Poređenje operativnih sistema Windows

Pogledajte šta je novo u operativnom sistemu Windows 11, uporedite ga sa verzijom Windows 10 i pronađite odgovarajuću verziju operativnog sistema Windows za sebe.

koristite tastere sa strelicama da biste se kretali kroz pivote i taster Tab da biste se fokusirali na sadržaj na koji se može fokusirati unutar pivot odeljka

 | 

Poređenje funkcija izdanja Windows 10 Home i Windows 11 Home
Funkcija Windows 10 Windows 112

Novi interfejs

Windows 11 je prijatniji za oči i lakši za upotrebu. Uzeli smo najbolje elemente operativnog sistema Windows 10 i unapredili ih da bismo stvorili udobno mesto za rad i igru.

Nije dostupno Dostupno je

Buđenje pri prilaženju. Zaključavanje pri odlaženju.

Windows 11 može automatski da se probudi kada priđete i zaključa kada odete.3

Nije dostupno Dostupno je

Pametna kontrola aplikacija

Pametna kontrola aplikacija je ekskluzivna funkcija u operativnom sistemu Windows 11. Pruža sloj bezbednosti tako što dozvoljava instaliranje samo onih aplikacija koje imaju dobru reputaciju. Dostupno je samo u najnovijoj verziji operativnog sistema Windows 11.4

Nije dostupno Dostupno je

Nesmetano ponovno usidravanje

Ako povežete računar sa spoljnim ekranom, Windows 11 može da zapamti gde ste imali te prozore kada odete, vratite se i ponovo se povežete.6 Ova funkcija je nova i ekskluzivna je za Windows 11.

Nije dostupno Dostupno je

Natpisi uživo

Pomoću natpisa uživo u sistemu Windows 11, govor dolaznog zvuka (na primer, putem Microsoft Teams poziva) može da se transkribuje u natpise.7

Nije dostupno Dostupno je

Prirodni narator

Čitati ili slušati kako vam neko čita? Prirodni narator može da pretvara tekst u izgovorene reči.7

Nije dostupno Dostupno je

Amazon Appstore

Windows 11 može da pokreće veći izbor aplikacija dostupan u usluzi Amazon Appstore, a neke od njih su čak originalno projektovane za mobilne uređaje.10

Nije dostupno Dostupno je

Windows Studio efekti

Zamućenje pozadine, Kontakt očima, Fokus glasa i Automatsko kadriranje. Bolji video pozivi čekaju na vas.14

Nije dostupno Dostupno je

Traka upravljača

Vratite se u igru koju ste poslednji put igrali ili uđite u potpuno novu igru pomoću trake upravljača.19 Samo za Windows 11.

Nije dostupno Dostupno je

Automatski HDR

Automatski HDR povećava opseg boja koje nove i stare igre mogu proizvesti. Dostupna samo na sistemu Windows 11, ova nova aplikacija za kalibraciju povećava kontrolu boje.15

Nije dostupno Dostupno je

Vidžeti

Vidžeti su novi za Windows 11. Na najbolji način omogućavaju da ostanete u toku sa svim stvarima koje trebate da pratite: rasporedima, vremenskim prognozama, akcijama, sportom – čak i tračevima o slavnima.

Nije dostupno Dostupno je

Sinhronizacija računara i telefona

Upućujte i primajte pozive. Odgovarajte na SMS-ove. Proveravajte i odbacujte obaveštenja. Koristite Povezivanje sa telefonom Povezivanje sa telefonom da biste sve radili sa Windows računara ne vadeći telefon iz džepa. Ova funkcija je dostupna za Android™ i iPhone® uređaje u okviru sistema Windows 11, kao i za Android u okviru sistema Windows 10.27

Available
Samo Android
Available
Android i iPhone

Dodirni ekran

Iako je Windows 10 dobro funkcionisao sa unosima pomoću dodira1, Windows 11 je projektovan imajući u vidu iskustvo pri radu bez miša ili bez tastature.

