Muškarac i dete se smeju i gledaju u laptop

Windows bezbednost koja ne prestaje

Čak i pre nego što pokrenete računar, Windows 11 je na oprezu. Najsavremeniji hardver i inovativni softver funkcionišu zajedno kako bi vaš identitet, informacije i aplikacije bili bezbedni.*

Prozor za privatnost i bezbednost

Malver je naišao na nešto što mu je ravno

Windows 11 obuhvata najsavremenije funkcije koje vam pomažu da se zaštitite od malvera.Iako je oprez najvažnija zaštitna mera koju možete da preduzmete, bezbednosne funkcije u operativnom sistemu Windows 11 takođe doprinose otkrivanju i zaštiti u realnom vremenu.

Šta je to malver?

Svaki softver koji je napravljen da bi namerno oštetio računar može se smatrati malverom. Uobičajeni tipovi obuhvataju viruse, trojance, špijunski softver i ransomver. Način na koji oni funkcionišu može se razlikovati – od krađe lozinki do zadržavanja datoteka za otkup dok ne platite.

Antivirusni program Microsoft zaštitnika

Rešenje za zaštitu nove generacije koje dolazi uz Windows 11, Antivirusni program Microsoft zaštitnika predstavlja antivirusnu zaštitu u realnom vremenu koja je uvek uključena.

SmartScreen filter Microsoft zaštitnika

Ako su veb sajt, aplikacija ili preuzimanje potencijalno zlonamerni i mogu da oštete računar, SmartScreen će vas upozoriti.

Microsoft zaštitni zid

Microsoft zaštitni zid može da spreči hakere ili zlonamerni softver da ostvare pristup vašem računaru preko interneta ili mreže.

Bluetooth zaštita

Bez obzira na to da li koristite Bluetooth slušalice sa mikrofonom, miševe, tastature ili drugi bežični pribor, možete biti sigurni da je to bezbedna veza.

Bezbedan Wi-Fi

Windows Wi-Fi podržava industrijski standardizovane metode potvrde identiteta i šifrovanja kako bi vam pomogao da budete bezbedni bez obzira na to na šta se povezujete – čak i na javne mreže.

Virtuelne privatne mreže (VPN)

VPN, ili virtuelna privatna mreža, jeste bezbedan tunel koji povezuje vaš računar i internet. U usluzi Microsoft Store dostupne su razne VPN aplikacije.

Otvoren laptop sa ekranom za prijavu

Inovativna zaštita identiteta

Windows 11 računari štite vaš identitet pomoću naprednih bezbednosnih metoda za prijavljivanje na uređaj.Svake sekunde se desi preko 920 napada na lozinke. Zato smo osmislili inovativna rešenja koja redefinišu akreditive za prijavljivanje. Windows 11 proverava vaše akreditive pomoću PIN koda, otiska prsta ili prepoznavanja lica specifičnog za uređaj1 štiteći vas od phishinga i drugih mrežnih napada, uključujući curenja lozinke.

Šta je to phishing?

Postoje desetine vrsta napada na lozinke. Jedan od najčešćih je phishing, kibernetički kriminal u kome se zlonamerni akteri prerušavaju u legitimne institucije ili ljude u koje imate poverenja kako bi ukrali vaše lozinke i pristupili vašim podacima. Da biste se izborili sa ovim, pazite na e-poruke nepoznatih, neobičnih ili pogrešno napisanih pošiljalaca. Pređite kursorom preko veza u e-porukama da biste proverili da li je ugrađen drugi URL. Izbegavajte korišćenje piratskog softvera.

Windows Hello

Windows Hello je ličniji i bezbedniji način da dobijete trenutni pristup svojim Windows 11 uređajima pomoću PIN koda, prepoznavanja lica ili otiska prsta.1

Buđenje pri prilaženju i zaključavanje pri odlaženju

Ako računar ima senzor za detekciju prisustva, Windows 11 može automatski da zaključa uređaj pomoću prepoznavanja lica kada se udaljite. Takođe može da otključa uređaj i ponovo vas prijavi pomoću funkcije Windows Hello kada se vratite.

Aplikacija Microsoft Authenticator

Aplikacija Microsoft Authenticator omogućava lako, bezbedno prijavljivanje za sve naloge na mreži pomoću višestruke potvrde identiteta, prijavljivanja na telefon bez lozinke ili automatskog popunjavanja lozinke.

Usluga „Pronalaženje mog uređaja“

Kada je omogućena usluga „Pronalaženje mog uređaja“, možete da je koristite za oporavak izgubljenog ili ukradenog hardvera, smanjujući bezbednosne pretnje koje se oslanjaju na fizički pristup uređajima.

Kontrolna tabla za privatnost

Kontrolna tabla za privatnost je jednostavan prikaz gde možete da upravljate podacima, izvozite izveštaje i vidite koje aplikacije koriste vašu kameru, mikrofon, pa čak i vašu lokaciju.

Ekran pregledača Microsoft Edge sa upozorenjem na lozinku

Jake i bezbedne aplikacije

Kibernetički kriminalci mogu da ostvare pristup vašim podacima hakovanjem aplikacija.Windows 11 štiti vaše najvrednije informacije na više načina. Pored ugrađene zaštite koja vam pomaže da sprečite preuzimanje sumnjivih ili potencijalno neželjenih aplikacija, Windows 11 takođe sadrži paket aplikacija koje je razvio Microsoft, a koje vam pomažu da budete zaštićeni, na mreži i van nje.

Šta je to potencijalno neželjena aplikacija (PUA)?

