Windows Vistan Beta 1 julkistettu

Julkaistu 2.8.2005

Microsoft on julkistanut uuden Windows VistaTM -käyttöjärjestelmän ensimmäisen Beta-version. Aikaisemmin Longhorn-nimellä tunnetun käyttöjärjestelmän Beta 1-versio on tarkoitettu sovelluskehittäjille, IT-alan ammattilaisille ja Windows-asiantuntijoille. Sen avulla voidaan testata uuden käyttöjärjestelmän infrastruktuuria ja antaa Microsoftille arvokasta palautetta sen toiminnasta. Ohjelmisto jaellaan yli 10 000 beta-testaajalle Windows Vista Technical Beta-ohjelman alla, minkä lisäksi tuhannet vastaanottavat sen MSDN- ja Microsoft® TechNet-ohjelmien kautta.

Windows VistaTM Beta 1 keskittyy Windowsin perusteiden kehittämiseen - tietoturvaan, helppoon käyttöönottoon ja hallittavuuteen. Käytettävyysominaisuudet ja käyttöliittymä viimeistellään vasta Beta 2-versioon. Lopullinen versio käyttöjärjestelmästä julkistetaan ensi vuonna. 

Windows Vista tuo mukanaan monia uusia tai parannettuja turvaominaisuuksia jotka mahdollistavat tietokoneen helpon ja luotettavan hallinnan niin yritys-, mobiili- kuin kotikäytössäkin.

 • Käyttäjätilien suojaus antaa ylläpitäjälle mahdollisuuden rajata käyttäjille vain ne oikeudet, joita tarvitaan tehtävien suorittamiseen. Tämä kuroo umpeen kuilun käyttäjien ja ylläpitäjien oikeuksien välillä, sillä käyttöoikeuksia voidaan myöntää sovelluskohtaisesti. 

 • Windows Service Hardening tarkkailee kriittisiä Windows-palveluita, kuten tiedostojärjestelmää, rekisteriä ja verkkoa epänormaalin toiminnan varalta, jota esiintyy haittaohjelmien pesiytyessä tietokoneeseen tai levitessä muihin koneisiin. 

 • Haittaohjelmaominaisuudet tunnistavat ja poistavat matoja, viruksia ja muita haitallisia ohjelmakoodeja tietokoneesta päivityksen yhteydessä. 

 • Edistyneet tiedonsuojausominaisuudet vähentävät riskiä tiedon joutumisesta ulkopuolisille, vaikka tietokone hävitettäisiin tai varastettaisiin. Windows Vista tukee koko aseman salausta estääkseen pääsyn levylle tallennettuihin tiedostoihin muilla käyttöjärjestelmillä. Windows VistaTM sisältää myös tuen salausavaimien tallennukseen Trusted Platform Model (TPM) v.1.2 -piireille. 

 • Microsoft Internet Explorer 7 sisältää monia ominaisuuksia jotka auttavat suojautumaan vahingollisia web-sivuja ja haittaohjelmia vastaan. Phishing- ja spoofing-hyökkäyksiä vastaan Internet Explorerissa on seuraavat toiminnot:  * Osoitepalkin väri korostuu, kun käyttäjä vierailee SSL-suojatulla sivulla
  * Selain antaa mahdollisuuden turvasertifikaatin helppoon tarkistamiseen
  * Kaiken välimuistissa olevan tiedon poistaminen tapahtuu yhdellä painalluksella 

 • Verkkoyhteyden suojaus antaa tietokoneille mahdollisuuden liittyä verkkoon vasta, kun niiden tietoturva-asetukset ovat hyväksyttävällä tasolla. Virukset ja madot voivat hyökätä myös suojattuun verkkoon kannettavien tietokoneiden kautta, joissa ei ole viimeisimpiä tietoturva- tai virustietokantapäivityksiä. Windows Vista sisältää verkkoyhteyden suojauksen, joka auttaa estämään turvattomista tietoverkoista - esimerkiksi hotelleissa tai lentokentillä - kannettavaan tietokoneeseen pesiytyneitä viruksia ja haittaohjelmia leviämään käyttäjän omassa verkossa. 

