Prestanak podrške za Windows 7 i Windows 8.1

Ova stranica sadrži informacije, alatke i savete koji su vam potrebni da sa verzije Windows 8.1 i Windows 7 s lakoćom pređete na Windows 11.

koristite tastere sa strelicama da biste se kretali kroz pivote i taster Tab da biste se fokusirali na sadržaj na koji se može fokusirati unutar pivot odeljka
Windows 8 laptop računar na stolu

Šta za vas znači prestanak podrške za Windows 8.1?

Promena može biti teška, ali mi smo tu da vam pomognemo da preduzmete sledeće korake. Od 10. januara 2023. Microsoft više neće pružati bezbednosne ispravke ni tehničku podršku za Windows 8.1. Možda ćete moći da nadogradite svoj Windows 8.1 uređaj na noviju verziju operativnog sistema Windows, ali kao najbolju opciju preporučujemo da pređete na novi računar koji može da radi pod operativnim sistemom Windows 11.

Otkrijte nove mogućnosti uz novi Windows 11 računar

Napravite lak prelaz na uređaj kompatibilan sa operativnim sistemom Windows 11 da biste dobili pouzdanost, kao i nove i uzbudljive alatke.

Potpuno napunjena baterija

Dugotrajna baterija

Nema više traženja mesta za punjenje. Kupite novi uređaj i uživajte u produženom životnom veku baterije.5

Oblak

Uskladištite svoje datoteke

Ne brinite o gubitku svojih datoteka ili pristupu njima kada pravite njihovu rezervnu kopiju pomoću usluge OneDrive.

Bezbednosni štit

Umanjite rizik

Zaštitite svoje datoteke i umanjite rizik od virusa i malvera.

Krug sa pokazivačem koji predstavlja efikasnost

Efikasnost postaje standard

Brzo pronađite ono što vam je potrebno i olakšajte zadatke pomoću novog Windows 11 rasporeda i pomoći za navigaciju.

Da li ste spremni da pređete na računar kompatibilan sa operativnim sistemom Windows 11?

Tu smo da vam pomognemo da napravite prve korake u prelasku na naš najomiljeniji operativni sistem do sada.1

Microsoft OneDrive fascikle sa datotekama

Napravite rezervne kopije datoteka uz OneDrive

Pravljenje rezervnih kopija datoteka i fotografija u usluzi OneDrive znači da ćete ih imati na novom računaru i nećete morati da brinete da ćete ih izgubiti.6

Ekran „Pristupačnost“ u operativnom sistemu Windows 11

Otkrijte savete i trikove za Windows 11

Optimizujte prostor na ekranu, uvećajte produktivnost i unesite ravnotežu na radnu površinu pomoću jednostavnih alatki u operativnom sistemu Windows 11.

Tražite dodatnu pomoć?

Pronađite pomoć za prelazak na Windows 11, pretražite članke podrške i potražite pomoć za druge Microsoft proizvode.

Windows 8 – najčešća pitanja

Od 10. januara 2023. računari koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1 i dalje će funkcionisati, ali Microsoft više neće pružati sledeće:

 • Tehničku podršku ni za jedan problem
 • Softverske ispravke
 • Bezbednosne ispravke

Iako možete da nastavite da koristite računar sa operativnim sistemom Windows 8.1, bez kontinuiranih softverskih i bezbednosnih ispravki, vaš računar će biti izložen većem riziku od virusa i malvera. Preporučujemo da izvršite nadogradnju na verziju operativnog sistema Windows koja je i dalje podržana. Novi uređaj koji može da radi pod operativnim sistemom Windows 11 omogućava lak prelaz i odlično iskustvo.

Ne. Podrška za Windows 8.1 je obustavljena, ali će softver nastaviti da funkcioniše. Međutim, posle 10. januara 2023. vaš računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1 više neće dobijati bezbednosne ispravke. Pored toga, Microsoft korisnička služba više neće biti dostupna za pružanje tehničke podrške za Windows 8.1.

