Čovek drži dečaka u krilu dok se igraju sa kancelarijskom opremom i na stolu je otvoreni laptop

Podrška za Windows 7 je završena

Nakon 10 godina, podrška za Windows 7 je završena 14. januara 2020. Znamo da promena može da bude teška i zato smo tu da vam pružimo preporuke za sledeće korake i odgovorimo na pitanja o prestanku podrške.

Šta znači prestanak podrške?

Od 14. januara 2020. računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7 i dalje će funkcionisati, ali Microsoft više neće pružati sledeće:

 • Tehničku podršku za probleme bilo koje vrste
 • Softverske ispravke
 • Bezbednosne ispravke ili hitne ispravke

Iako možete nastaviti da koristite računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7, on će bez kontinuiranih softverskih i bezbednosnih ispravki biti u većem riziku od virusa i malvera. Najbolji način da ubuduće ostanete bezbedni jeste prelazak na Windows 10. A Windows 10 ćete najbolje doživeti na novom uređaju. Mada je moguće instalirati Windows 10 na starom uređaju, to se ne preporučuje.

NOVO

Šta sada mogu da uradim?

Od pravljenja rezervnih kopija datoteka do pronalaženja računara koji odgovara vašim potrebama, imamo alatke koje će vam olakšati prelazak.

1. Pogledajte najnovije računare

Osim toga što su brzi (zahvaljujući solid state uređajima) i trajniji pomoću baterija koje duže traju, prosečna cena odličnog novog modernog računara značajno je niža nego pre 5–10 godina.

SAZNAJTE VIŠE

2. Napravite rezervne kopije datoteka i fotografija

Sačuvajte lične datoteke i fotografije u usluzi OneDrive ili na spoljnom čvrstom disku. Pratite ovu vezu da saznate na koje sve načine možete da premeštate datoteke.

SAZNAJTE VIŠE

3. Pronađite savete za Windows 10

Verujemo da ćete se odomaćiti na novom računaru sa operativnim sistemom Windows 10, ali ako budete imali pitanja ili želeli da saznate više, spremili smo veliki broj saveta i uputstava.

Saznajte više

4. Sinhronizovanje omiljenih lokacija

Preuzmite novi Microsoft Edge i prijavite se da biste lako preneli omiljene lokacije na bilo koji Windows 10 računar.

PREUZMITE MICROSOFT EDGE


Šta je novo u sistemu Windows?

Život se odvija brzo, a uz Windows 10 lako ćete održati korak. Windows 10 računari u proseku pružaju do 28% brža pokretanja1, ugrađenu bezbednost i aplikacije koje volite.

Majka i deca peku kolače i rade nešto na Windows 10 računaru

Tanji, lakši i brži

Uz solid state uređaje i najnoviju tehnologiju, moderni računari nude veće brzine, bezbednost, trajnost i odličan dizajn.

Zašto Windows 10 računari?

Muškarac sedi na sofi i pomoću digitalnog pera radi nešto na Windows 10 računaru

Uz nov računar dobijate i nove mogućnosti

Od ekrana osetljivih na dodir, preko digitalnih pera do prepoznavanja lica, novi računari omogućavaju funkcije koje vam olakšavaju rad i lako se koriste.

Saznajte više o Windows 10 funkcijama

Očekujte više od Windows 10 računara

Acer Spin 1

Laptop

Dell Inspiron 15

2-u-1

HP Pavilion 24

Uređaj „Sve u jednom“

Windows 10 – najčešća pitanja

 | 


Ne. Podrška za Windows 7 je obustavljena, ali će softver nastaviti da funkcioniše. Ako vaš računar i posle 14. januara 2020. bude radio pod operativnim sistemom Windows 7, više neće dobijati bezbednosne ispravke. Zbog toga je važno da pređete na moderan operativni sistem kao što je Windows 10, koji može da obezbedi najnovije bezbednosne ispravke kako biste vi i vaši podaci bili bezbedniji. Pored toga, Microsoft korisnička služba više neće biti dostupna za pružanje tehničke podrške za Windows 7.


Možete da kupite kompletnu verziju operativnog sistema Windows 10 Home ili Windows 10 pro za svoj Windows 7 računar. Međutim, Windows 10 ćete najbolje doživeti na novom računaru. Današnji računari su brži i snažniji i stižu sa instaliranim Windows 10 sistemom.

Odgovorite na nekoliko pitanja na mreži da biste saznali da li je vaš Windows 7 računar spreman za Windows 10. Možete i da pogledate nove Windows 10 računare.

