A man working on a laptop PC. A man working on a laptop PC.

Od usluge Microsoft Teams do platforme Fluid Framework – pogledajte šta je novo i šta je u najavi za Microsoft 365

Danas je dan otvaranja konferencije Build i ovo je prvi put da će se naša godišnja konferencija za razvojne inženjere u potpunosti održavati na mreži. Tehnologija nam u ovom periodu kada se sve radi na daljinu omogućava da i dalje pružamo iskustva, poput konferencije Build, iako ne možemo da se sastajemo uživo. Izvršna direktorka Satija Nadel izjavila je: „Doživeli smo dve godine digitalne transformacije u samo dva meseca.” Drago nam je što kao preduzeće možemo da prenesemo sve što smo naučili u nove funkcije i poboljšanja koja pomažu našim korisnicima da održe produktivnost i ostanu povezani. U trenutku kada se svi prilagođavamo stvarnosti koja se menja, ta iskustva su osmišljena da bi vam omogućila da nastavite s radom bez obzira na sve.

Napomena razvojnim inženjerima pre nego što započnemo: Bez obzira na to da li razvijate sopstvene aplikacije ili rešenja osmišljena za korišćenje u usluzi Microsoft Teams ili programu Outlook, imamo čitav niz inovacija za vas. Ove sedmice na konferenciji Build objavićemo mnogo novih mogućnosti koji možete koristiti za poboljšanje integrisanosti, snage i intuitivnosti vaših aplikacija. Takođe ćemo predstaviti nove alatke za razvojne inženjere i upravljanje koji će pojednostaviti kreiranje i otkrivanje. Saznajte više o svim novim mogućnostima za razvojne inženjere pomoću platforme Microsoft 365 koja je predstavljena na konferenciji Build. Stoga krenimo!

Novosti s konferencije Build 2020.

Danas smo objavili nove funkcije i mogućnosti za Microsoft Teams, Fluid Framework, Project Cortex, Outlook i Edge i predstavili smo novu aplikaciju Microsoft Lists. One predstavljaju najnovije inovacije u našem stalnom nastojanju da izgradimo alatke koje omogućavaju našim korisnicima da ostanu povezani i produktivni gde god se nalazili.

Microsoft Teams

Teams je središte za timski rad koje objedinjuje sastanke, pozive, ćaskanje i saradnju u jednoj alatki koja održava kontekst i omogućava da su svi uvek u toku s informacijama.

Produktivnost

Predstavljamo nove načine kako da ostanete produktivni u usluzi Teams, od prilagođenih predložaka do novih mogućnosti za zadatke.

Brzo napravite timove s prilagodljivim predlošcima – prilikom stvaranja novog tima moći ćete da odaberete jedan unizu predložaka koje je moguće prilagoditi. Odaberite obične poslovne scenarije, kao što su upravljanje događajima i odgovaranje na krizne situacije, ili predloške specifične za određene delatnosti, kao što su odeljenje bolnice ili filijala banke. Svaki predložak sadrži unapred definisane kanale, aplikacije i smernice. Administratori mogu da kreiraju nove prilagođene predloške i da stvore timske predloške u svojoj organizaciji, što im omogućuje standardizovanje strukture tima, prikazivanje relevantnih aplikacija i skaliranje najboljih praksi. Predlošci u usluzi Teams postaće dostupni u sledećim mesecima i automatski će se prikazati.

Automatizacija

S radošću objavljujemo poboljšanja na platformi Power Platform koja olakšavaju integraciju i prilagođavanje u usluzi Teams.

Jednostavno kreirajte i upravljajte botovima za ćaskanje u usluzi Teams – integrisanje sa uslugom Teams nikada nije bilo jednostavnije: Samo odaberite željenog bota i kliknite na Dodaj u Teams. Za dodatnu pogodnost, Power Virtual Agents sada podržava jedinstvenu prijavu (SSO), pa korisnici neće više morati ponovo da proveravaju autentičnost kod prvog korišćenja usluge Teams.

Prozor za ćaskanje na blogu

Brzo dodajte prilagođene aplikacije i automatizovane tokove rada u Teams – razvojni inženjeri i administratori uskoro će moći da dodaju prilagođene aplikacije iz usluge Power Apps u Teams jednim klikom na dugme Dodaj u Teams. Da biste počeli s radom, otvorite make.powerapps.com, kliknite na „” pored aplikacije s platnom koju želite da objavite i izaberite Dodaj u Teams.