Postoji nekoliko opcija za korišćenje podržane verzije operativnog sistema Windows:

 • Preporučeno: Novi računar sa operativnim sistemom Windows 11 Windows 11 je najnovija verzija operativnog sistema Windows. Ako imate stariji računar, preporučujemo da pređete na Windows 11 kupovinom novog računara. Hardver i softver su mnogo poboljšani otkako je objavljen Windows 8.1, a današnji računari su brži, moćniji i bezbedniji.
 • Instaliranje operativnog sistema Windows 11 na vašem trenutnom računaru Takođe možete da pogledate da li vaš trenutni računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 11. Računari koji rade pod operativnim sistemom Windows 7 verovatno neće ispuniti ove zahteve, ali ako ih vaš ispunjava, možete da kupite i preuzmete punu verziju operativnog sistema Windows 11 Home ili Windows 11 Pro, odnosno možete da ih kupite kod nekog prodavca. Ako odaberete ovu opciju, imajte na umu da ćete morati ponovo da instalirate svoje aplikacije (u nekim slučajevima će možda biti potrebna novija verzija) i da preduzmete korake za prenos datoteka, podataka i postavki jer će instalacija zameniti sadržaj postojećeg diska za skladištenje. Možda će vam biti lakše da prvo izvršite nadogradnju na Windows 10 (pogledajte ispod), a zatim izvršite nadogradnju na Windows 11.

Postoje dva načina da nabavite Windows 11:

 • Preporučeno: Novi računar sa operativnim sistemom Windows 11 Windows 11 je najnovija verzija operativnog sistema Windows. Ako imate stariji računar, preporučujemo da pređete na Windows 11 kupovinom novog računara. Hardver i softver su mnogo poboljšani otkako je objavljen Windows 8.1, a današnji računari su brži, moćniji i bezbedniji.
 • Instaliranje operativnog sistema Windows 11 na vašem trenutnom računaru Takođe možete da pogledate da li vaš trenutni računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 11. Ako ispunjava, možete da kupite i preuzmete punu verziju operativnog sistema Windows 11 Home ili Windows 11 Pro, odnosno možete da ih kupite kod nekog prodavca. Ako odaberete ovu opciju, imajte na umu da ćete morati ponovo da instalirate svoje aplikacije (u nekim slučajevima će možda biti potrebna novija verzija) i da preduzmete korake za prenos datoteka, podataka i postavki jer će instalacija zameniti sadržaj postojećeg diska za skladištenje. Možda će vam biti lakše da prvo izvršite nadogradnju na Windows 10 (pogledajte pitanje iznad za više detalja), a zatim izvršite nadogradnju na Windows 11.

Trenutno ne nudimo besplatne nadogradnje sa operativnog sistema Windows 8.1 na Windows 10 ili Windows 11. Ako želite da kupite kopiju operativnog sistema Windows 11, pogledajte gorenavedene veze ili se obratite nekom prodavcu da biste saznali koje opcije su na raspolaganju. Napomena: Nadogradnja sa operativnog sistema Windows 10 na Windows 11 trenutno je besplatna.

Računari koji su prvobitno napravljeni za Windows 8.1 dizajnirani su pomoću tehnologije koja je stara oko 10 godina. Kada pređete na novi računar, biće vam poznati mnogi aspekti operativnog sistema Windows, ali uz važne softverske i hardverske inovacije i mogućnosti koje nisu bile dostupne pre jedne decenije. Neke od inovativnih novih funkcija dostupnih uz Windows 11 na novom računaru:

 • Noviji hardver za računare koji je brži, sposobniji i kompatibilniji sa najnovijom industrijskom tehnologijom.
 • Da biste zaštitili računar, možete da iskoristite najnovije bezbednosne mogućnosti:
  • Nabavite ugrađenu bezbednost bez dodatnih troškova. Vaš Windows računar se dobija sa ugrađenim bezbednosnim funkcijama, uključujući zaštitni zid i internet zaštitu koji štite od virusa, malvera i ransomvera.
  • Koristite prepoznavanje lica ili otisak prsta za bezbednije prijavljivanje u Windows 11 na računaru kompatibilnom sa tehnologijom Windows Hello. Takođe možete da koristite lokalizovani PIN kôd ili telefon kao ključ.
 • Organizujte datoteke slika pomoću aplikacije „Fotografije“ i one će biti spremne za lako prikazivanje i deljenje – čak i na različitim uređajima. Takođe možete da pretražujete određene teme i ljude na fotografijama. Samo treba da se uverite da su slike uskladištene u usluzi OneDrive i da ste prijavljeni na svoj Microsoft nalog.

Treba vam još razloga? Pogledajte listu funkcija dostupnih uz Windows 11.

Windows 11 je najbezbedniji Windows ikada napravljen, sa sveobuhvatnom bezbednošću koju čine antivirusni program, zaštitni zid, internet zaštita i još mnogo toga. To znači više bezbednosnih funkcija, prikaza kontrolne table i konstantnih ispravki3 koje će vas zaštititi od budućih pretnji – sve to je ugrađeno potpuno besplatno. Da biste primili ispravke, neophodan je pristup internetu i mogu biti naplaćene naknade.