Dostupno je Dostupno je

Pretraga

Traku za pretraživanje možete pronaći u „Start“ meniju operativnog sistema Windows 11, a ona može da pronađe sve što vi ne možete. To su datoteke, aplikacije ili bilo šta što želite na mreži. U sistemu Windows 11, traka za pretragu nalazi se na novoj, centralnoj lokaciji koja se lako pronalazi.

Dostupno je Dostupno je

TPM 2.0

Modul pouzdane platforme (TPM) doprinosi sprečavanju neželjenih neovlašćenih izmena. Windows 11 zahteva TPM 2.0, koji pruža bezbednost i privatnost nove generacije vama, aplikacijama i hardveru sistema.21

Dostupno je Dostupno je

Microsoft Edge

Microsoft Edge je optimizovan za Windows 11. Pregledač i operativni sistem će funkcionisati zajedno kako bi vam pružili brzinu pregledanja i bezbednost koja vam je potrebna.

Dostupno je Dostupno je

OneDrive rezervna kopija

OneDrive rezervna kopija je dostupna u verzijama Windows 11 i 10 i obezbeđuje vašim fotografijama, dokumentima i drugim datotekama drugi život ako vam, na primer, ukradu računar.

Dostupno je Dostupno je

Aplikacija „Windows bezbednost“

Aplikacija „Windows bezbednost“ služi kao bezbednosna kontrolna tabla i dostupna je u verzijama Windows 10 i Windows 11.

Dostupno je Dostupno je

Pomoć za kačenje

Pomoć za kačenje na najbolji način koristi prostor na ekranu raspoređujući otvorene prozore u savršeno poravnate mreže.5 U operativnom sistemu Windows 11 sada ćete je lakše pronaći i koristiti.

Dostupno je Dostupno je

Grupe radnih površina

Zahvaljujući grupama radnih površina, možete da organizujete otvorene aplikacije i prozore u zasebne „radne površine“ da biste olakšali prebacivanje između režima rada i igre. Ovo je uvedeno u verziji Windows 10, ali je znatno poboljšano za Windows 11.

Dostupno je Dostupno je

Teme sa kontrastom

Teme sa visokim kontrastom dostupne su u verzijama Windows 10 i Windows 11 i pomažu osobama sa slabovidošću da lakše vide.

Dostupno je Dostupno je

Kontrola glasom

Windows 11 može da tumači vaš glas kao komande, kao što su „Otvori [naziv aplikacije]“ ili „Pomeri nadole“. Ova funkcija je zasnovana na verziji Windows 10 i znatno je unapređena u verziji 11.9

Dostupno je Dostupno je

Redizajnirani Microsoft Store

Redizajnirani Microsoft Store olakšava pronalaženje aplikacija, filmova i TV emisija koje volite i dostupan je u verziji Windows 10 i 11.

Dostupno je Dostupno je

Alatka za isecanje

Alatka za isecanje je dostupna u verzijama Windows 10 i 11 i pomaže korisnicima da opseku snimke ekrana da bi sa drugima delili tačno ono što vide.

Dostupno je Dostupno je

Aplikacija „Dnevnik“

Aplikacija „Dnevnik“ u operativnom sistemu Windows 11 pruža intimnost rukopisa11 uz praktičnost digitalne aplikacije.

Dostupno je Dostupno je

Clipchamp

Uz dinamične predloške12 i sjajne efekte, Clipchamp svima olakšava da video zapise uređuju kao profesionalci. Ugrađen je u Windows 11, a dostupan je i za Windows 10 putem preuzimanja iz prodavnice Microsoft Store.

Dostupno je Dostupno je

Digitalna olovka

Unos Digitalnom olovkom13 u operativnom sistemu Windows 11 nadograđuje se na napredak ostvaren u sistemu Windows 10, pružajući poboljšan doživljaj i uključujući taktilne povratne informacije.