 • Palomuuri suodattaa sekä sisääntulevaa, että uloslähtevää verkkoliikennettä. Se antaa ylläpitäjälle mahdollisuuden määritellä millä sovelluksilla on pääsy verkkoon Group Policyn avulla. Verkkoyhteyden rajoitus on yksi tärkeimmistä tietoturvariskien lieventämiseen liittyvistä toimenpiteistä.  

Windows Vistan uusittu levykuvan hallintajärjestelmä, asennusympäristön määritys ja sovellusten yhteensopivuuden varmistus tekevät käyttöjärjestelmän asennuksesta aikaisempaa huomattavasti helpompaa ja nopeampaa.

 • Windows Imaging (WIM) -formaatissa yksi tiedosto sisältää yhden tai useamman kokonaisen Windows Vista -levykuvan. Tilan säästämiseksi Windows Vista pakkaa tiedoston ja tallentaa vain yhden kopion tiedostoista jotka jaetaan useamman levykuvan kesken. Lopputuloksena Windows Vista levykuvat auttavat poistamaan päällekkäisyyksiä, pienentämään tiedostokokoja ja vähentämään asentamiseen ja uuteen käyttöjärjestelmään siirtymiseen kuluvaa aikaa. 

 • Windows Pre-installation Environment (PE) antaa ylläpitäjille mahdollisuuden määritellä käyttöjärjestelmän ominaisuuksia, sekä havaita ja korjata laitteisto-ongelmat ennen asennuksen aloittamista. 

 • Application Compatibility Toolkit (ACT) auttaa ylläpitäjiä nopeasti tunnistamaan, analysoimaan ja ratkaisemaan ongelmia, joita esiintyy standardista poikkeavien ohjelmistojen siirtämisessä Windows Vistaan.  

Windows Vista auttaa vähentämään kokonaiskustannuksia (Total Cost of Ownership, TCO) yksinkertaistetun hallinnan, lisääntyneen tehtävien automatisoinnin ja parantuneen diagnostiikan kautta.

 • Parempi diagnostiikan toteutus sisältää automaattisen tunnistuksen ja korjauksen yleisille vikatilanteille. Lisäksi mukana on korjauksia tyypillisimpiin kaatumistilanteisiin ja "jumiutumisiin", sekä uutta teknologiaa uudelleenkäynnistyksien minimointiin asennuksen aikana. 

 • Kehittynyt Task Scheduler suorittaa tehtäviä automaattisesti tietyissä tilanteissa, kuten esimerkiksi levytilan käydessä vähiin. 

 • Ylläpidon web-palvelut tekevät mahdolliseksi skriptien ajamisen etäisesti, sekä helpottavat muita ylläpitotoimia. Tietoliikenne voidaan todentaa sekä salata turvallisuusriskien minimoimiseksi.

 • Microsoft management console 3.0 (MMC 3.0) tarjoaa yleisen kehyksen ylläpitotyökaluille, tehden niistä helpommin löydettäviä ja käytettäviä. MMC 3.0 tukee sisältörikasta, funktionaalisempaa graafista käyttöliittymää ylläpitoa varten. Se antaa ylläpitäjille mahdollisuuden ajaa tehtäviä rinnan, pitäen ylläpitotyökalut käytettävissä vielä monimutkaisen ylläpitotehtävän käynnistyksen jälkeenkin. 

Windows VistaTM Beta 1:n kanssa suositellaan käytettävän laitteistoa, joka täyttää seuraavat kriteerit:

 • 512 megatavua keskusmuistia

 • DirectX 9.0-yhteensopiva, erillinen näytönohjain

 • Moderni, Intel Pentium- tai AMD Athlon-suoritin

Sivun alkuun ↑