Pročitajte više o Windows bezbednosti

Windows 11 Home je savršen operativni sistem za ličnu upotrebu u domaćinstvu, dok Windows 11 Pro nudi sve poznate funkcije operativnog sistema Windows 11 Home, ali i dodatne funkcije kao što su BitLocker, udaljena radna površina i pridruživanje domenu, koje su namenjene profesionalcima.

Uporedite izdanja operativnog sistema Windows 11

Prenos datoteka i fotografija na novi računar je lak uz OneDrive, uslugu skladišta podataka u oblaku. Uz pristup internetu i nekoliko klikova možete da napravite rezervne kopije svojih datoteka i zaštitite ih u oblaku, a zatim ih sinhronizujete sa novim računarom. Sinhronizovanje datoteka između novog računara i oblaka omogućava vam da uskladištite datoteku lokalno za vanmrežnu upotrebu kada nemate pristup internetu, kao i u usluzi OneDrive u oblaku odakle možete da ih vratite u prethodno stanje ako se nešto desi. OneDrive može automatski da čuva obe verzije sinhronizovanim, kako nastaju promene.

Saznajte kako da premeštate datoteke pomoću usluge OneDrive

Ako OneDrive nije najbolja opcija za vas, možete da koristite spoljni čvrsti disk ili USB ključ da biste kopirali datoteke.

Microsoft Edge je brži, bezbedniji pregledač za obavljanje stvari na internetu u novijim verzijama operativnog sistema Windows. Ako prelazite na novi Windows računar, možete lako da prenesete i Internet Explorer (IE) favorite. Ova uputstva će vas voditi kroz prenos IE favorite u Microsoft Edge.

Saznajte više o pregledaču Microsoft Edge

Da. Windows 11 na računaru ili tabletu omogućenom za pero dozvoljava vam da koristite digitalno pero za prirodno pisanje, crtanje i potpisivanje kao što biste radili na papiru. Možete da označavate dokumente, čak i veb sajtove. Novi meni za pero može da se prilagodi pomoću prečica do vaših omiljenih aplikacija. (Digitalno pero se prodaje zasebno.)

Saznajte više o iskustvu sa Windows olovkom

Na uređajima koji podržavaju Windows Hello možete automatski da zaobiđete ekran za prijavljivanje bez unosa lozinke. Koristite lice, otisak prsta ili uređaj preduzeća za otključavanje Windows 11 računara na najbrži4 i najbezbedniji način.

Vaše iskustvo može da se razlikuje u zavisnosti od verzije sistema Office koju koristite. Da biste saznali više, pogledajte članak Prestanak podrške za Windows 8.1 i Office.

Možete da instalirate nove aplikacije i igre na računaru sa operativnim sistemom Windows 8.1 iz usluge Microsoft Store do 10. januara 2023. i možete da nastavite da koristite instalirane aplikacije i igre na računaru sa operativnim sistemom Windows 8.1 nakon tog datuma. Nećete moći da obavljate nove kupovine aplikacija ili kupovine u aplikaciji nakon 10. januara 2023. Instalirane aplikacije i igre će dobijati ispravke izdavača do 30. juna 2023. (ili kasnije ako programer nezavisno pruža podršku). Kada ažuriranja više ne budu dostupna, kvalitet i upotrebljivost aplikacije mogu biti smanjeni. Korisnici koji pređu na računar sa operativnim sistemom Windows 10 ili Windows 11 mogu da koriste i ponovo instaliraju prethodno kupljene aplikacije i igre na novom ili nadograđenom računaru. • Korišćeni su simulirani ekrani. Dostupnost funkcija i aplikacija može da se razlikuje u zavisnosti od regiona.
 • 1 Tvrdnje o zadovoljstvu operativnim sistemom Windows 11 zasnovane su na istraživanju u okviru Microsoft programa korišćenja i zadovoljstva klijenata u SAD iz februara 2022.
 • 2 Windows Hello zahteva specijalizovani hardver, uključujući uređaj na kom je omogućen Windows Hello, čitač otisaka prstiju, osvetljeni infracrveni senzor ili biometričke senzore i uređaje koji ih podržavaju.
 • 3 Do kraja podržanog životnog ciklusa uređaja.
 • 4 Na osnovu poređenja prosečnog vremena kucanja lozinke i prosečnog vremena otkrivanja lica ili otiska prsta radi uspešne potvrde identiteta.
 • 5 Trajanje baterije se znatno razlikuje u zavisnosti od postavki, korišćenja i drugih faktora.
 • 6 Potreban je pristup internetu, mogu biti naplaćene naknade. Zahteva Microsoft nalog.