Dostupno je Dostupno je

Emodžiji

Kad god reči nisu dovoljne, Emodžiji su dostupni pomoću samo nekoliko klikova. A samo Windows 11 ima novu ostavu za emodžije (win + v).26

Dostupno je Dostupno je

DirectStorage

Igre sa većim svetovima koji se učitavaju za kraće vreme. To je moguće uz DirectStorage16 i dostupno u verzijama Windows 10 i 11.

Dostupno je Dostupno je

DirectX 12 Ultimate

Ovo je ono što vaš hardver koristi za generisanje zadivljujuće grafike u igrama i dostupno je u verzijama Windows 10 i Windows 11.17

Dostupno je Dostupno je

3D prostorni zvuk

Ova tehnologija vam omogućava da uočite izvore zvuka u igrama.3 Zahteva kompatibilne slušalice i dostupna je u verzijama Windows 10 i 11.

Dostupno je Dostupno je

Prvi koraci

Aplikacija „Prvi koraci“ osmišljena je kao pomoć pri boljem upoznavanju sistema Windows 11.

Dostupno je Dostupno je

Microsoft nalog

Microsoft nalog može biti vaš jedinstveni pasoš za sve Microsoft proizvode, od sistema Office do konzole Xbox i drugih proizvoda.

Dostupno je Dostupno je

OneDrive prenos datoteka

Kada nadogradite Windows uređaj, možete da koristite OneDrive prenos datoteka da biste nesmetano preneli datoteke i postavke.25

Dostupno je Dostupno je

Windows na ARM arhitekturi

Uređaji sa tankim i laganim dizajnom i dugotrajnom baterijom koji pokreću aplikacije koje volite.20

Dostupno je Dostupno je
Windows 11 računar i žena koja nosi zelenu kariranu košulju i sedi ispred računara

Podstaknite svoje strasti

Brz, intuitivan, moćan. Windows 11 vam je na raspolaganju tačno tamo gde se nalazite, tako da produktivnost, igranje igara, kreativne težnje i još mnogo toga možete podići na viši nivo.