POPUNITE KVIZ

Kada je Windows 10 tek objavljen, imali smo promotivnu ponudu besplatne nadogradnje, ali ona je istekla 29. jula 2016.

Možete da kupite i preuzmete Windows 10 na svoj uređaj već danas. Ali, ako vam je računar stariji od tri godine, možda je trenutak da razmislite i o prelasku na novi uređaj. Biće nam drago da vam pomognemo da pronađete brži i bezbedniji računar, sa novim mogućnostima koje Windows 10 može da ponudi - pre nego što sadašnji računar počne da vas usporava.


Računari koji su originalno pravljeni za Windows 7 koriste 10 godina staru tehnologiju. Veliki broj istih funkcija i mogućnosti iz operativnog sistema Windows 7 ugrađeno je u utisak pri radu u sistemu Windows 10. Kada pređete na nov računar, mnogi aspekti utiska pri radu će vam biti poznati, ali uz važne inovacije i mogućnosti koje nisu bile dostupne pre deset godina. Pogledajte ove inovativne nove funkcije dostupne uz Windows 10 na novom uređaju:

 • Noviji PC hardver je brži, pruža više mogućnosti i kompatibilniji je sa najnovijom industrijskom tehnologijom.
 • Da bi vam uređaj uvek bio bezbedan, možete da iskoristite najnovije bezbednosne mogućnosti:
  • Steknite ugrađenu bezbednost, bez dodatnih troškova. Vaš Windows uređaj ima ugrađene funkcije bezbednosti, uključujući zaštitni zid i internet zaštite od virusa, malvera i ransomvera.
  • Prijavljujte se triput brže i zaboravite na lozinku.4 Jednostavno koristite svoje lice ili otisak prsta da biste bezbedno i trenutno otključali računar.2
 • Uživajte u novom načinu interakcije sa operativnim sistemom Windows koji prevazilazi miš i tastaturu. Većina nas je upoznata sa ekranima osetljivim na dodir na svojim telefonima, a sada i veliki broj novih Windows 10 računara ima ekran osetljiv na dodir. Uz ekran osetljiv na dodir, možete da koristite i tehnologiju olovke za pisanje i označavanje u dokumentima i na veb sajtovima. Ekrani osetljivi na dodir i olovke omogućavaju vam da uvećavate i umanjujete dokumente zumiranjem, brzo se krećete kroz njih i potpisujete ih.
 • Aplikacija Fotografije automatski organizuje i označava fotografije. Pretraživanje fotografija je lako i zabavno. Tražite slike koje ste napravili na plaži? Jednostavno otkucajte „plaža“ na traci za pretraživanje i pojaviće se sve vaše fotografije sa plaže.

Treba vam još razloga? Pogledajte listu funkcija dostupnih uz Windows 10.


Windows 10 predstavlja najbezbedniji Windows ikada napravljen, uz sveobuhvatnu i celokupnu bezbednost koja obuhvata antivirus, zaštitni zid, internet zaštite i još mnogo toga. To znači više bezbednosnih funkcija, prikaza kontrolne table i konstantnih ispravki3 koje će vas zaštititi od budućih pretnji – sve to je ugrađeno potpuno besplatno.

SAZNAJTE VIŠE O WINDOWS BEZBEDNOSTI

Postoji više verzija operativnog sistema Windows 10 i u zavisnosti od toga da li je vaš računar za ličnu, profesionalnu ili edukativnu upotrebu - imamo pravu verziju za vas.

Windows 10 Home je savršen operativni sistem za ličnu upotrebu u domaćinstvu, dok Windows 10 Pro nudi sve poznate funkcije sistema Windows 10 Home, ali i dodatne funkcije kao što su BitLocker, udaljena radna površina i pridruživanje domenu - namenjene profesionalcima.

Za one koji traže naprednu bezbednost i performanse u kancelariji i van nje, nudimo Windows 10 u S režimu. Windows 10 u S režimu omogućava vam da radite brže i bezbednije iz dana u dan, koristeći samo verifikovane aplikacije iz Microsoft prodavnice.

UPOREDITE VERZIJE OPERATIVNOG SISTEMA WINDOWS 10

Prenos datoteka i fotografijanja novi računar je lako uz OneDrive, uslugu skladišta podataka u oblaku. Uz pristup internetu i nekoliko klikova možete da napravite rezervne kopije svojih datoteka i zaštitite ih u oblaku, a zatim ih sinhronizujete sa novim računarom. Sinhronizovanje datoteka između novog računara i oblaka omogućava vam da uskladištite datoteke lokalno za upotrebu kada nemate pristup internetu, kao i u usluzi OneDrive u oblaku odakle možete da ih vratite u prethodno stanje ako se nešto desi. OneDrive može automatski da čuva obe verzije sinhronizovanim, kako nastaju promene.