Potencijalno neželjene aplikacije (PUA) predstavljaju kategoriju softvera koja može da dovede do usporenog rada mašine, prikazivanja neočekivanih oglasa ili, u najgorem slučaju, do instaliranja drugog softvera koji može biti još štetniji ili na drugi način nepoželjan. Iako se ne smatra virusom ili malverom, PUA može da obavlja radnje koje negativno utiču na performanse.

Microsoft Edge

Pored toga što blokira praćenja oglasa i brani vas od malvera, Microsoft Edge takođe može da nadgleda2 veb kako bi proverio da li su lozinke ugrožene. To je najbezbedniji pregledač u operativnom sistemu Windows 11.

OneDrive

Uz OneDrive rezervnu kopiju računara u operativnom sistemu Windows 11, automatski se prave rezervne kopije dokumenata i fascikli sa slikama, što im daje drugi život i pruža vam dodatni mir.3

Microsoft Family Safety

Microsoft Family Safety4 doprinosi razvoju zdravih digitalnih navika uz uvid u aktivnosti vaše porodice. Koristite postavke filtriranja sadržaja da biste blokirali neprikladne aplikacije i igre i ograničili pregledanje na veb sajtove prilagođene deci pomoću pregledača Microsoft Edge u operativnom sistemu Windows, na konzoli Xbox i u sistemu Android.

Pametna kontrola aplikacija

Pametna kontrola aplikacija uklanja stres prilikom preuzimanja i instaliranja aplikacija budući da samo aplikacijama za koje se predviđa da će biti bezbedne omogućava da rade na Windows računaru. Ova bezbednosna funkcija je dostupna samo u najnovijoj verziji operativnog sistema Windows 11 u SAD i Zapadnoj Evropi.5

Aplikacija Microsoft 365 zaštitnik

Pretplata na Microsoft 365 Personal ili Family obuhvata aplikaciju Microsoft zaštitnik6, koji vam pruža bezbednosna obaveštenja u realnom vremenu, stručne savete i preporuke koji vam pomažu u zaštiti od hakera i prevaranta. Funkcioniše sa više uređaja i obuhvata nadgledanje pretnji po identitet, što pomaže vama i vašoj porodici da budete bezbedniji na mreži.

Žena u metrou gleda svoj uređaj

Moderna zaštita od savremenih pretnji

Bezbednosne pretnje koje se stalno razvijaju zahtevaju bezbednost najvišeg nivoa kako bi korisnici, identiteti, podaci i uređaji bili zaštićeni. U operativnom Windows 11, hardver i softver funkcionišu zajedno kako bi zaštitili vas i vaše informacije. Odmah pregledajte uređaje koji koriste Windows 11.

Windows bezbednost, nastavak

Računar sa Windows 11 cvetom i prozorom sa aplikacijama

Naša posvećenost zaštiti

Zahvaljujući hiljadama stručnjaka za bezbednost koji rade na tome da pronalaze pretnje, uklanjaju ranjivosti i ostanu korak ispred kibernetičkih kriminalaca, činimo sve što možemo da vam pomognemo da budete bezbedni.

Nešto vas muči?

Program nagrađivanja Microsoft Windows Insider Preview poziva istraživače koji ispunjavaju uslove širom sveta da pronalaze i prosleđuju prijave ranjivosti. Kvalifikovane prosleđene prijave ispunjavaju uslove za nagrade od $500 USD do $100,000 USD.

Podrška vašoj bezbednosti

Windows bezbednost je matična lokacija za upravljanje alatkama koje štite vaš uređaj i podatke. Pristupite Windows bezbednosti tako što ćete otvoriti Start > Postavke > Ažuriranje i bezbednost > Windows bezbednost.

Računar sa Windows 11 cvetom i prozorom sa aplikacijama
  • Korišćeni su simulirani ekrani. Dostupnost funkcija i aplikacija može da se razlikuje u zavisnosti od regiona.
  • Neke funkcije zahtevaju poseban hardver. Saznajte više u Specifikacijama i sistemskim zahtevima za Windows 11.
  • * Za podržane uređaje sa instaliranim najnovijim bezbednosnim ispravkama.
  • 1 Prepoznavanje lica i otiska prsta funkcioniše sa uređajima koji imaju odgovarajuće senzore. Za prepoznavanje PIN koda, lica i otiska prsta potrebno je da se podesi Windows Hello.
  • 2 Dostupno je u najnovijoj verziji pregledača Microsoft Edge. Morate biti prijavljeni na Microsoft nalog.
  • 3 Datoteke mogu biti dostupne za korišćenje van mreže. U suprotnom je potreban pristup internetu. Mogu da se naplate naknade. OneDrive datoteke se vraćaju u stanje u kojem su bile pre nego što je došlo do napada. Verzije datoteka kreirane do 30 dana u prošlosti mogu se u bilo kom trenutku i iz bilo kog razloga vratiti u prethodno stanje. Zahteva Microsoft nalog.
  • 4 Aplikacija je besplatno dostupna kao zasebno preuzimanje. Dozvole za lokaciju moraju biti aktivne; bezbednost vožnje dostupna samo u SAD, Velikoj Britaniji, Australiji i Kanadi; Pretplata na Microsoft 365 Family potrebna je za upozorenja o lokaciji i bezbednosne funkcije za vožnju.
  • 5 Dostupno je samo u najnovijoj verziji operativnog sistema Windows 11. Da biste bili što bezbedniji, morate da počnete sa novim sistemom. Računari koji su koristili prethodne verzije operativnog sistema Windows moraju da prođu potpuno resetovanje operativnog sistema Windows 11 kako bi funkcija radila. Dostupno je samo u SAD i Zapadnoj Evropi.
  • 6 Dostupnost aplikacija zavisi od geografske lokacije.