Trace Id is missing
Pređi na glavni sadržaj
Microsoft bezbednost

Šta je to posrednik za bezbedan pristup u oblaku (CASB)?

Saznajte kako posrednici za bezbednost pristupa oblaku pružaju vidljivost, kontrolu podataka i analitiku za identifikovanje i borbu protiv pretnji.

Definicija posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB)

Posrednik za bezbednost pristupa oblaku, čiji naziv se često skraćuje na (CASB), predstavlja tačku sprovođenja bezbednosnih smernica postavljenu između korisnika preduzeća i dobavljača usluga u oblaku. Posrednici za bezbedan pristup u oblaku mogu da kombinuju više različitih bezbednosnih smernica, od potvrde identiteta i mapiranja akreditiva do šifrovanja, otkrivanja malvera i još mnogo toga i pružaju fleksibilna rešenja za velika preduzeća koja obezbeđuju zaštitu aplikacija u oblaku u svim odobrenim i neodobrenim aplikacijama, kao i na nadgledanim i nenadgledanim uređajima.

Ključne pogodnosti posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB)

Posrednici za bezbedan pristup u oblaku nude niz bezbednosnih pogodnosti koje preduzećima omogućavaju da smanje rizik, nameću smernice u različitim aplikacijama i uređajima i održavaju usaglašenost sa propisima.

Procena IT sektora u senci i upravljanje njim
Posrednici za bezbedan pristup u oblaku pružaju vidljivost u svim aplikacijama u oblaku, odobrenim i neodobrenim. Preduzeća mogu da angažuju CASB kako bi dobila sveobuhvatnu sliku aktivnosti u oblaku i u skladu sa tim primenila bezbednosne mere.

Granularna kontrola korišćenja oblaka
Posrednici za bezbedan pristup u oblaku nude detaljno upravljanje korišćenjem oblaka uz jaku analitiku. Preduzeća mogu da ograniče ili dozvole pristup na osnovu statusa ili lokacije zaposlenog i mogu da upravljaju određenim aktivnostima, uslugama ili aplikacijama.

Sprečavanje gubitka podataka (DLP)
Mogućnosti sprečavanje gubitka podataka posrednika za bezbedan pristup u oblaku pomažu bezbednosnim timovima da zaštite osetljive informacije kao što su finansijski podaci, vlasnički podaci, brojevi kreditnih kartica, zdravstveni kartoni ili brojevi socijalnog osiguranja. CASB rešenje može da omogući smernice koje sprečavaju neovlašćeno deljenje podataka.

Vidljivost rizika
Posrednici za bezbedan pristup u oblaku omogućavaju preduzećima da procene rizik od neodobrenih aplikacija i donesu odluke o pristupu u skladu sa tim.

Sprečavanje pretnji
Posrednici za bezbedan pristup u oblaku otkrivaju neobično ponašanje u aplikacijama u oblaku i tako identifikuju ransomver, ugrožene korisnike i zlonamerne aplikacije. Posrednici za bezbedan pristup u oblaku mogu da analiziraju korišćenje aplikacija visokog rizika i automatski otklone pretnje, što ograničava rizik organizacije.

Razumevanje posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB)

Zašto da koristite CASB?
U modernoj poslovnoj eri, preduzeća su odgovorna za sve složenije bezbednosne zahteve između korisnika i aplikacija zasnovanih na oblaku. Tradicionalni binarni bezbednosni sistemi blokiraju ili dozvoljavaju pristup i više ne služe preduzeću zasnovanom na oblaku sa više lokacija i uređaja. CASB omogućava organizaciji da usvoji brz i fleksibilan pristup nametanju bezbednosnih smernica koji pruža prilagođene opcije za savremenu radnu snagu i postizanje ravnoteže između pristupa podacima i bezbednosti podataka.

Četiri osnove posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB)

Osoba sedi za stolom i koristi mobilni telefon.

Vidljivost

Posrednici za bezbedan pristup u oblaku omogućavaju IT sektorima da identifikuju sve usluge u oblaku koje se koriste i procene naredne faktore rizika. Za velika preduzeća koja se susreću sa IT-om u senci, CASB-ovi nude sveobuhvatno razumevanje svih aplikacija zasnovanih na tehnologiji oblaka kojima zaposleni pristupaju. Procene rizika zatim pružaju informacije o obliku IT smernica za pristup, uključujući detaljnije kontrole na osnovu određenih kriterijuma zaposlenih i uređaja.

