet

Du kan feste apper du bruker ofte på oppgavelinjen. Deretter kan du åpne dem fra skrivebordet ved å bare velge dem.

Gjør følgende for å finne en app som er installert på Surface:

• Oppgavelinje. Oppgavelinjen viser alle appene som er åpne, og apper som du har festet på oppgavelinjen. Velg en knapp på oppgavelinjen for å bruke appen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Bruke skrivebordet.
  • Søk. Trykk og hold (eller høyreklikk) Start Start-knapp i nedre venstre hjørne av skjermen, og velg Søk. Skriv inn navnet på en app i søkefeltet, og velg appen i søkeresultatene.

Installere apper

Hvis appen ikke er installert fra før, kan du søke i Windows Store og installere den derfra. For å finne ut hvordan, se Installer og avinstaller apper på Surface.

Du kan også installere skrivebordsapper fra en USB-flashstasjon eller annen ekstern enhet, fra Internett eller over et nettverk. Avsnittet Installer og avinstaller apper på Surface inneholder mer informasjon om dette.

Hvilke apper er åpne?

Slik ser du hvilke Windows Store-apper som er åpne:

• Bruke berøring for å gå til en åpen app.
    Sveip inn fra venstre kant av skjermen. Du ser appene du har brukt nylig. Velg appen som du vil bruke.
Sveip inn fra venstre
  • Bruke mus for å gå til en åpen app.
    Velg Oppgavevisning Oppgavevisning-ikon. Du ser appene du har brukt nylig. Velg appen som du vil bruke.
Oppgavevisning
  • Åpne en app fra oppgavelinjen.
    Oppgavelinjen på skrivebordet kan vise alle dine åpne apper. For å finne ut hvordan du kan se Windows Store-apper på oppgavelinjen, se Bruke skrivebordet.
Oppgavelinje på skrivebordet

Hvordan lukker jeg en app?

Det er fremdeles lurt å lukke skrivebordsapper og Windows Store-apper når du er ferdig med å bruke dem, spesielt før du slår av Surface. Velg Lukk Lukk-knapp i øvre høyre hjørne av appen.

Uansett om du er på startskjermen eller på skrivebordet, er appene dine enkle å finne og åpne.

Behandle apper, kontakter, nettsider, fotoalbum, spillelister, mapper og mer fra Start eller skrivebordet. Du kan feste og løsne apper fra startskjermen og oppgavelinjen på skrivebordet. Du kan også gruppere, ordne på nytt og endre størrelsen på appflisene på startskjermen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Startskjermen.

Finne og åpne apper fra Start

Startskjermen i Windows 8.1

Gå til startskjermen

Det er flere måter du kan komme tilbake til startskjermen på hvis du bruker en app eller gjør andre ting på Surface:

• Trykk Windows-knappen Windows-logotast på Surface.
  • Trykk Windows-logotasten Windows-logotast på tastaturet.
  • Sveip inn fra høyre kant av skjermen, og trykk Start.
  • Hvis du bruker en mus, pek til nedre venstre hjørne og klikk på startknappen Windows-logotast.

Finne en app fra Start

For å finne en app som er installert på Surface, gjør ett av følgende fra startskjermen:

• Søke etter en app. Trykk eller klikk Søk-knappen Søk-knapp, og skriv inn et appnavn i søkefeltet. Bare skriv inn navnet på appen hvis du bruker et tastatur. Søkeresultatene oppdateres etter hvert som du skriver. Trykk eller klikk appen fra søkeresultatene for å åpne den.
  • Appvisning. Skyv opp fra midten av skjermen for å komme til appvisningen.
    (Hvis du bruker mus, klikker du pil ned Pil ned i nedre høyre hjørne av skjermen.)
    Trykk eller klikk appen.

Åpne apper fra Start

Slik starter du en app fra startskjermen:

• Bruke berøring. Trykk eller klikk en flis på startskjermen. Hvis du har mange fliser, drar du fingeren over skjermen eller skyver to fingre vannrett over styrefeltet for å rulle og vise flere apper.
  • Bruke mus. Klikk en flis på startskjermen, og bruk rullefeltet nederst på skjermen til å vise flere apper.
  • Bruke tastatur. Fra startskjermen, skriv inn navnet på en app, og trykk ENTER.
Tips
Du kan starte flere apper og bytte mellom dem. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Bytte mellom åpne apper.

Finne og åpne apper fra skrivebordet

Du kan feste alle apper du bruker ofte på oppgavelinjen. Der kan du åpne dem fra skrivebordet med ett enkelt trykk eller klikk. Hvis du vil vite mer, kan du se Slik bruker du oppgavelinjen.

