Šta je to posrednik za bezbedan pristup u oblaku (CASB)?

Saznajte kako posrednici za bezbednost pristupa oblaku pružaju vidljivost, kontrolu podataka i analitiku za identifikovanje i borbu protiv pretnji.

Definicija posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB)

Posrednik za bezbednost pristupa oblaku, često se skraćuje (CASB), predstavlja tačku sprovođenja bezbednosnih smernica postavljenu između korisnika preduzeća i dobavljača usluga u oblaku. CASB-ovi mogu da kombinuju više različitih bezbednosnih smernica, od potvrde identiteta i mapiranja akreditiva do šifrovanja, otkrivanja malvera i još mnogo toga, nudeći fleksibilna rešenja za velika preduzeća koja obezbeđuju bezbednost aplikacija u oblaku u svim ovlašćenim i neovlašćenim aplikacijama, kao i kontrolisanim i nekontrolisanim uređajima

Ključne pogodnosti CASB-a

CASB-ovi nude niz bezbednosnih pogodnosti koje preduzećima omogućavaju da ublaže rizik, nameću smernice u različitim aplikacijama i uređajima i održavaju usaglašenost sa propisima.

 • Procena i upravljanje IT-om u senci

  CASB-ovi pružaju vidljivost u svim aplikacijama u oblaku, odobrenim i neodobrenim. Preduzeća mogu da angažuju CASB kako bi dobila sveobuhvatnu sliku aktivnosti u oblaku i u skladu sa tim primenila bezbednosne mere.

 • Granularna kontrola korišćenja oblaka

  CASB-ovi nude detaljno upravljanje korišćenjem oblaka uz jaku analitiku. Preduzeća mogu da ograniče ili dozvole pristup na osnovu statusa ili lokacije zaposlenog i mogu da upravljaju određenim aktivnostima, uslugama ili aplikacijama.

 • Sprečavanje gubitka podataka (DLP)

  Mogućnosti CASB DLP-a pomažu bezbednosnim timovima da zaštite osetljive informacije kao što su finansijski podaci, vlasnički podaci, brojevi kreditnih kartica, zdravstveni kartoni ili brojevi socijalnog osiguranja. CASB rešenje može da omogući smernice koje sprečavaju neovlašćeno deljenje podataka.

 • Vidljivost rizika

  CASB-ovi omogućavaju preduzećima da procene rizik od neodobrenih aplikacija i donesu odluke o pristupu u skladu sa tim.

 • Sprečavanje pretnji

  CASB-ovi otkrivaju neobično ponašanje u aplikacijama u oblaku, identifikuju ransomver, ugrožene korisnike i zlonamerne aplikacije. CASB-ovi mogu da analiziraju korišćenje aplikacija visokog rizika i automatski otklone pretnje, što ograničava rizik organizacije.

Razumevanje CASB-ova

Zašto koristiti CASB?
 

U modernoj poslovnoj eri, preduzeća su odgovorna za sve složenije bezbednosne zahteve između korisnika i aplikacija zasnovanih na oblaku. Tradicionalni binarni bezbednosni sistemi blokiraju ili dozvoljavaju pristup i više ne služe preduzeću zasnovanom na oblaku sa više lokacija i uređaja. CASB omogućava organizaciji da pristupi nesmetanom i fleksibilnom pristupu sprovođenju bezbednosnih smernica, pružajući prilagođene opcije za savremenu radnu snagu i balansiranje pristupa bezbednosti podataka.

Četiri kamena temeljca CASB-a

Kako funkcioniše CASB?

CASB-ovi koriste trodelni proces da bi ponudili vidljivost u svim odobrenim i neodobrenim aplikacijama i kontrolu nad podacima preduzeća u oblaku.
 

Otkrivanje
 

CASB identifikuje sve aplikacije u oblaku koje se koriste, kao i povezane zaposlene.
 

Klasifikacija
 

CASB procenjuje svaku aplikaciju, identifikuje njene podatke i izračunava faktor rizika.
 

Oporavak
 

CASB kreira prilagođene smernice za preduzeće na osnovu njegovih bezbednosnih potreba. Odatle CASB identifikuje i uklanja sve dolazne pretnje ili kršenja.

 

Kako da primenite CASB

CASB-ovi se lako primenjuju i koriste. Iako je većina CASB-ova primenjena u oblaku, lokalne opcije su dostupne. CASB-ovi funkcionišu sa tri različita modela primene, a CASB-ovi sa više režima koji koriste sve tri ponude najfleksibilnije i najjače zaštite.
 

API skeniranje

Dostupno za odobrene poslovne aplikacije, API skeniranje je nepouzdana bezbednosna mera za podatke u mirovanju u oblaku, ali ne nudi sprečavanje u realnom vremenu.
 

