Preuzimanje OS Windows 11

  (Trenutno izdanje: Windows 11 2023 ispravka l verzija 23H2)

U nastavku su 3 opcije za instaliranje ili kreiranje Windows 11 medija. Pogledajte svaku od njih kako biste odredili najbolju opciju za sebe.

Pre instalacije, pogledajte aplikaciju Provera stanja računara da biste potvrdili da vaš računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 11 i proverite informacije o statusu Windows izdanja za poznate probleme koji mogu da utiču na vaš uređaj.

Pomoćnik za instalaciju OS Windows 11

Ovo je najbolja opcija za instaliranje operativnog sistema Windows 11 na uređaj koji trenutno koristite. Kliknite na Preuzmi odmah da biste počeli.


 • Ovaj pomoćnik je za one koji žele sledeće:
  • Nadogradnja Windows 10 računara na Windows 11.

  Pre nego što počnete, proverite da li se na vas odnose sledeći uslovi:
  • Imate licencu za Windows 10.
  • Vaš računar mora da ima Windows 10, instaliranu verziju 2004 ili noviju, kako biste pokrenuli pomoćnik za instalaciju.
  • Vaš računar ispunjava specifikacije uređaja za Windows 11 za zahteve nadogradnje i podržanih funkcija. Određene funkcije zahtevaju dodatni hardver. Takođe preporučujemo da posetite veb lokaciju proizvođača računara kako biste dobili informacije o ažuriranim upravljačkim programima i kompatibilnosti hardvera.
  • Računar mora da ima 9 GB slobodnog prostora na disku da biste preuzeli Windows 11.
  Kada preuzmete pomoćnik za instalaciju:
  1. Izaberite Pokreni. Morate biti administrator da biste pokrenuli ovu alatku.
  2. Kada alatka potvrdi da je hardver uređaja kompatibilan, biće vam predstavljeni uslovi licenciranja. Izaberite Prihvati i instaliraj.
  3. Kada alatka bude spremna, kliknite na dugme Ponovo pokreni odmah da biste dovršili instalaciju na računaru.
  4. Instalacija operativnog sistema Windows 11 može da potraje, a računar će se ponovo pokrenuti nekoliko puta. Pobrinite se da ne isključujete računar.


  Napomena: Pomoćnik za instalaciju OS Windows 11 ne radi na računarima zasnovanim na ARM-u. Podržan je samo za PC računare koji koriste x64 procesore. Ako vam je potreban instalacioni medijum za instalaciju OS Windows 11 na drugom računaru, pogledajte „Kreiranje instalacionog medijuma za Windows 11“.

Kreiranje instalacionog medijuma za Windows 11

Ako želite da izvršite ponovnu instalaciju ili čistu instalaciju operativnog sistema Windows 11 na novom ili korišćenom računaru, koristite ovu opciju da biste preuzeli alatku za kreiranje medija kako biste kreirali USB ili DVD za pokretanje računara.

 • Da biste počeli, prvo vam je potrebna licenca za instalaciju operativnog sistema Windows 11 ili da imate Windows 10 uređaj koji ispunjava uslove za nadogradnju na operativni sistem Windows 11.

  Uverite se da imate sledeće:

  • Internet veza (naknade za dobavljača Internet usluga mogu biti naplaćene).
  • Dovoljno raspoloživog prostora za skladištenje podataka na računaru, USB -u ili spoljašnjoj disk jedinici na kojoj preuzimate .iso datoteku.
  • Prazan DVD disk sa najmanje 8GB (i DVD pisač) za kreiranje diska za pokretanje računara. Preporučujemo da koristite prazan USB ili prazan DVD, jer će se sav sadržaj na njemu izbrisati tokom instalacije.
  • Ako dobijete poruku „datoteka slike diska je prevelika“ prilikom pokušaja narezivanja DVD diska za pokretanje računara iz ISO datoteke, razmotrite korišćenje DVD-a sa Dual Layer tehnologijom većeg kapaciteta.
  Uverite se da računar na koji želite da instalirate Windows 11:

  • Ima 64-bitni CPU: Windows 11 može da se pokrene samo na 64-bitnim CPU-ovima. Da biste videli da li ga vaš računar ima, idite na Postavke > Sistem > Osnovni podaci o, ili pretražite „Informacije o sistemu“ u operativnom sistemu Windows i pogledajte u okviru stavke „Tip sistema“.
   • Windows 11 alatka za kreiranje medija kreira instalacioni medijum samo za x64 procesore. Za PC računare zasnovane na ARM-u trebalo bi da sačekate dok putem usluge Windows Update ne dobijete obaveštenje da je nadogradnja spremna za računar.
  • Ispunjava sistemske zahteve: Ne ispunjavaju svi uređaji sa operativnim sistemom Windows 10 zahteve za nadogradnju na Windows 11. Pogledajte specifikacije uređaja operativnog sistema Windows 11 za zahteve nadogradnje i podržanih funkcija. Određene funkcije zahtevaju dodatni hardver. Takođe preporučujemo da posetite veb lokaciju proizvođača računara kako biste dobili informacije o ažuriranim upravljačkim programima i kompatibilnosti hardvera.
   • UPOZORENJE: Instaliranje medija za Windows 11 na računar koji ne ispunjava minimalne sistemske zahteve operativnog sistema Windows 11 se ne preporučuje i može dovesti do problema sa kompatibilnošću. Ako nastavite sa instaliranjem operativnog sistema Windows 11 na računar koji ne ispunjava zahteve, taj računar više neće biti podržan i neće imati pravo da prima ispravke. Šteta na računaru zbog nedostatka kompatibilnosti nije pokrivena garancijom proizvođača.
  • Odgovara vašem trenutnom jeziku: Potrebno je da odaberete isti jezik kada instalirate Windows 11. Da biste videli koji jezik trenutno koristite, idite na stavku Vreme i jezik u postavkama računara ili Region u kontrolnoj tabli.
  Korišćenje alatke za kreiranje medija radi kreiranja instalacionog medijuma:

  1. Nakon preuzimanja, pokrenite alatku za kreiranje medija. Morate biti administrator da biste pokrenuli ovu alatku.
  2. Ako ste saglasni sa uslovima licenciranja, izaberite Prihvati.
  3. Na stranici Šta želite da uradite? izaberite stavku Kreiranje instalacionog medijuma za drugi računar, a zatim izaberite Dalje.
  4. Izaberite jezik, izdanje i arhitekturu (64-bitnu) za Windows 11.
  5. Izaberite medij koji želite da koristite:
   • USB fleš disk:  Priložite prazan USB fleš disk sa najmanje 8GB prostora. Sav sadržaj na fleš disku će biti izbrisan.
   • ISO datoteka: Sačuvajte ISO datoteku na računaru. Ovo može da se koristi za kreiranje DVD-a za pokretanje računara. Nakon preuzimanja datoteke, možete otići na lokaciju na kojoj je datoteka sačuvana ili izabrati stavku Otvori DVD pisač i pratiti uputstva za narezivanje datoteke na DVD.
  Nakon kreiranja instalacionog medijuma, pratite dolenavedene korake da biste ga koristili.

  1. Da biste odmah proverili da li postoje ispravke, kliknite na dugme „Start“ i idite na Postavke > Windows Update , i izaberite stavku Proveri da li postoje ispravke. Možda želite da posetite i lokaciju podrške proizvođača uređaja za sve dodatne upravljačke programe koji mogu biti potrebni.
   Napomena: Upravljačke programe za Surface uređaje možete da pronađete na stranici Preuzimanje upravljačkih programa i firmvera za Surface.

  Pre nego što instalirate Windows 11, preporučuje se da sačuvate sve što ste uradili i napravite rezervnu kopiju računara pre nego što počnete. Ako ste koristili alatku za kreiranje medija kako biste preuzeli ISO datoteku za Windows 11, ne zaboravite da je narežete na DVD pre nego što pratite ove korake:

  1. Priložite USB fleš disk ili ubacite DVD u računar na koji želite da instalirate Windows 11.
  2. Ponovo pokrenite računar.
   • Ako se računar ne pokreće automatski sa USB ili DVD medija, možda ćete morati da otvorite meni za pokretanje ili promenite redosled pokretanja u BIOS -u ili UEFI postavkama računara.  
   • Da biste otvorili meni za pokretanje ili promenili redosled pokretanja, obično morate da pritisnete taster (poput F2, F12, Delete ili Esc) odmah nakon uključivanja računara. Uputstva za pristup meniju za pokretanje ili promenu redosleda pokretanja računara potražite u dokumentaciji koju ste dobili uz računar ili posetite veb lokaciju proizvođača.
   • Ako u okviru opcija pokretanja ne vidite naveden USB ili DVD medijski uređaj, možda ćete morati da se obratite proizvođaču računara za uputstva za privremeno onemogućavanje bezbednog pokretanja sistema u postavkama BIOS-a.
   • Ako promena menija ili redosleda pokretanja ne funkcioniše, a računar se odmah pokrene u operativnom sistemu koji želite da zamenite, moguće je da se računar nije u potpunosti isključio. Da biste osigurali potpuno isključivanje računara, izaberite dugme za napajanje na ekranu za prijavljivanje ili u meniju „Start“ i izaberite stavku „Isključi“.
  3. Važna napomena Ako ste promenili redosled pokretanja u 2. koraku, može se dogoditi da se početna stranica Instaliranje operativnog sistema Windows prikaže nakon završetka procesa instalacije. Da biste to rešili, moraćete da vratite promene koje ste napravili u redosledu pokretanja. Na taj način se obezbeđuje da se unutrašnja disk jedinica na kojoj ste instalirali Windows pokrene normalno.

  4. Na stranici Instaliranje operativnog sistema Windows, izaberite željene opcije jezika, vremena i tastature, a zatim kliknite na Dalje.
  5. Izaberite stavku  Instaliraj Windows.
Ova opcija je za korisnike koji žele da kreiraju instalacioni medijum za pokretanje (USB fleš disk, DVD) ili kreiraju virtuelnu mašinu (.ISO datoteka) za instaliranje operativnog sistema Windows 11. Ovo preuzimanje je ISO datoteka sa više izdanja koja koristi šifru proizvoda za otključavanje ispravnog izdanja.