Dve osobe rade zajedno za radnim stolom.

Bezbednost podataka

Sprečavanje gubitka podataka (DLP), osnovna komponenta CASB sistema, širi bezbednost preduzeća na sve podatke koji putuju u oblak, koji se nalaze unutar oblaka i koji su uskladišteni u oblaku i tako smanjuje rizik od skupih od curenja podataka. CASB štiti i same podatke, kao i kretanje podataka.

Osoba koja gleda u ekran.

Zaštita od pretnji

Agregiranjem i razumevanjem tipičnih obrazaca korišćenja, posrednici za bezbedan pristup u oblaku mogu da identifikuju neuobičajeno ponašanje i prepoznaju zlonamerne aktivnosti. Prilagodljiva kontrola pristupa, smanjenje rizika od malvera i druge mogućnosti doprinose zaštiti preduzeća od pretnji trećih strana ili unutrašnjih pretnji. CASB zaštita od pretnji brani od svih modernih pretnji, bilo zlonamernih ili usled nepažnje.

Osoba koja razgovara.

Usaglašenost

Posrednici za bezbedan pristup u oblaku obezbeđuju usaglašenost sa propisima o privatnosti i bezbednosti podataka i nadgledaju usaglašenost za preduzeća koja moraju da se pridržavaju propisanih standarda kao što su HIPAA ili PCI DSS.

Kako funkcioniše CASB?

Posrednici za bezbedan pristup u oblaku koriste trodelni proces da bi obezbedili uvid u sve odobrene i neodobrene aplikacije i kontrolu nad podacima preduzeća u oblaku.

Otkrivanje
CASB identifikuje sve aplikacije u oblaku koje se koriste, kao i povezane zaposlene.

Klasifikacija
CASB procenjuje svaku aplikaciju, identifikuje njene podatke i izračunava faktor rizika.

Oporavak
CASB pravi prilagođene smernice za preduzeće na osnovu njegovih bezbednosnih potreba. Odatle CASB identifikuje i uklanja sve dolazne pretnje ili kršenja.

Kako da primenite CASB

Posrednici za bezbedan pristup u oblaku se lako primenjuju i koriste. Iako je većina posrednika za bezbedan pristup u oblaku primenjena u oblaku, lokalne opcije su dostupne. Posrednici za bezbedan pristup u oblaku funkcionišu sa tri različita modela primene, a posrednici za bezbedan pristup u oblaku sa više režima koji koriste sva tri pružaju najfleksibilniju i najjaču zaštitu.

Skeniranje API-ja
Dostupno za odobrene poslovne aplikacije, skeniranje API-ja je neometajuća bezbednosna mera za podatke u mirovanju u oblaku, ali ne pruža sprečavanje u realnom vremenu.

Proxy za prosleđivanje
Proxy za prosleđivanje pruža sprečavanje gubitka podataka u realnom vremenu za odobrene i neodobrene aplikacije, ali se primenjuje samo na nadgledane uređaje i ne može da skenira podatke u mirovanju.

Obrnuti proxy
Obrnuti proxy preusmerava sav korisnički saobraćaj i stoga funkcioniše i za nadgledane i nenadgledane uređaje. Nudi DLP u realnom vremenu, ali samo u odobrenim aplikacijama.

Istražite najpopularnije slučajeve korišćenja posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB)

Otkrijte sve aplikacije i usluge u oblaku koje se koriste
IT u senci može da sadrži do 60 procenata usluga u oblaku preduzeća. CASB nudi kompletan pregled svih aplikacija zasnovanih na oblaku koje se koriste.

Procenite rizik i usaglašenost u aplikacijama zasnovanim na tehnologiji oblaka
Procenite opštu bezbednost, usaglašenost sa propisima i pravne faktore za bilo koju aplikaciju zasnovanu na tehnologiji oblaka koju vaše preduzeće koristi.

Omogućite nadgledanje da biste otkrili nove i rizične aplikacije u oblaku
Smernice za neprekidno nadgledanje posrednika za bezbedan pristup u oblaku pomažu da se osigura da vaše preduzeće bude upozoreno na nove usluge zasnovane na tehnologiji oblaka i povećanja upotrebe.