Prosleđivanje proxy servera
 

Proxy za prosleđivanje nudi DLP u realnom vremenu za odobrene i neodobrene aplikacije, ali se primenjuje samo na kontrolisane uređaje i ne može da skenira podatke u mirovanju.
 

Obrnuti proxy
 

Obrnuti proxy preusmerava sav korisnički saobraćaj i stoga radi i za kontrolisane i nekontrolisane uređaje. Nudi DLP u realnom vremenu, ali samo u odobrenim aplikacijama.

Istražite najpopularnije slučajeve upotrebe za CASB-ove

Otkrijte sve aplikacije i usluge u oblaku koje se koriste
 

IT u senci može da sadrži do 60 procenata usluga u oblaku preduzeća. CASB nudi kompletnu sliku svih aplikacija zasnovanih na oblaku koje se koriste.

 

Procenite rizik i usaglašenost u aplikacijama zasnovanim na oblaku
 

Procenite opštu bezbednost, usaglašenost sa propisima i pravne faktore za bilo koju aplikaciju zasnovanu na oblaku koju vaše preduzeće koristi.

 

Omogućite nadgledanje da biste otkrili nove i rizične aplikacije u oblaku
 

Smernice za neprekidno nadgledanje CASB-a pomažu da se osigura da vaše preduzeće bude upozoreno na nove usluge zasnovane na oblaku i povećanja upotrebe.

 

Nametnite smernice za DLP i usaglašenost za osetljive podatke uskladištene u aplikacijama u oblaku
 

CASB-ove nameću DLP smernice čim podaci stignu u oblak i pomažu preduzećima da pronađu osetljive datoteke u oblaku i obezbede opcije oporavka.

 

Zaštita podataka na neupravljanim uređajima
 

Konfigurišite granularni pristup da biste sprečili preuzimanja ili primenili oznake zaštite na neupravljane uređaje.

 

Otkrijte i otklonite malver u aplikacijama u oblaku
 

CASB-ovi nadgledaju i identifikuju zlonamerne datoteke u aplikacijama zasnovanim na oblaku, nudeći opcije opoziva kako bi se omogućilo preduzećima da brzo reaguju.


Saznajte više slučajeva korišćenja za CASB-ove

 

Uloga CASB-ova za preduzeća

U razvoju radnog mesta zasnovanom na oblaku, CASB-ovi će nastaviti da igraju ključnu ulogu u bezbednosti preduzeća. Više prodavaca nudi CASB bezbednosne usluge sa više režima – prilikom procene opcija, razmotrite promenljivi bezbednosni pejzaž i utvrdite da li će dati CASB nastaviti da napreduje zajedno sa potrebama vašeg preduzeća. CASB bi trebalo da radi u tandemu sa drugim elementima strategije bezbednosti preduzeća kako bi zaštitio korisnike i podatke, pa se uverite da se CASB integriše sa bezbednosnom arhitekturom preduzeća.


Šta treba razmotriti prilikom razmatranja CASB opcija:

• Postojeća bezbednosna arhitektura preduzeća
• Koje mogućnosti i funkcije preduzeće zahtevaju 
• Vreme primene
• Jednostavna upotreba
• Potrebe certifikacije usaglašenosti


Proizvodi i usluge dostupni uz CASB-ove:

• Sprečavanje gubitka podataka
• Otkrivanje malvera
• Kontrola prilagodljivog pristupa
• Analitika ponašanja
• Zaštitni zidovi veb aplikacije
• Potvrda identiteta
• Kontrola saradnje
• Šifrovanje​​​

Saznajte više o usluzi Microsoft Cloud Security

Najčešća pitanja

|

CASB rešenje je skup proizvoda i usluga koji funkcioniše kao bezbedan mrežni prolaz između zaposlenih u preduzeću i aplikacija i usluga u oblaku.

CASB-ovi se integrišu sa širokim spektrom aplikacija i usluga zasnovanih na oblaku i lokalnim uslugama, uključujući SaaS, PaaS i IaaS. Platforme za saradnju sadržaja, CRM-ovi, HR sistemi, dobavljači usluga u oblaku i još mnogo toga rade sa CASB-ovima.

CASB se koristi za obezbeđivanje usaglašenosti i zaštite podataka propisa, upravljanje korišćenjem oblaka na svim uređajima i aplikacijama u oblaku i zaštitu od pretnji. Dok organizacije migriraju usluge u oblak, CASB datoteke će postati osnovni element njihovih bezbednosnih profila.

Istražite CASB-ove u preduzećima kao što su vaša i razmislite o tome kako mogućnosti prodavca mogu da ispune vaše bezbednosne potrebe i razviju se sa vašim preduzećem. Mnogi CASB-ovi nude besplatnu probnu verziju koja vam može pomoći da procenite njegove funkcije i integracije.