Brzo dodajte prilagođene aplikacije i automatizovane tokove rada u Teams

U međuvremenu će novi predlošci poslovnih procesa usluge Power Automate za Teams omogućiti autorima da optimizuju tokove rada pomoću unapred ugrađenih predložaka ili ih mogu koristiti kao bazu prilikom prilagođavanja sopstvenih. Na kraju imamo nove okidače i radnje koji su specifični za Teams i koji će vam omogućiti stvaranje prilagođenih proširenja za poruke, automatizovanje @pominjanja i slanja poruka na kanale i prilagođavanje naziva bota. Ove funkcije će uskoro biti dostupne.

Podelite izveštaje usluge Power BI u usluzi Teams – korisnici usluge Power BI sada mogu da dele izveštaje ili specifične grafikone iz izveštaja u usluzi Teams pomoću novog dugmeta Podeli u usluzi Teams. Pošiljaoci takođe mogu skrenuti pažnju primaoca na specifičan grafikon iz izveštaja ili ga podeliti s celim timom. Za početak rada odaberite Pošalji u Teams na portalu usluge Power BI i upišite naziv tima s kojim želite podeliti sadržaj.

Delite Power BI izveštaje u usluzi Teams

Sastanci i događaji

U svim vremenskim zonama i scenarijima socijalnog distanciranja, organizacije treba da se povežu i sarađuju u malim i velikim grupama. Nove mogućnosti usluge Teams pomažu u kreiranju najboljeg iskustva za svaku priliku.

Zakazujte virtualne obaveze pomoću usluge Bookings u usluzi Teams – organizacije sada mogu zakazivati, upravljati i provoditi virtualne obaveze između njih i potrošača putem nove aplikacije Bookings integrisane u Microsoft Teams. Uz jedinstveno okruženje za zakazivanje možete upravljati većim brojem odseka ili lokacija i na siguran način pružati usluge hostovanja za sve od intervjuisanja kandidata i držanja konsultacija za studente do finansijskih konsultacija i medicinskih poseta. Teams je usklađen sa zakonom HIPAA i ima certifikat HITRUST. Samo u zdravstvu je u proteklih mesec dana održano više od 34 miliona sastanaka putem usluge Teams, uključujući virtualne posete. Danas možete saznati kako će Microsoft Cloud za zdravstvo olakšati zdravstvenim organizacijama da ostanu agilnije i da se fokusiraju na ono što znaju najbolje, a to je pružanje boljih iskustava, uvida i nege.

Emitujte događaje i stvarajte studijske produkcije s virtualne pozornice u usluzi Teams – mnogo organizacija radi na daljinu, a putovanja nikada nije bilo manje, pa se postavlja pitanje kako ponovo stvoriti čar prezentovanja ili intervjuisanja uživo za udaljenu publiku? Predstavljamo podršku za novi interfejs Network Device Interface i rešenja Skype TX za Teams. Nudi napredniji skup produkcijskih mogućnosti za javne i privatne, prilagođene i izrazito skalirane prenose.

NDI za Microsoft Teams će uskoro biti dostupan i pretvoriće sastanke u usluzi Teams u virtuelnu pozornicu pretvaranjem video zapisa svakog učesnika u diskretan video izvor koji se može koristiti u produkcijskoj alatki po vašem izboru: OBS, Wirecast, Xsplit, StreamLabs i mnogo drugih. Ta funkcija vam omogućava korišćenje sastanaka usluge Teams na druge načine, uključujući hostovanje profesionalnog emitovanja.

Bezbedno i daljinsko planiranje

Zaposleni koji rade s klijentima i njihovi menadžeri mogu pomoću aplikacije Smene preko mobilnih uređaja da upravljaju rasporedima i da ostanu u kontaktu.

Proširite aplikaciju Smene u Teams – nove mogućnosti u aplikaciji Smene proširuju funkcionalnost i omogućavaju integraciju s već postojećim sistemima. Prvo, API-ji grafikona za aplikaciju Smene sada su generalno dostupni, stoga ih možete integrisati s bilo kojim drugim alatkama za upravljanje zaposlenima, uključujući prilagođene sisteme za upravljanje zaposlenima. Osim toga, nove radnje platforme Power Automate omogućavaju razvojnim inženjerima da uzmu informacije iz aplikacije Smene i da stvore prilagođene tokove rada s drugim aplikacijama ili izvršavaju operacije u prilagođenom obliku. Na kraju, novi okidači i predlošci će pomoći u podršci brojnih scenarija za uštedu vremena i optimizaciju postupaka, kao što je omogućavanje automatskih odobrenja za promene u smenama u situacijama u kojima nije potrebno odobrenje menadžera.