Nametnite smernice za sprečavanje gubitka podataka i usaglašenost za osetljive podatke uskladištene u aplikacijama u oblaku
Posrednici za bezbedan pristup u oblaku nameću smernice za sprečavanje gubitka podataka čim podaci stignu u oblak i pomažu preduzećima da pronađu osetljive datoteke u oblaku i obezbede opcije oporavka.

Zaštita podataka na nenadgledanim uređajima
Konfigurišite granularni pristup da biste sprečili preuzimanja ili primenili oznake zaštite na nenadgledane uređaje.

Otkrijte i otklonite malver iz aplikacija u oblaku
Posrednici za bezbedan pristup u oblaku nadgledaju i identifikuju zlonamerne datoteke u aplikacijama zasnovanim na oblaku i pružaju opcije opoziva kako bi se preduzećima omogućilo da brzo reaguju.

Saznajte više o slučajevima korišćenja posrednika za bezbedan pristup u oblaku

Uloga posrednika za bezbedan pristup u oblaku (CASB) za preduzeća

Posrednici za bezbedan pristup u oblaku nastavljaju da igraju ključnu ulogu u bezbednosti preduzeća u radnom okruženju zasnovanom na oblaku koje se razvija. Više prodavaca nudi CASB bezbednosne usluge sa više režima – prilikom procene opcija, razmotrite promenljivi bezbednosni pejzaž i utvrdite da li će dati CASB nastaviti da napreduje zajedno sa potrebama vašeg preduzeća. CASB bi trebalo da radi u tandemu sa drugim elementima strategije bezbednosti preduzeća kako bi zaštitio korisnike i podatke, zato se uverite da se CASB integriše sa bezbednosnom arhitekturom preduzeća.

Šta treba da razmotrite prilikom upoređivanja opcija posrednika za bezbedan pristup u oblaku:

 • Postojeću bezbednosnu arhitekturu preduzeća
 • Koje mogućnosti i funkcije su neophodne preduzeću
 • Vreme primene
 • Jednostavnost korišćenja
 • Potrebe u vezi sa certifikacijom usaglašenosti

Proizvodi i usluge dostupni uz posrednike za bezbedan pristup u oblaku:

 • Sprečavanje gubitka podataka
 • Otkrivanje malvera
 • Prilagodljiva kontrola pristupa
 • Analitika ponašanja
 • Zaštitni zidovi za veb aplikacije
 • Potvrda identiteta
 • Kontrola saradnje
 • Šifrovanje​​​

Saznajte više o usluzi Microsoft Cloud Security

Rešenja za bezbednost u oblaku

Nabavite integrisanu zaštitu za aplikacije i resurse u više oblaka.

Microsoft Defender za oblak

Ojačajte bezbednost u oblaku i nadgledajte i zaštitite radna opterećenja u okruženjima sa više oblaka.

Microsoft Defender for Cloud Apps

Nabavite sveobuhvatno sprečavanje gubitka podataka u realnom vremenu i pregledajte aktivnost korisnika u više usluga u oblaku.

Najčešća pitanja

 • CASB rešenje je skup proizvoda i usluga koji funkcioniše kao bezbedan mrežni prolaz između zaposlenih u preduzeću i aplikacija i usluga u oblaku.

 • Posrednici za bezbedan pristup u oblaku integrišu se sa širokim spektrom aplikacija i usluga zasnovanih na oblaku i lokalnim uslugama, uključujući SaaS, PaaS i IaaS. Platforme za saradnju sadržaja, CRM-ovi, HR sistemi, dobavljači usluga u oblaku i još mnogo toga rade sa posrednicima za bezbedan pristup u oblaku.

 • CASB se koristi za obezbeđivanje usaglašenosti i zaštite podataka propisa, upravljanje korišćenjem oblaka na svim uređajima i aplikacijama u oblaku i zaštitu od pretnji. Dok organizacije migriraju usluge u oblak, CASB datoteke postaju osnovni element njihovih bezbednosnih profila.

 • Istražite posrednike za bezbedan pristup u oblaku u preduzećima kao što su vaša i razmislite o tome kako mogućnosti prodavca mogu da ispune vaše bezbednosne potrebe i razviju se sa vašim preduzećem. Mnogi posrednici za bezbedan pristup u oblaku nude besplatnu probnu verziju koja vam može pomoći da procenite funkcije i integracije.

Pratite Microsoft