Šta je to DDoS napad?

Kibernetički pretnje na različite načine mogu da nanesu štetu preduzeću, kako na mreži, tako i van mreže. Saznajte više o DDoS napadima i o tome kako da ih sprečite.

Definisani DDoS napadi

Distribuirani napad radi onemogućavanja usluga (DDoS) cilja veb sajtove i servere tako što ometa mrežne usluge. DDoS napad pokušava da iscrpi resurse aplikacije. Počinioci ovih napada preplavljuju sajt nepravilnim saobraćajem, što dovodi do slabe funkcionalnosti veb sajta ili potpunog prebacivanja van mreže.

Ovi tipovi napada su u porastu: U prvoj polovini 2021. godine, Azure Networking je prijavio povećanje od 25 procenata u DDoS napadima u odnosu na Q4 2020. Od tog trenutka, Azure je izbegao preko 359.713 jedinstvenih napada na globalnu infrastrukturu u drugoj polovini 2021, što je za 43 procenta više u odnosu na prvu polovinu iste godine.

DDoS napadi su širokog dometa i ciljaju sve tipove delatnosti i preduzeća svih veličina širom sveta. Uz to, određene delatnosti, kao što su igranje igara, e-trgovina i telekomunikacija, ciljaju se više od ostalih. DDoS napadi su među najčešćim kibernetičkim pretnjama i mogu potencijalno da ugroze preduzeće, bezbednost na mreži, prodaju i reputaciju.

Kako funkcionišu DDoS napadi

Tokom DDoS napada, niz robota ili botneta preplavljuje veb sajt ili uslugu HTTP zahtevima i saobraćajem. U suštini, više računara se ustremljuje na jedan računar tokom napada izbacujući legitimne korisnike. Kao rezultat toga, usluga može kasniti ili na neki drugi način biti prekinuta na duže vreme.

Moguće je i da se hakeri infiltriraju u bazu podataka tokom napada i pristupe svim vrstama osetljivih informacija. DDoS napadi mogu da iskoriste bezbednosne ranjivosti i da ciljaju bilo koju krajnju tačku koja je dostupna, javno, putem interneta.

Napadi radi onemogućavanja usluga mogu da traju satima ili čak i danima. Ovi kibernetički napadi takođe mogu da izazovu višestruke smetnje tokom jednog napada. I lični i poslovni uređaji su podložni napadu.

Tipovi DDoS napada

Postoji nekoliko različitih tipova DDoS napada. Uglavnom, DDoS napad spada u tri primarne kategorije: volumetrijski napad, napad protokola i napad sloja resursa.

 1. Volumetrijski napad preopterećuje sloj mreže saobraćajem, što u početku izgleda legitimno. Ovaj tip napada je najčešći oblik DDoS napada. Primer volumetrijskog napada je DNS (Domain Name Server) pojačanje, koje koristi otvorene DNS servere da bi se meta preplavila saobraćajem DNS odgovora.
 2. Napad protokola dovodi do prekida usluge iskorišćavanjem slabosti u steku protokola sloja 3 i sloja 4. SYN napad, koji koristi sve dostupne resurse servera (zbog toga server čini nedostupnim), primer je takvog napada.
 3. Napad sloja resursa (ili aplikacije) cilja pakete veb aplikacija i ometa prenos podataka između hostova. Primeri ovog tipa napada uključuju kršenja HTTP protokola, SQL ubacivanje, izvršavanje skripti na više sajtova i druge napade sloja 7.

Kibernetički napadači mogu da koriste jedan ili više tipova napada na mrežu. Na primer, napad može da počne kao jedna klasa napada, a zatim da se transformiše ili objedini sa drugom pretnjom koja može da izazove probleme na sistemu.

Pored toga, postoji mnoštvo kibernetičkih napada u okviru svake kategorije. Broj novih kibernetičkih pretnji je u porastu i očekuje se da se poveća, jer kibernetički kriminalci postaju sve sofisticiraniji.

Ako sumnjate da je vaša mreža napadnuta, važno je da reagujete brzo – pored prekida u radu, DDoS napad može da učini vašu organizaciju ranjivom na druge hakere, malver ili kibernetičke pretnje.

Kako da otkrijete DDoS napad i reagujete na njega

Iako ne postoji jedan način da otkrijete DDoS napad, postoji nekoliko znakova da je vaša mreža napadnuta:

 • Vidite nagli porast u veb saobraćaju, naizgled iznenada, koji potiče sa iste IP adrese ili opsega IP adresa.
 • Imate spore ili nepravilne performanse mreže.
 • Veb sajt, prodavnica na mreži ili druga usluga prešli su potpuno van mreže.

Moderna softverska rešenja mogu da pomognu u utvrđivanju potencijalnih pretnji. Usluga bezbednosti i nadgledanja mreže može da vas upozori na promene sistema kako biste mogli brzo da reagujete.

Pored toga, korisno je da imate akcioni plan za DDoS napade, sa definisanim ulogama i procedurama, kako bi vaš tim mogao da preduzme brze i odlučne radnje vezano za ove pretnje. Važno je da zapamtite da nisu svi DDoS napadi isti, biće vam potrebni različiti protokoli za reakcije da biste izbegli različite napade.

Kako sa sprečite DDoS napade

Da bi vam neka kibernetička pretnja bila na radaru, morate da imate dostupan proces za nju. Pripremljenost je ključna za brzo otkrivanje i saniranje napada.

Želite da:

 • Razvijte strategiju odbrane od onemogućavanja usluga da biste otkrili, sprečili i smanjili DDoS napade.
 • Identifikujete praznine u bezbednosti i procenite potencijalne pretnje po podešavanje.
 • Ažurirate softver ili tehnologiju za zaštitu i uverite se da ispravno radi.
 • Uključite tim i dodelite im uloge u slučaju napada.