Fluidni okvir

Na konferenciji Ignite 2019. najavili smo javni pregled platforme Microsoft Fluid Framework – nove tehnologije i skupa iskustava koji će dodatno olakšati saradnju rušenjem prepreka između aplikacija.

Sarađujte s komponentama i radnim prostorima platforme Fluid u programu Outlook i Office.com – cilj platforme Fluid Framework je da poveća prilagodljivost i fokus posla. Prve integracije platforme Fluid Framework u sistemu Microsoft 365, koje će se prikazati u programu Outlook i Office.com, omogućiće vam da sarađujete na dinamičnom sadržaju i stvorite povezane komponente koje se mogu istovremeno i neprimetno deliti sa svim aplikacijama. Lako je umetnuti tabele, grafikone i liste zadataka u Outlook na vebu, stoga su vaši podaci o prodaji, projektni zadaci i izveštaji uvek ažurni. Moguće je kreiranje i upravljanje radnim prostorima platforme Fluid u usluzi Office.com, uključujući unutar feed-a aktivnosti dokumenata, preporučene liste i @pominjanja – ili ih možete potražiti u usluzi Office.com. Budući da su komponente platforme Fluid Framework lagane, promjene su trenutne, čime se podstiče brz i fleksibilan rad. Ova iskustva će biti dostupna korisnicima s licencom sistema Microsoft 365 Enterprise tokom sledećih nekoliko meseci.

Koristite ključnu infrastrukturu platforme Fluid Framework – sada otvorenog koda – u aplikacijama – okruženje platforme Fluid utemeljeno na vebu omogućava trenutnu saradnju aplikacija. Obuhvata strukture podataka koje izvode sinhronizaciju niskog kašnjenja i uslugu za razmenu da bi se povezale krajnje tačke. Ako zamenite statične strukture podataka sa strukturama podataka platforme Fluid, vaša aplikacija će odmah podržavati saradnju u stvarnom vremenu.

Otkrivanje punog potencijala platforme Fluid Framework može se postići samo stvaranjem raznovrsne, otvorene i vitalne zajednice razvojnih inženjera. Iz tog razloga Microsoft je napravio platformu Fluid Framework otvorenog koda, što omogućava razvojnim inženjerima i autorima da koriste ključnu infrastrukturu platforme Fluid Framework u sopstvenim aplikacijama. Ovo je, uz izdavanje dodatnih razvojnih dokumenata i alatki, pozivnica razvojnim inženjerima da rade rame uz rame s kompanijom Microsoft na izgradnji i objavljivanju platforme Fluid Framework.

Project Cortex

Predstavili smo Projekt Cortex na konferenciji Ignite 2019. i drago nam je što možemo da najavimo da će biti dostupan početkom leta 2020. Ta napredna nova usluga uz pomoć veštačke inteligencije (AI) i usluge Microsoft Graph stvara mrežu znanja koja povezuje vaš sadržaj u sistemu Microsoft 365 sa spoljašnjim izvorima da bi organizovala sadržaj i stručnost u svim sistemima i timovima. Zatim možete da upravljate informacijama i optimizujete postupke uz napredne kontrole bezbednosti i usklađenosti, zajedno sa automatizovanim tokovima rada.

Project Cortex

Radite s novim alatkama za razvojne inženjere sada u privatnom pregledu – danas predstavljamo nove API-je za razvojne inženjere za Project Cortex i uslugu upravljanja metapodacima (eng. Managed Metadata Services, MMS) u usluzi Microsoft Graph, uz novu integraciju sa uslugom Razumevanje jezika u usluzi Azure. Trenutno naš privatni program za pregled obuhvata više od 75 organizacija koje dostavljaju znanje u vidu miliona dokumenata i video zapisa, uključujući Unilever, Arla Foods i Siemens Healthineers. Izveštavaćemo vas kako postižemo nove uspehe.

Outlook

Naši korisnici širom sveta oslanjaju se na Outlook da bi organizovali svoje dane i ostali u kontaktu. Nove mogućnosti omogućavaju im da naprave više u aplikaciji kako bi bili još produktivniji.

Smanjite broj pritisaka na tastere u programu Outlook – sada vam Outlook na vebu može pomoći prilikom sastavljanja poruka e-pošte s predviđanjem teksta. Outlook vam, pomoću pametne tehnologije kojom predviđa značenje i nameru, može pomoći da brže sastavite poruke, izbegnete greške u pisanju i da doterate poruke e-pošte.