Gå til skrivebordet

På startskjermen, velg Skrivebord (eller trykk på Windows-logotasten Windows-logotast + D). Hvis du ikke ser Skrivebord-flisen på startskjermen, sveiper du opp fra midten av skjermen for å komme til appvisningen, og deretter trykke eller klikke Skrivebord.

Finne og åpne apper fra skrivebordet

Gjør følgende for å finne en app som er installert på Surface:

• Oppgavelinje. Oppgavelinjen viser alle appene som er åpne, og apper som du har festet på oppgavelinjen. Trykk eller klikk en knapp på oppgavelinjen for å bruke appen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Bruke skrivebordet.
  • Søk. Trykk og hold eller høyreklikk startknappen Start-knapp i nedre venstre hjørne av skjermen, og velg Søk. Skriv inn navnet på en app i søkefeltet, og trykk eller klikk appen i søkeresultatene.

Installere apper

Hvis appen ikke er installert fra før, kan du søke i Windows Store og installere den derfra. For å finne ut hvordan, se Installer og avinstaller apper på Surface.

Hvis du har en Surface Pro eller Surface 3, kan du også installere skrivebordsapper fra en USB-flashstasjon (eller annen ekstern enhet), fra Internett eller over et nettverk. Avsnittet Installer og avinstaller apper på Surface inneholder mer informasjon om dette.

Hvilke apper er åpne?

Slik ser du hvilke Windows Store-apper som er åpne:

• Bruke berøring for å gå til en åpen app.
    Sveip inn fra venstre kant uten å løfte fingeren, og dytt appen tilbake mot venstre kant. Du ser appene du har brukt nylig. Trykk appen du vil bruke.
Bruk berøring for å se hvilke apper som er åpne
  • Bruke mus for å gå til en åpen app.
    Flytt pekeren til øvre venstre hjørne, og flytt pekeren rett ned. Du ser appene du har brukt nylig. Klikk appen du vil bruke.
Bruk en mus for å se hvilke apper som er åpne
  • Åpne en app fra oppgavelinjen.
    Oppgavelinjen på skrivebordet kan vise alle dine åpne apper. For å finne ut hvordan du kan se Windows Store-apper på oppgavelinjen, se Slik bruker du oppgavelinjen.
Oppgavelinje på skrivebordet

Hvordan lukker jeg en app?

Lukke en Windows Store-app

Apper du installerer fra Windows Store, får ikke Surface til å kjøre tregere når du bruker dem. Når du slutter å bruke en app, lar Windows den kjøre i bakgrunnen og lukker den etter en stund. Dersom du vil lukke en app, gjør du dette:

• Bruke berøring. Fra startskjermen eller fra en annen app, sveip inn fra venstre kant på skjermen, og skyv tilbake mot venstre kant. Trykk og hold appen du ønsker å lukke, og skyv fingeren din helt ned på skjermen og hold den der til appen vender.
  • Bruke en mus eller styrepute. Flytt musepekeren øverst på appen og klikk Lukk-knappen Lukk-knapp i tittellinjen.

Lukke en skrivebordsapp

Det er fremdeles lurt å lukke skrivebordsapper når du er ferdig med å bruke dem, spesielt før du slår av Surface. Trykk eller klikk Lukk-knappen Lukk-knapp i øvre høyre hjørne av appen.

Uansett om du er på startskjermen eller på skrivebordet, er appene dine enkle å finne og åpne.

Behandle apper, kontakter, nettsider, fotoalbum, spillelister, mapper og mer fra Start eller skrivebordet. Du kan feste og løsne apper fra startskjermen og oppgavelinjen på skrivebordet. Du kan også gruppere, ordne på nytt og endre størrelsen på appflisene på startskjermen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Startskjermen.

Finne og åpne apper fra Start

Startskjermen i Windows 8.1

Gå til startskjermen

Det er flere måter du kan komme tilbake til startskjermen på hvis du bruker en app eller gjør andre ting på Surface:

• Trykk Windows-knappen Windows-logotast på Surface.
  • Trykk Windows-logotasten Windows-logotast på tastaturet.
  • Sveip inn fra høyre kant av skjermen, og trykk Start.
  • Hvis du bruker en mus, pek til nedre venstre hjørne og klikk på startknappen Windows-logotast.