Od suštinske je važnosti da uložite dodatne napore vezano za proizvode, procese i usluge koje vam pomažu da zaštitite preduzeće. Na taj način, kada se otkrije pretnja, vaš tim će biti obučen i osnažen da reaguje na njega.

DDoS zaštita

Zaštitite mrežu od budućih napada. Da biste zaštitili preduzeće:

 • Redovno obavljajte analizu rizika da biste razumeli koje oblasti organizacije treba zaštititi od pretnji.
 • Organizujte tim za reagovanje na DDoS napade čiji je fokus na identifikovanju i izbegavanju napada.
 • Uključite alatke za otkrivanje i sprečavanje u sve operacije na mreži i obučite korisnike na šta treba da paze.
 • Procenite efikasnost strategije odbrane, uključujući izvođenje praktičnih vežbi, i utvrdite sledeće korake.

Zaštita od DDoS napada ima mnogo oblika – od resursa na mreži preko softvera za nadgledanje do alatki za otkrivanje pretnji. Saznajte kako da predupredite zlonamerne napade uz pomoć vrhunskih, pouzdanih Microsoft stručnjaka za bezbednost.

Umanjite rizik od DDoS napada

Putem zaštite oblaka i platformi, integrisanih bezbednosnih alatki i mogućnosti brzog reagovanja, Microsoft bezbednost pomaže u zaustavljanju DDoS napada u celoj organizaciji.

Obezbedite organizaciju na mreži

Kibernetički napadi kao što su DDoS napadi i malver mogu da oštete veb sajt ili uslugu na mreži i negativno utiču na funkcionalnost, poverenje klijenata i prodaju.

Otkrijte, odbranite i zaštitite svoju organizaciju. Pomoću integrisanih proizvoda za zaštitu od pretnji i stručnih resursa, možete bolje da zaštitite svoje preduzeće, operacije na mreži i osetljive podatke. Saznajte više.

Budite oprezni u pogledu pretnji

DDoS napadi su preovlađujući i koštaju preduzeća od više hiljada do čak više miliona dolara godišnje. Uz pravilno planiranje, dobre resurse i pouzdan softver, možete da smanjite rizik od napada.

Zaustavite bezbednosne proboje

Budite dva koraka ispred. Zaštitite se od pretnji na svim uređajima, uključujući identitete, aplikacije, e-poštu, podatke i pakete funkcija u oblaku, i saznajte kako da zatvorite praznine.

Obezbedite platforme, nabavite vodeće bezbednosne alatke i omogućite brzu reakciju.

Usvojite model „Nulta pouzdanost“

Prilagodite se složenosti modernog okruženja. Usvojite rešenja modela „Nulta pouzdanost“ da biste strategiju zasnivali na informacijama i sticali važne uvide.

Razvijte strategiju

Zaštitite organizaciju. Kreirajte strategiju DDoS odbrane da biste otkrivali i sprečavali zlonamerne pretnje kako ne bi nanosile štetu vašem radu na mreži.

Istražite dragocene resurse

Najčešća pitanja

|

Kada je reč o DDoS napadu, sve organizacije su podložne kibernetičkim napadima, bilo da su male, velike ili srednje. Čak je i AWS u 2020. osujetio veliki napad.

 

Preduzeća sa bezbednosnim prazninama ili ranjivostima posebno su ugrožena. Uverite se da su vam bezbednosni resursi, softver i alatke ažurirani kako biste predupredili potencijalne pretnje. Od suštinskog je značaja za sva preduzeća da zaštite svoje veb sajtove od DDoS napada.

Primer DDoS napada bio bi volumetrijski napad, jedna od najvećih kategorija DDoS napada. U ovom tipu napada, kibernetički kriminalci preopterećuju veb sajt nelegitimnim saobraćajem. Zbog toga veb sajt može da uspori rad ili da prestane da radi, što će izbaciti prave korisnike koji pokušavaju da pristupe sajtu.

 

Pored usporavanja ili drugačijeg ometanja usluge, DDoS napadi mogu negativno uticati na bezbednost na mreži, poverenje u brend i prodaju.

Ne, zaštitni zid obično nije dovoljan da bi se zaustavio DDoS napad. Zaštitni zid se ponaša kao zaštitna barijera za neke malvere i viruse, ali ne i za sve njih. Zaštitni zid je koristan u zaštiti računara od kibernetičkih pretnji, ali može da ponudi zaštitu samo u toj meri. Zbog toga je važno da uključite druge alatke za otkrivanje, sprečavanje i zaštitu od pretnji.

Kibernetička bezbednost se odnosi na osobe, softver, alatke i procese koji se koriste za zaštitu mreža, računara i drugih operacija u kibernetičkom prostoru. Ovo opsežno polje ima za cilj da zaštiti korisnike od zlonamernog, nezakonitog ili neovlašćenog pristupa, kao i da ograniči DDoS napade, malver i viruse.

DDoS napad može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Jedan napad može da traje četiri sata, dok drugi može da traje nedelju dana (ili duže). DDoS napadi mogu da se dese jednom ili više puta tokom određenog vremenskog perioda i da se sastoje od više tipova kibernetičkog napada.

Napad Sloj aplikacije 7 predstavlja primer napada sloja resursa (aplikacije). Ovaj tip kibernetičkog napada cilja gornji sloj u modelu OSI (Open Systems Interconnection) napadajući pakete ciljne veb aplikacije kako bi se onemogućio prenos podataka između hostova.