Nastavite da radite sa uslugom Yammer u programu Outlook – korisnici programa Outlook za Windows, Outlook za Mac i Outlook Mobile sada mogu da pregledaju i odgovaraju na razgovore, ankete, pitanja i pohvale iz usluge Yammer, a da ne izlaze iz prijemnog sandučeta. Ova funkcija će automatski postati dostupna korisnicima koji imaju uključena obaveštenja e-poštom iz usluge Yammer.

Microsoft Edge

Ove godine smo na konferenciji Build objavili nekoliko novih mogućnosti u pregledaču Microsoft Edge koje dodaju mogućnosti prilagođavanja i poboljšane funkcije alatki za razvojne inženjere za veb.

Brzo istražite relevantne kolekcije usluge Pinterest – Pinterest sada donosi predloge pri dnu kolekcije, što olakšava pronalaženje dodatnog sličnog sadržaja. Klikom na predloge otvorićete tablu sličnog, popularnog sadržaja da biste brzo mogli pronaći i dodati ideje koje su vam važne. Kolekcije će uskoro podržavati opciju „Pošalji u OneNote”, čime će olakšati izvoz kolekcija na stranice programa OneNote.

Uštedite vreme prilikom pretraživanja – uvodimo bočnu traku za pretraživanje da biste mogli da pretražujete bez otvaranja novog prozora ili kartice. A za one koji koriste Microsoft Edge za rad i ličnu upotrebu, s uzbuđenjem predstavljamo automatsko prebacivanje profila, koje će otkrivati kada veza koju pokušavate da otvorite zahteva poslovne akreditive, a zatim će vas prebaciti na poslovni profil čiji identitet je potvrđen.

Pogledajte proširene opcije za projektante tokom faze pregleda – Pošto volimo projektante, proširujemo pregled pomoću novih opcija za .NET i UWP (WinUI 3.0) projektovanje, što vam omogućava da ugradite Edge WebView zasnovan na softveru Chromium u WinForms, WPF i UWP/Win UI 3.0 aplikacije. Takođe smo dodali funkciju 3D prikaz u DevTools. Pogledajte našu dokumentaciju i vodič za prve korakeili jednostavno otvorite Visual Studio i preuzmite paket WebView2 da biste započeli s radom.

Microsoft Lists

Microsoft Lists je pametna aplikacija za praćenje podataka u sistemu Microsoft 365. Uz aplikaciju Microsoft Lists jednostavno možete da pratite podatke i informacije da biste ostali u toku s najnovijim događanjima.

Pratite informacije pomoću aplikacije Microsoft Lists – sada možete kreirati, deliti i pratiti podatke i informacije, kao što su evidentiranje problema i izveštavanje o statusu, direktno iz usluge Microsoft Teams, sistema SharePoint i aplikacije Lists za mobilne uređaje koja se ubrzo objavljuje. Možete jednostavno kreirati sadržaj u aplikaciji Lists i prilagoditi je predlošcima, dodeljivanjem boja za kategorije, dodavanjem uslovnih tokova rada i još mnogo toga. Saznajte više o aplikaciji Microsoft Lists.

Pratite sadržaj u aplikacijama pomoću Microsoft lista

U vreme do sada neviđenih promena, svi se ubrzano prilagođavamo periodu jednog novog načina rada. Od razvojnih inženjera do zdravstvenih radnika, javnih hitnih službi do multinacionalnih korporacija, svi traže nove načine kako da ostanu produktivni i povezani, bez obzira na to da li rade zajedno ili odvojeno. Funkcije i poboljšanja koja smo danas objavili osmišljena su tako da podržavaju neverovatne uspehe naših korisnika širom sveta. Posvećeni smo nastavku izgradnje alatki koje održavaju poslovanje u današnjem svetu, kroz ovu krizu, ali i posle nje.

Imajte na umu da sadržaj koji se nalazi u okviru ovih objava na blogu opisuje funkcije i funkcionalnost koje se mogu razlikovati u zavisnosti od tržišta. Za sve detalje o određenim ponudama proizvoda za vaše tržište pogledajte članke Microsoft 365, Office 365, Windows 10 ili Enterprise Mobility + Security.
Sadržaj na koji upućuju veze koje se nalaze u ovim objavama možda neće biti dostupan na vašem jeziku.