Izaberite preuzimanje

 • Uverite se da imate sledeće:

  • Internet veza (naknade za dobavljača Internet usluga mogu biti naplaćene).
  • Dovoljno raspoloživog prostora za skladištenje podataka na računaru, USB -u ili spoljašnjoj disk jedinici na kojoj preuzimate .iso datoteku.
  • Prazan DVD disk sa najmanje 8GB (i DVD pisač) za kreiranje diska za pokretanje računara. Preporučujemo da koristite prazan USB ili prazan DVD, jer će se sav sadržaj na njemu izbrisati tokom instalacije.
  • Ako dobijete poruku „datoteka slike diska je prevelika“ prilikom pokušaja narezivanja DVD diska za pokretanje računara iz ISO datoteke, razmotrite korišćenje DVD-a sa Dual Layer tehnologijom većeg kapaciteta.
  Uverite se da računar na koji želite da instalirate Windows 11:

  • Ima 64-bitni CPU: Windows 11 može da se pokrene samo na 64-bitnim CPU-ovima. Da biste videli da li ga vaš računar ima, idite na Postavke > Sistem > Osnovni podaci o, ili pretražite „Informacije o sistemu“ u operativnom sistemu Windows i pogledajte u okviru stavke „Tip sistema“.
   • Windows 11 ISO je dostupan samo za uređaje sa x64 procesorima. Za PC računare zasnovane na ARM-u trebalo bi da sačekate dok putem usluge Windows Update ne dobijete obaveštenje da je nadogradnja spremna za računar.
  • Ispunjava sistemske zahteve Ne ispunjavaju svi uređaji sa operativnim sistemom Windows 10 zahteve za nadogradnju na Windows 11. Pogledajte specifikacije uređaja operativnog sistema Windows 11 za zahteve nadogradnje i podržanih funkcija. Određene funkcije zahtevaju dodatni hardver. Takođe preporučujemo da posetite veb lokaciju proizvođača računara kako biste dobili informacije o ažuriranim upravljačkim programima i kompatibilnosti hardvera.
   • UPOZORENJE: Instaliranje medija za Windows 11 na računar koji ne ispunjava minimalne sistemske zahteve operativnog sistema Windows 11 se ne preporučuje i može dovesti do problema sa kompatibilnošću. Ako nastavite sa instaliranjem operativnog sistema Windows 11 na računar koji ne ispunjava zahteve, taj računar više neće biti podržan i neće imati pravo da prima ispravke. Šteta na računaru zbog nedostatka kompatibilnosti nije pokrivena garancijom proizvođača.
  Kada se preuzimanje završi, možete da koristite opciju Verifikujte preuzimanje da biste potvrdili integritet datoteke.

  Uputstva za instalaciju (DVD):

  1. Pronađite fasciklu u koju ste preuzeli Windows 11 ISO.
   • Da biste koristili Windows pisač slike diska radi kreiranja instalacionog DVD-a, kliknite desnim tasterom miša na ISO datoteku i izaberite stavku Svojstva. U okviru kartice „Opšti podaci“ kliknite na stavku „Promeni...“ gde piše „Otvara se pomoću:“ i izaberite Windows Explorer. Izaberite Primeni. Ovo će omogućiti prikazivanje stavke Narezivanje slike diska kada kliknete desnim tasterom miša na ISO datoteku.
   • Da biste koristili program za narezivanje DVD-a nezavisnog proizvođača, možete da kliknete desnim tasterom miša na ISO datoteku i izaberete stavku Otvori pomoću.

  Uputstva za instalaciju (ISO):

  1. Ako želite da instalirate Windows 11 direktno iz ISO datoteke bez korišćenja DVD-a ili USB fleš diska, to možete učiniti postavljanjem ISO datoteke. Ovo će izvršiti nadogradnju trenutnog operativnog sistema na Windows 11.
  2. Da biste postavili ISO datoteku:
   • Idite na lokaciju na koju ste preuzeli ISO datoteku. Zatim kliknite desnim tasterom miša na ISO datoteku i izaberite stavku Svojstva.
   • Na kartici „Opšti podaci“ kliknite na „Promeni…“ gde piše, „Otvara se pomoću:“ i izaberite Windows Explorer za program koji želite da koristite da biste otvorili ISO datoteku, a zatim izaberite stavku Primeni.
   • Kliknite desnim tasterom miša na ISO datoteku i izaberite Postavi.
   • Ovo će kreirati „virtuelni“ disk za pokretanje sistema. Kliknite dvaput na njega da biste prikazali datoteke u njemu. Kliknite dvaput na setup.exe da biste pokrenuli instalaciju operativnog sistema Windows 11.


* Korišćenje alatke za pravljenje medijuma na ovoj lokaciji regulisano je Microsoft uslovima korišćenja za ovu veb lokaciju.

Windows 11