Finne en app fra Start

For å finne en app som er installert på Surface, gjør ett av følgende fra startskjermen:

• Søke etter en app. Trykk eller klikk Søk-knappen Søk-knapp, og skriv inn et appnavn i søkefeltet. Bare skriv inn navnet på appen hvis du bruker et tastatur. Søkeresultatene oppdateres etter hvert som du skriver. Trykk eller klikk appen fra søkeresultatene for å åpne den.
  • Appvisning. Skyv opp fra midten av skjermen for å komme til appvisningen.
    (Hvis du bruker mus, klikker du pil ned Pil ned i nedre høyre hjørne av skjermen.)
    Trykk eller klikk appen.

Åpne apper fra Start

Slik starter du en app fra startskjermen:

• Bruke berøring. Trykk eller klikk en flis på startskjermen. Hvis du har mange fliser, drar du fingeren over skjermen eller skyver to fingre vannrett over styrefeltet for å rulle og vise flere apper.
  • Bruke mus. Klikk en flis på startskjermen, og bruk rullefeltet nederst på skjermen til å vise flere apper.
  • Bruke tastatur. Fra startskjermen, skriv inn navnet på en app, og trykk ENTER.
Tips
Du kan starte flere apper og bytte mellom dem. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Bytte mellom åpne apper.

Finne og åpne apper fra skrivebordet

Du kan feste alle apper du bruker ofte på oppgavelinjen. Der kan du åpne dem fra skrivebordet med ett enkelt trykk eller klikk. Hvis du vil vite mer, kan du se Slik bruker du oppgavelinjen.

Gå til skrivebordet

På startskjermen, velg Skrivebord (eller trykk på Windows-logotasten Windows-logotast + D). Hvis du ikke ser Skrivebord-flisen på startskjermen, sveiper du opp fra midten av skjermen for å komme til appvisningen, og deretter trykke eller klikke Skrivebord.

Finne og åpne apper fra skrivebordet

Gjør følgende for å finne en app som er installert på Surface:

• Oppgavelinje. Oppgavelinjen viser alle appene som er åpne, og apper som du har festet på oppgavelinjen. Trykk eller klikk en knapp på oppgavelinjen for å bruke appen. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se Bruke skrivebordet.
  • Søk. Trykk og hold eller høyreklikk startknappen Start-knapp i nedre venstre hjørne av skjermen, og velg Søk. Skriv inn navnet på en app i søkefeltet, og trykk eller klikk appen i søkeresultatene.

Installere apper

Hvis appen ikke er installert fra før, kan du søke i Windows Store og installere den derfra. For å finne ut hvordan, se Installer og avinstaller apper på Surface.

Hvis du har en Surface Pro eller Surface 3, kan du også installere skrivebordsapper fra en USB-flashstasjon (eller annen ekstern enhet), fra Internett eller over et nettverk. Avsnittet Installer og avinstaller apper på Surface inneholder mer informasjon om dette.

Hvilke apper er åpne?

Slik ser du hvilke Windows Store-apper som er åpne:

• Bruke berøring for å gå til en åpen app.
    Sveip inn fra venstre kant uten å løfte fingeren, og dytt appen tilbake mot venstre kant. Du ser appene du har brukt nylig. Trykk appen du vil bruke.
Bruk berøring for å se hvilke apper som er åpne
  • Bruke mus for å gå til en åpen app.
    Flytt pekeren til øvre venstre hjørne, og flytt pekeren rett ned. Du ser appene du har brukt nylig. Klikk appen du vil bruke.
Bruk en mus for å se hvilke apper som er åpne
  • Åpne en app fra oppgavelinjen.
    Oppgavelinjen på skrivebordet kan vise alle dine åpne apper. For å finne ut hvordan du kan se Windows Store-apper på oppgavelinjen, se Slik bruker du oppgavelinjen.
Oppgavelinje på skrivebordet

Hvordan lukker jeg en app?

Lukke en Windows Store-app

Apper du installerer fra Windows Store, får ikke Surface til å kjøre tregere når du bruker dem. Når du slutter å bruke en app, lar Windows den kjøre i bakgrunnen og lukker den etter en stund. Dersom du vil lukke en app, gjør du dette:

• Bruke berøring. Fra startskjermen eller fra en annen app, sveip inn fra venstre kant på skjermen, og skyv tilbake mot venstre kant. Trykk og hold appen du ønsker å lukke, og skyv fingeren din helt ned på skjermen og hold den der til appen vender.
  • Bruke en mus eller styrepute. Flytt musepekeren øverst på appen og klikk Lukk-knappen Lukk-knapp i tittellinjen.

Lukke en skrivebordsapp

Det er fremdeles lurt å lukke skrivebordsapper når du er ferdig med å bruke dem, spesielt før du slår av Surface. Trykk eller klikk Lukk-knappen Lukk-knapp i øvre høyre hjørne av appen.