Nekoliko Windows 11 računara

Pronađite novi računar

Moderan, inovativan, baš ono što vam je potrebno. Pronađite računar koji može da koristi Windows 11 i koji je baš za vas. • Korišćeni su simulirani ekrani. Dostupnost funkcija i aplikacija može da se razlikuje u zavisnosti od regiona.
 • 1 Zahteva računar sa mogućnošću ekrana osetljivog na dodir.
 • 2 Vreme isporuke funkcije zavisi od uređaja. Dostupnost funkcija može da se razlikuje u zavisnosti od tržišta.
 • 3 Zavisi od hardvera.
 • 4 Dostupno je samo u najnovijoj verziji operativnog sistema Windows 11. Da biste bili što bezbedniji, morate da počnete sa novim sistemom. Računari koji su koristili prethodne verzije operativnog sistema Windows moraju da prođu potpuno resetovanje operativnog sistema Windows 11 kako bi funkcija radila.
 • 5 Neki rasporedi su dostupni samo u zavisnosti od postavki rezolucije i razmere ekrana.
 • 6 Aplikacije koje više nisu otvorene ne vraćaju se automatski na mesto. Aplikacije koje izađu iz režima celog ekrana kada ih odvojite, ne vraćaju se u režim celog ekrana kada ih ponovo usidrite, već se vraćaju na najbolje moguće mesto.
 • 7 Engleski (SAD) samo za natpise uživo i glasovni pristup. Prirodni glasovi su dostupno širom sveta samo na engleskom (SAD). Narator je dostupan širom sveta i podržava se na ovim jezicima.
 • 9 Zavisi od hardvera. Potreban je Windows računar sa mogućnošću korišćenja mikrofona. Samo engleski (SAD).
 • 10 Aplikacije dostupne u usluzi Amazon Appstore u prodavnici Microsoft Store u operativnom sistemu Windows 11. Zahteva 8 GB RAM-a i podržani procesor (Intel® Core™ i3 8. generacije, AMD Ryzen™ 3000, Snapdragon™ 8c ili noviji). Nije dostupno na uređajima koji koriste Windows 11 u S režimu. Dostupno je na pojedinim tržištima. Dostupnost aplikacija zavisi od geografske lokacije. Android je žig kompanije Google LLC. Amazon i sve povezane oznake jesu žigovi kompanije Amazon.com, Inc. ili njenih filijala. Svi ostali žigovi su vlasništvo odgovarajućih vlasnika.
 • 11 Zahteva računar sa dodirnim ekranom. Pribor digitalnog pera može da se prodaje zasebno.
 • 12 Određene funkcije, kao što su premijum filteri, zahtevaju plaćenu pretplatu za pristup. Šabloni su dostupni samo na engleskom.
 • 13 Zahteva tablet ili računar sa perom. Olovka se prodaje zasebno.
 • 14 Zamućenje pozadine i Kontakt očima biće dostupni samo na uređajima koji imaju novi Qualcomm 7c+ generacije 3, 8c generacije 1 i 3, 8cx generacije 1, 2 i 3. Fokus glasa biće dostupan samo na uređajima koji imaju novi Qualcomm 8c generacije 1 i 3, 8cx generacije 1, 2 i 3. Automatsko kadriranje će biti dostupno na svim podržanim Qualcomm NPU čipovima. Automatsko kadriranje sa Super rezolucijom postoji samo za Qualcomm 8cx generacije 3 u okviru ispravke 2022 za Windows 11. Proizvođač uređaja mora omogućiti Windows Studio efekte koji su podrazumevano dostupni u sistemu.
 • 15 Automatski HDR zahteva HDR monitor i podržan je u igrama koje koriste DirectX 11 ili noviji API.
 • 16 DirectStorage zahteva usvajanje API-ja po igrama. Zahteva NVMe SSD za skladištenje i pokretanje igara koje koriste upravljački program Standard NVM Express Controller i DirectX12 GPU sa podrškom za Shader Model 6.0.
 • 17 DirectX 12 Ultimate dostupan je uz podržane igre i grafičke čipove.
 • 19 Kompatibilni upravljači su žični ili upravljači kompatibilni sa Bluetooth unosom u igru, kao što je Xbox bežični upravljač.
 • 20 Mogućnost da pokrećete x64 aplikacije u sistemu Windows na ARM arhitekturi dostupna je samo u sistemu Windows 11.
 • 21 Zahteva TPM 2.0 ili noviju verziju za zaštitu ključeva zasnovanu na TPM-u.
 • 22 Zahteva InstantGo/AOAC/HSTI usaglašenost. Više detalja nalazi se ovde.
 • 23 Zahteva specijalizovani hardver, uključujući čitač otisaka prstiju, osvetljeni infracrveni senzor ili druge biometričke senzore i odgovarajuće uređaje.
 • 25 Datoteke mogu biti dostupne za korišćenje van mreže. U suprotnom je potreban pristup internetu. Mogu da se naplate naknade. Zahteva Microsoft nalog.
 • 26 GIF funkcionalnost nije dostupan u Kini.
 • 27 Iskustvo Povezivanja sa telefonom unapred je instalirano na računaru sa operativnim sistemom Windows 10 (koji koristi Windows 10, barem ažuriranje iz maja 2019) ili Windows 11. Da biste iskusili punu funkcionalnost, Android telefoni moraju da koriste verziju Android 7.0 ili noviju. Povezivanje sa telefonom za iOS zahteva iPhone sa verzijom iOS 14 ili novijom, Windows 11 uređaj, Bluetooth vezu i najnoviju verziju aplikacije Povezivanje sa telefonom. Nije dostupno za iPad (iPadOS) ili MacOS. Kompatibilnost uređaja može da se razlikuje. Moguća su regionalna ograničenja. Žigovi su vlasništvo odgovarajućih vlasnika.