SAZNAJTE KAKO DA PREMEŠTATE DATOTEKE UZ ONEDRIVE

Napomena: Ova uputstva su namenjena korisnicima operativnog sistema Windows 7. OneDrive klijent se dobijao uz Windows 8 tako da korisnici Windows 8 i 8.1 uređaja mogu da koriste ova ista uputstva, ali da preskoče deo o instaliranju aplikacije.

Ako OneDrive nije najbolji izbor za vas, možete da koristite spoljni čvrsti disk ili funkciju Windows-a za pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje. Nastavite na aka.ms/MoveToWindows10 i saznajte kako.


Ako prelazite na novi Windows 10 računar, možete jednostavno da prensete i omiljene lokacije iz programa Internet Explorer. Ova uputstva će vas provesti kroz prenos omiljenih lokacija iz programa IE u Microsoft Edge, brži i bezbedniji način obavljanja stvari na internetu. Uz Windows 10 se i dalje dobija pregledač Internet Explorer 11 koji vam je verovatno poznat. Ali, sistem takođe nudi i Microsoft Edge, bezbedniji i brži pregledač projektovan namenski za Windows 10.

Saznajte više o pregledaču Microsoft Edge

Da. Windows 10 sadrži inovativnu i responzivnu tehnologiju Windows Ink koja vam omogućuje da olovkom pratite brzinu vaših misli i ideja. Crtajte, hvatajte beleške, krećite se i žvrljajte: istražite svoj kreativni potencijal i podstaknite produktivnost uz Windows Ink. Windows Ink je dostupan samo na tablet računarima i računarima omogućenim za pero. Digitalno pero se možda prodaje zasebno.

SAZNAJTE VIŠE O WINDOWS INK UTISKU PRI RADU


Otključajte Windows 10 uređaj pomoću naše opcije prijavljivanja bez lozinke, Windows Hello. Koristite lice, otisak prsta ili uređaj preduzeća2 za otključavanje Windows 10 računara na najbrži i najbezbedniji način. Na računarima koji podržavaju Windows Hello korisnici mogu automatski da preskoče ekran za prijavljivanje, bez unosa lozinke.

SAZNAJTE VIŠE O WINDOWS HELLO FUNKCIONALNOSTI


Vaše iskustvo može da se razlikuje u zavisnosti od verzije sistema Office koju koristite. Da biste saznali više, pogledajte članak Prestanak podrške za Windows 7 i Office.


Ako vaš računar i posle 14. januara 2020. bude koristio Windows 7, više neće dobijati bezbednosne ispravke. Microsoft preporučuje da pređete na nov računar sa unapred instaliranim operativnim sistemom Windows 10 koji, među ostalim pogodnostima, može da ponudi najnovije bezbednosne funkcije i ispravke kako biste vi i vaši podaci bili bezbedniji.


Microsoft se, u okviru standardnih smernica za podršku tokom životnog veka proizvoda, obavezao da će 10 godina pružati podršku za Windows 7, koji je objavljen 22. oktobra 2009.


Windows 10 je projektovan tako da neprekidno dobija ispravke, pa dokle god hardver računara bude mogao da prihvata ispravke koje se obezbeđuju, imaćete podršku. Više detalja, uključujući i ograničenja u pogledu hronologije, pogledajte ovu stranicu sa smernicama za životni vek operativnog sistema Windows 10.


Možete nastaviti da koristite Windows 7, ali će računar nakon završetka podrške postati podložniji bezbednosnim rizicima i virusima. Windows će se i dalje pokretati i funkcionisati, ali više nećete dobijati bezbednosne ni druge ispravke iz korporacije Microsoft.


1 Izvor: Microsoft program korišćenja i zadovoljstva klijenata – US FG18 (Kv. 1 – kv. 4).

2 Windows Hello zahteva specijalizovani hardver, uključujući uređaj na kom je omogućen Windows Hello, čitač otisaka prstiju, osvetljeni infracrveni senzor ili biometričke senzore i uređaje koji ih podržavaju.

3 Do kraja podržanog životnog ciklusa uređaja.

4 Na osnovu poređenja prosečnog vremena kucanja lozinke i prosečnog vremena detektovanja lica ili otiska prsta radi uspešne potvrde identiteta.